Trier valde Mäkis T-bird

LAXARBY: Bilen har döpts till Lady One efter Uma Thurmans rollkaraktär

Paret Rolf och Susanne Råberg Mäki i Laxarby kommer att kunna se sin bil, en Ford Thunderbird av 1966 års modell i Lars von Triers nya storfilm, som just nu spelas in i de dalsländska skogarna.

– Vi vet inte riktigt hur filmteamet fick reda på att vi hade den här bilen, men de sökte amerikanska bilar som var tillverkade på 1960-talet och frågade oss, berättar Susanne Råberg Mäki.

– Antagligen har de gått via Transportstyrelsen, fortsätter hon.

Helt i original

Paret Mäki har haft den aktuella bilen i fem år. De köpte den från en tidigare ägare i Sunne. Bilen, som är helt i original, är från början importerad från Kalifornien.

– Antagligen passade den in bra i den miljö de ville ha. Det är en lite ruffigare bil, säger Susanne Råberg Mäki.

– Jag köpte den som present till frugan när hon fyllde år, berättar Rolf Mäki.

– Ja, det är en ”tjejbil”, en lite mindre modell än de andra amerikanska bilarna. Men den har alltid varit något av en drömbil för mig, säger Susanne Råberg Mäki.

Cruisingbil

Paret Mäki använder dock inte bilen så ofta.

– Det brukar bli någon fin kväll som man åker iväg, vi har kört med den på några cruisingar och när Brolle varit i folkparken, säger Rolf Mäki.

Den film som just nu spelas in av den danske regissören Lars von Trier med titeln The house that Jack built handlar om en seriemördare i USA på 1970-talet. Huvudrollerna spelas av de amerikanska skådespelarna Matt Dillon och Uma Thurman.

Har ni fått veta vad bilen ska användas till i filmen?

– Vi vet att det ska vara Uma Thurmans bil. Och eftersom hon spelar karaktären Lady One så får vi väl kalla bilen för Lady One i fortsättningen, säger Susanne Råberg Mäki och skrattar.

Har ni sett några av filmer av Lars von Trier eller där Matt Dillon och Uma Thurman medverkar?

– Bara Pulp Fiction och Kill Bill-filmerna med Uma Thurman, men det är inte min typ av filmer. Sedan förstår man ju att Lars von Trier är en storhet, men det verkar vara ganska knepiga saker han har gjort. Fast det ska förstås bli spännande att se den här filmen.

Hur känns det att få ha haft med sin bil på en filminspelning?

– Det var roligt och spännande. Men vi fick ju aldrig reda på något. Det enda vi vet är att Uma Thurman får punktering och att bilen ska skickas utför ett stup. Så vi blev ju lite oroliga eftersom vi sett filmen Thelma och Louise (som slutar med att huvudrollsinnehavarna just kör ned för ett stup), säger Susanne Råberg Mäki.

– Men bilen återkom i samma skick som vi lämnat den. Allt sköttes väldigt bra, säger Rolf Mäki.

Tagningarna med Mäkis bil gjordes i Skifors. Filmteamet använde bilen i tre dagar, mellan den 6:e och 8:e mars.

– Men man kan ju tycka att de borde ha lämnat sina autografer som tack, säger Susanne Råberg Mäki.

– Nej, det spelar väl ingen roll, tycker Rolf Mäki.

Hans kompis, Jan Gustavsson, har också med en bil i inspelningen, en Chevrolet Impala årsmodell 1959.

Paret Mäki har totalt ett tiotal bilar, även om inte alla är i kördugligt skick.

– Det har alltid varit ett intresse jag har haft, jag har en Ford Galaxy också som var med i inspelningen av Smala Sussie, berättar Rolf Mäki.

2017-03-17 06:00

2017-03-17 11:33