2017-06-13 18:00

2017-06-13 18:00

Sparar och satsar samtidigt

FÄRGELANDA

Årets budgetarbete har varit snärjigt för den politiska ledningen. Ulla Börjesson (S) menar att resurserna är mindre än beräknat vilket lett till att budgetförslaget innehåller flera åtstramningar.

Majoritetens förslag till mål- och resursplanen 2018–2020 klubbades vid kommunstyrelsens möte den 24 maj och ska i morgon onsdag diskuteras i fullmäktige.

Den innehåller i stort samma mål som föregående års budget med de tre prioriterade områden inom utbildning, arbetsmarknad och bostäder. Bland annat vill Socialdemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet att andelen elever i årskurs nio med fullständiga betyg ska öka, att minst 25 personer ska komma ut i arbete eller utbildning varje år och att minst 50 nya bostäder ska byggas.

När det gäller resurserna finns det förslag på åtstramningar.

– Vi trodde att skatteintäkterna skulle vara större än vad de är. Det är en av orsakerna till att vi har fått banta en del. Det har varit ett pussel, men vi har försökt att det i stort inte ska påverka kommuninvånarna och det är inte tal på några personalneddragningar, säger Ulla Börjesson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Färre platser på Rosen

Hon säger att Färgelanda kommun står inför besparningar på 6,4 miljoner kronor. 3 miljoner kronor kan finansieras med ofördelade medel från kommunstyrelsen, men för att klara resterande 3,4 miljoner kronor krävs besparingar, vilket påverkar samtliga sektorer.

Inom sektor omsorg är ett av förslagen på besparing att dra ner på antalet platser på Solgården i Högsäter på demensavdelningen Rosen – vilket sparar 300 000 kronor.

– Det gäller två platser. Tanken från början var att Högsätersbor ska få plats i Högsäter och så vidare men det spelar väldigt liten roll när det gäller just dementa personer. Vi har tillräckligt med platser i Färgelanda, säger Ulla Börjesson.

En besparning som är på förslag inom sektor barn och utbildning är stängning av barnomsorg på helger och nätter, så kallad nattis. En besparing på 750 000 kronor.

– Det är få som i dag nyttjar möjligheten, säger Ulla Börjesson som beskriver nattis som partiets hjärtefråga.

– Det är tråkigt. Nu har vi testat och när vi inser att behovet inte finns får vi ge upp. I stället vill vi försöka att förlänga öppettiderna på morgonen och kvällen.

Skattesatsen föreslås vara oförändrad – 22,26 per skattekrona.

Lånar pengar

Samtidigt som det skärs ner finns det stora kostsamma förslag på satsningar i investeringsbudgeten, bland annat Dyrtorps industriområde: totalt 25 miljoner kronor, renovering av Höjdenskolan: 17 miljoner och cykelväg mellan Stigen och Färgelanda: totalt 10 miljoner.

– När det år så pass tunga investeringar har vi sagt att vi ska låna, det vore konstigt annars. Pengarna till dessa satsningar tas inte från driften. Verkligheten har kommit i kapp oss. Dess investeringar borde ha gjorts för länge sedan, säger Ulla Börjesson.

Majoritetens förslag till mål- och resursplanen 2018–2020 klubbades vid kommunstyrelsens möte den 24 maj och ska i morgon onsdag diskuteras i fullmäktige.

Den innehåller i stort samma mål som föregående års budget med de tre prioriterade områden inom utbildning, arbetsmarknad och bostäder. Bland annat vill Socialdemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet att andelen elever i årskurs nio med fullständiga betyg ska öka, att minst 25 personer ska komma ut i arbete eller utbildning varje år och att minst 50 nya bostäder ska byggas.

När det gäller resurserna finns det förslag på åtstramningar.

– Vi trodde att skatteintäkterna skulle vara större än vad de är. Det är en av orsakerna till att vi har fått banta en del. Det har varit ett pussel, men vi har försökt att det i stort inte ska påverka kommuninvånarna och det är inte tal på några personalneddragningar, säger Ulla Börjesson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Färre platser på Rosen

Hon säger att Färgelanda kommun står inför besparningar på 6,4 miljoner kronor. 3 miljoner kronor kan finansieras med ofördelade medel från kommunstyrelsen, men för att klara resterande 3,4 miljoner kronor krävs besparingar, vilket påverkar samtliga sektorer.

Inom sektor omsorg är ett av förslagen på besparing att dra ner på antalet platser på Solgården i Högsäter på demensavdelningen Rosen – vilket sparar 300 000 kronor.

– Det gäller två platser. Tanken från början var att Högsätersbor ska få plats i Högsäter och så vidare men det spelar väldigt liten roll när det gäller just dementa personer. Vi har tillräckligt med platser i Färgelanda, säger Ulla Börjesson.

En besparning som är på förslag inom sektor barn och utbildning är stängning av barnomsorg på helger och nätter, så kallad nattis. En besparing på 750 000 kronor.

– Det är få som i dag nyttjar möjligheten, säger Ulla Börjesson som beskriver nattis som partiets hjärtefråga.

– Det är tråkigt. Nu har vi testat och när vi inser att behovet inte finns får vi ge upp. I stället vill vi försöka att förlänga öppettiderna på morgonen och kvällen.

Skattesatsen föreslås vara oförändrad – 22,26 per skattekrona.

Lånar pengar

Samtidigt som det skärs ner finns det stora kostsamma förslag på satsningar i investeringsbudgeten, bland annat Dyrtorps industriområde: totalt 25 miljoner kronor, renovering av Höjdenskolan: 17 miljoner och cykelväg mellan Stigen och Färgelanda: totalt 10 miljoner.

– När det år så pass tunga investeringar har vi sagt att vi ska låna, det vore konstigt annars. Pengarna till dessa satsningar tas inte från driften. Verkligheten har kommit i kapp oss. Dess investeringar borde ha gjorts för länge sedan, säger Ulla Börjesson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.