2017-02-08 18:00

2017-02-08 18:00

Pojke dog på asylboende i Ed

DALS-ED: Uppmärksammade självmord bland ensamkommande från Afghanistan

Flera fall av dödsfall bland ensamkommande flyktingbarn har uppmärksammats de senaste dagarna. Natten till onsdagen dog en pojke i Ed.

Antalet självmord ökar bland ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Detta skriver TT sedan flera händelser inträffat på kort tid, där asylboende som inte orkar med stressen och pressen, tagit sina egna liv. Totalt handlar det om tre fall.

Sveriges Radio Väst har tidigare uppmärksammat ett fall i Trollhättan. Och natten till onsdagen befaras samma sak ha inträffat på ett boende i Ed.

Den skärpta asyllagen har påverkat, säger representanter för Ensamkommandes förbund.

I helgen tog en pojke från Afghanistan sitt liv på ett boende för asylsökande i Trollhättan. Bara dagar senare, natten mot onsdagen, inträffade ytterligare ett dödsfall på ett asylboende i Ed.

– Han hade försökt ta sitt liv flera gånger tidigare. Han hade nyligen fått sin ålder uppskriven och blivit flyttad till ett asylboende för vuxna, säger Omid Mahmoudi, verksamhetsledare på Ensamkommandes förbund, om fallet i Ed, till TT.

Mikko Raudus, platschef på boendet i Ed, ser självmordet som ett misslyckande för flera instanser.

– Vi har sett att killen har varit nedstämd en tid. Vi jobbar med att förhindra sådana här händelser genom samtal och aktiviteter för att få en kontakt med personen i fråga och se hur de mår och kanske hinner man sätta in vård i tid, säger han till Sveriges Radio Väst.

Antalet självmord ökar bland ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Detta skriver TT sedan flera händelser inträffat på kort tid, där asylboende som inte orkar med stressen och pressen, tagit sina egna liv. Totalt handlar det om tre fall.

Sveriges Radio Väst har tidigare uppmärksammat ett fall i Trollhättan. Och natten till onsdagen befaras samma sak ha inträffat på ett boende i Ed.

Den skärpta asyllagen har påverkat, säger representanter för Ensamkommandes förbund.

I helgen tog en pojke från Afghanistan sitt liv på ett boende för asylsökande i Trollhättan. Bara dagar senare, natten mot onsdagen, inträffade ytterligare ett dödsfall på ett asylboende i Ed.

– Han hade försökt ta sitt liv flera gånger tidigare. Han hade nyligen fått sin ålder uppskriven och blivit flyttad till ett asylboende för vuxna, säger Omid Mahmoudi, verksamhetsledare på Ensamkommandes förbund, om fallet i Ed, till TT.

Mikko Raudus, platschef på boendet i Ed, ser självmordet som ett misslyckande för flera instanser.

– Vi har sett att killen har varit nedstämd en tid. Vi jobbar med att förhindra sådana här händelser genom samtal och aktiviteter för att få en kontakt med personen i fråga och se hur de mår och kanske hinner man sätta in vård i tid, säger han till Sveriges Radio Väst.