2017-06-17 18:20

2017-06-18 16:39

Kvinna befaras död efter våldsam brand

DALS-ED: Yngre man förd till sjukhus med rök- och brandskador

(UPPDATERAD) En kvinna tros ha fallit offer för lågornas kraft och omkommit i en våldsam brand i Dals-Ed under lördagseftermiddagen. En yngre man lyckades ta sig ut ur det eldhärjade huset genom att hoppa från andra våningen. Han fördes till sjukhus i ambulanshelikopter med rök- och brandskador.

Det var strax före klockan 16.00 på lördagseftermiddagen som räddningstjänst och polis fick larm om en villabrand i utkanten av Eds samhälle. När brandmännen kom till platsen brann det kraftigt i villan och man konstaterade att det inte skulle gå att rädda den.

– Vi såg redan på håll att det var en fullt utvecklad brand, säger Robert Lindahl, insatsledare på räddningstjänsten i Dals-Ed.

Massiv insats

Räddningsinsatsen var massiv och dramatiken stor, eftersom fastigheten ligger i ett område med flera närliggande villor. Förstärkning tillkallades och som mest jobbade ett 15-tal brandmän och flera bilar från räddningstjänsterna i både Dals-Ed och Bäckefors med släckningsarbetet, som pågick under flera timmar. Först vid 19-tiden på kvällen kunde rökdykare gå in och undersöka den undre våningen av tvåvåningshuset, men man hittade inte någon kropp. Den övre våningen av huset är helt uppbrunnen.

Vid medvetande

Under tiden släckningsarbetet pågick fördes den yngre mannen med ambulanshelikopter till Näl. Han var rök- och brandskadad, men vid medvetande när helikoptern kom. Han sövdes senare ner på sjukhuset.

Under söndagen vaknade han upp igen och polisen kunde ställa inledande rutinfrågor kring branden.

Brandorsaken är fortfarande oklar.

Börjat i en vägg

– Men det verkar som att branden börjat i en vägg på utsidan av huset. Det är de uppgifter vi har fått till oss av vittnen, men vad som orsakat branden är för tidigt att säga, säger Sten Melander, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Trollhättan.

Området är nu avspärrat och polisen kommer att inleda en teknisk undersökning tidigast under måndagen.

Händelsen rubriceras som grov mordbrand. Men i nuläget finns det inga misstankar om något brott.

– Det är en lagteknisk sak. Man rubricerar alltid den här sortens händelser som grov mordbrand i inledningsskedet, säger Sten Melander.

Boende i området uppger för Dalslänningen att villan var uthyrd av ägaren sedan en tid tillbaka.

Det var strax före klockan 16.00 på lördagseftermiddagen som räddningstjänst och polis fick larm om en villabrand i utkanten av Eds samhälle. När brandmännen kom till platsen brann det kraftigt i villan och man konstaterade att det inte skulle gå att rädda den.

– Vi såg redan på håll att det var en fullt utvecklad brand, säger Robert Lindahl, insatsledare på räddningstjänsten i Dals-Ed.

Massiv insats

Räddningsinsatsen var massiv och dramatiken stor, eftersom fastigheten ligger i ett område med flera närliggande villor. Förstärkning tillkallades och som mest jobbade ett 15-tal brandmän och flera bilar från räddningstjänsterna i både Dals-Ed och Bäckefors med släckningsarbetet, som pågick under flera timmar. Först vid 19-tiden på kvällen kunde rökdykare gå in och undersöka den undre våningen av tvåvåningshuset, men man hittade inte någon kropp. Den övre våningen av huset är helt uppbrunnen.

Vid medvetande

Under tiden släckningsarbetet pågick fördes den yngre mannen med ambulanshelikopter till Näl. Han var rök- och brandskadad, men vid medvetande när helikoptern kom. Han sövdes senare ner på sjukhuset.

Under söndagen vaknade han upp igen och polisen kunde ställa inledande rutinfrågor kring branden.

Brandorsaken är fortfarande oklar.

Börjat i en vägg

– Men det verkar som att branden börjat i en vägg på utsidan av huset. Det är de uppgifter vi har fått till oss av vittnen, men vad som orsakat branden är för tidigt att säga, säger Sten Melander, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Trollhättan.

Området är nu avspärrat och polisen kommer att inleda en teknisk undersökning tidigast under måndagen.

Händelsen rubriceras som grov mordbrand. Men i nuläget finns det inga misstankar om något brott.

– Det är en lagteknisk sak. Man rubricerar alltid den här sortens händelser som grov mordbrand i inledningsskedet, säger Sten Melander.

Boende i området uppger för Dalslänningen att villan var uthyrd av ägaren sedan en tid tillbaka.

  • Mattias Modéen

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.