2016-10-20 12:01

2016-10-20 12:01

Britt Bohlin utreder framtidens turism

DALSLAND: Dalslänning fick nytt uppdrag av regeringen

Tidigare riksdagsledamoten och landshövdingen Britt Bohlin från Teåker i Dalskog, har fått regeringens uppdrag att arbeta för att ta ett samlat nationellt grepp inom turismpolitiken.

Britt Bohlin var efter sin riksdagskarriär landshövding i Jämtland och är sedan 2014 direktör i Nordiska rådet. Hon kontaktades nyligen på sitt arbete i Köpenhamn av näringsminister Mikael Damberg (S), som då frågade om hon kunde tänka sig att ta sig an turismpolitiken.

Till Länstidningen Östersund berättar Bohlin om en orsak hon ser till att hon tillfrågades:

– Jag tror att det har uteslutande att göra med att jag jobbade mycket med besöksnäringen i Jämtlands län. Det är det som är basnäringen hos oss och jag har av naturliga skäl varit engagerat i det.

Stark konkurrens

Turismnäringen i Sverige växer kraftigt, och i Länstidningens intervju konstaterar Bohlin att Sverige har mycket att ge på turismområdet, men att konkurrensen från omvärlden är stark. Hon pekar även på att digitaliseringen är viktig för att nå ut med turismbudskapet, liksom att personalförsörjningen inom området är av stor vikt. Exempelvis råder det brist på kockar inom besöksnäringen.

Turismutredningen som Britt Bohlin leder ska redovisas i december 2017.

Britt Bohlin var efter sin riksdagskarriär landshövding i Jämtland och är sedan 2014 direktör i Nordiska rådet. Hon kontaktades nyligen på sitt arbete i Köpenhamn av näringsminister Mikael Damberg (S), som då frågade om hon kunde tänka sig att ta sig an turismpolitiken.

Till Länstidningen Östersund berättar Bohlin om en orsak hon ser till att hon tillfrågades:

– Jag tror att det har uteslutande att göra med att jag jobbade mycket med besöksnäringen i Jämtlands län. Det är det som är basnäringen hos oss och jag har av naturliga skäl varit engagerat i det.

Stark konkurrens

Turismnäringen i Sverige växer kraftigt, och i Länstidningens intervju konstaterar Bohlin att Sverige har mycket att ge på turismområdet, men att konkurrensen från omvärlden är stark. Hon pekar även på att digitaliseringen är viktig för att nå ut med turismbudskapet, liksom att personalförsörjningen inom området är av stor vikt. Exempelvis råder det brist på kockar inom besöksnäringen.

Turismutredningen som Britt Bohlin leder ska redovisas i december 2017.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.