2017-06-13 18:00

2017-06-13 18:00

Oppositionspartierna vill sänka skatten

FÄRGELANDA

Medan majoritet drar åt har oppositionspartierna en annan syn på den ekonomiska situationen Färgelanda kommun befinner sig i. Centerpartiet menar att Färgelanda kommun har positiva ekonomiska förutsättningar. Tack vare statliga bidrag menar partiet att det är förhållandevis goda tider.

Färgelanda kommun är ganska unik med att det bortsett från huvudförslaget alltid finns fler budgetförslag att ta ställning till. Så är det även i år. Centerpartiet har tagit fram en skuggbudget och Moderaterna och Kristdemokraterna har lagt ett gemensamt förslag till budget.

Medan majoriteten kämpar med att få budgeten att gå ihop menar oppositionspartierna att det är läge att sänka skatten.

Centerpartiet med 50 öre till 21,76 per skattekrona och Moderaterna samt Kristdemokraterna vill sänka skatten till 21,50 per skattekrona.

Statliga bidrag räddar

Centerpartiets Tobias Bernhardsson menar att Färgelanda kommun inte har haft det så här bra på länge. Han säger att de sänkta skatteintäkterna inte är så omfattande som Ulla Börjesson hävdar.

– Det handlar om cirka 1 miljon kronor. Tack vare de statliga bidragen vid har fått både förra året och i år på grund av flyktingströmmen hösten 2016 har vi bra förutsättningar och det finns utrymme för skattesänkningar. Men det är på villkor av att kostymen inte växer ytterligare.

Han menar att den nuvarande politiska ledningen låter pengarna rinna iväg på olika kostsamma projekt, som exempelvis industriområdet Dyrtorp samt ombyggnationen av Höjdenskolan.

”Kostymen växer för fort”

– Kostymen växer för fort. Majoriteten satsar på kortsiktiga dyra lösningar vilket vi tycker tyder på en ekonomisk okunnighet. Vi har olika syn på vad som är viktigast att satsa på. Det är inte fel i ett sådant här läge att faktiskt spara lite, säger Tobias Bernhardsson.

Kristdemokraternas Peter Johansson är inne på samma spår.

– Vi vill lägga pengarna på kärnverksamheten och skala bort andra satsningar. Industriområdet exempelvis är efterfrågat av enstaka företag, säger han.

Ekonomi i balans är ett av målen i Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag. Boendeutveckling i hela kommunen, utvecklande skola och barnomsorg samt omsorg med valfrihet och värdighet är andra.

Centerpartiet anser inte heller att det finns behov av nattis, barnomsorg på obestämd arbetstid. Däremot vill de ha samma antal platser på demensboendet Rosen i Högsäter som det är i dag, partiet vill avsätta 1,5 miljoner kronor på en landsbygdspott samt tillföra medel för att satsa på ett småskolelyft.

Prioritera

– Det gäller att nyttja pengarna som finns på ett bra sätt, säger Tobias Bernhardsson.

Växtkraft i byar och bygder, växtkraft i människor, förnybar miljöagenda och uppkopplad välfärd är Centerpartiets mål.

Färgelanda kommun är ganska unik med att det bortsett från huvudförslaget alltid finns fler budgetförslag att ta ställning till. Så är det även i år. Centerpartiet har tagit fram en skuggbudget och Moderaterna och Kristdemokraterna har lagt ett gemensamt förslag till budget.

Medan majoriteten kämpar med att få budgeten att gå ihop menar oppositionspartierna att det är läge att sänka skatten.

Centerpartiet med 50 öre till 21,76 per skattekrona och Moderaterna samt Kristdemokraterna vill sänka skatten till 21,50 per skattekrona.

Statliga bidrag räddar

Centerpartiets Tobias Bernhardsson menar att Färgelanda kommun inte har haft det så här bra på länge. Han säger att de sänkta skatteintäkterna inte är så omfattande som Ulla Börjesson hävdar.

– Det handlar om cirka 1 miljon kronor. Tack vare de statliga bidragen vid har fått både förra året och i år på grund av flyktingströmmen hösten 2016 har vi bra förutsättningar och det finns utrymme för skattesänkningar. Men det är på villkor av att kostymen inte växer ytterligare.

Han menar att den nuvarande politiska ledningen låter pengarna rinna iväg på olika kostsamma projekt, som exempelvis industriområdet Dyrtorp samt ombyggnationen av Höjdenskolan.

”Kostymen växer för fort”

– Kostymen växer för fort. Majoriteten satsar på kortsiktiga dyra lösningar vilket vi tycker tyder på en ekonomisk okunnighet. Vi har olika syn på vad som är viktigast att satsa på. Det är inte fel i ett sådant här läge att faktiskt spara lite, säger Tobias Bernhardsson.

Kristdemokraternas Peter Johansson är inne på samma spår.

– Vi vill lägga pengarna på kärnverksamheten och skala bort andra satsningar. Industriområdet exempelvis är efterfrågat av enstaka företag, säger han.

Ekonomi i balans är ett av målen i Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag. Boendeutveckling i hela kommunen, utvecklande skola och barnomsorg samt omsorg med valfrihet och värdighet är andra.

Centerpartiet anser inte heller att det finns behov av nattis, barnomsorg på obestämd arbetstid. Däremot vill de ha samma antal platser på demensboendet Rosen i Högsäter som det är i dag, partiet vill avsätta 1,5 miljoner kronor på en landsbygdspott samt tillföra medel för att satsa på ett småskolelyft.

Prioritera

– Det gäller att nyttja pengarna som finns på ett bra sätt, säger Tobias Bernhardsson.

Växtkraft i byar och bygder, växtkraft i människor, förnybar miljöagenda och uppkopplad välfärd är Centerpartiets mål.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.