2016-10-14 08:52

2016-10-14 08:52

Swimruntävling år 2018

BENGTSFORS: Camp Dalsland satsar på en helt ny tävling för att fira Dalslands kanals 150-årsjubileum

Camp Dalsland skapar 2018 en ny tävling lagom till 150-årsfirandet av Dalslands kanal. Det blir ett så kallat swimrun, där deltagarna ska simma och springa från Håverudsakvedukten till Eka-parken i Bengtsfors.

Camp Dalsland har beviljats 500 000 kronor genom ett Leaderprojekt som man kommer att driva under två år. En provtävling ska hållas under sommaren 2017 och därefter är det meningen att den första officiella swimruntävlingen i Dalsland ska anordnas sommaren 2018.

Kanalen ska firas

– Swimruntävlingen blir en helt ny grej som vi vill göra för att lyfta fram Dalslands kanal lagom till 150-årsjubileet, säger Crister Blüme i turistföreningen Camp Dalsland.

Totalt kommer drygt tre mil att avverkas och deltagarna ska växla mellan att simma och springa. Det lär bli många gånger upp och ner i vattnet. Simningen kommer att bestå av en total distans på sex–sju kilometer och löpningen på mellan 2,5 och 3 mil.

En växande sport

– Swimrun är en sport som växer jättemycket och det gäller för oss att hänga med i utvecklingen, säger Blüme.

Camp Dalslands uppgift blir nu att bestämma vilken bansträckning loppet ska ha.

Sevärdheter lyfts fram

– Vi har redan kommit så långt att vi vill använda alla slusstationer på vägen som mellantider och lyfta fram sevärdheter längs kanalen som hällristningarna i Tisselskog och ha en löpsträcka genom parken på Baldersnäs, säger Crister Blüme.

Swimrun blir det fjärde arrangemanget som Camp Dalsland anordnar vid sidan av de årligen återkommande kanot-, cykel- och löpartävlingarna.

– En swimrun-tävling kan man förlägga ganska tidigt på sommaren eftersom deltagarna simmar med en speciell våtdräkt som värmer ganska bra. Men vilket datum det blir får vi föra en dialog med kanaldirektör Benny Ruus om.

Starten i Håverud

Crister Blüme tror att en swimruntävling kommer att locka många människor från när och fjärran till Dalsland.

– Genom den swimruntävlingen får vi inte bara med Bengtsfors utan även Melleruds kommun, eftersom starten förläggs till Håverud. Det är viktigt för oss eftersom vi tidigare har vi bara haft tävlingar i Bengtsfors, säger Blüme.

Swimrun är, som sagt, en snabbt växande sport.

Det finns i dag swimruntävlingar i flera olika kategorier. Från kortare instegstävlingar på strax över milen till den norska tävlingen Rockman, med 6 kilometer simning och 35 kilometer löpning med 2 500 meter höjdstigning.

Rockman ska vara en av de tuffaste konditionsutmaningarna över huvud taget.

Camp Dalsland har beviljats 500 000 kronor genom ett Leaderprojekt som man kommer att driva under två år. En provtävling ska hållas under sommaren 2017 och därefter är det meningen att den första officiella swimruntävlingen i Dalsland ska anordnas sommaren 2018.

Kanalen ska firas

– Swimruntävlingen blir en helt ny grej som vi vill göra för att lyfta fram Dalslands kanal lagom till 150-årsjubileet, säger Crister Blüme i turistföreningen Camp Dalsland.

Totalt kommer drygt tre mil att avverkas och deltagarna ska växla mellan att simma och springa. Det lär bli många gånger upp och ner i vattnet. Simningen kommer att bestå av en total distans på sex–sju kilometer och löpningen på mellan 2,5 och 3 mil.

En växande sport

– Swimrun är en sport som växer jättemycket och det gäller för oss att hänga med i utvecklingen, säger Blüme.

Camp Dalslands uppgift blir nu att bestämma vilken bansträckning loppet ska ha.

Sevärdheter lyfts fram

– Vi har redan kommit så långt att vi vill använda alla slusstationer på vägen som mellantider och lyfta fram sevärdheter längs kanalen som hällristningarna i Tisselskog och ha en löpsträcka genom parken på Baldersnäs, säger Crister Blüme.

Swimrun blir det fjärde arrangemanget som Camp Dalsland anordnar vid sidan av de årligen återkommande kanot-, cykel- och löpartävlingarna.

– En swimrun-tävling kan man förlägga ganska tidigt på sommaren eftersom deltagarna simmar med en speciell våtdräkt som värmer ganska bra. Men vilket datum det blir får vi föra en dialog med kanaldirektör Benny Ruus om.

Starten i Håverud

Crister Blüme tror att en swimruntävling kommer att locka många människor från när och fjärran till Dalsland.

– Genom den swimruntävlingen får vi inte bara med Bengtsfors utan även Melleruds kommun, eftersom starten förläggs till Håverud. Det är viktigt för oss eftersom vi tidigare har vi bara haft tävlingar i Bengtsfors, säger Blüme.

Swimrun är, som sagt, en snabbt växande sport.

Det finns i dag swimruntävlingar i flera olika kategorier. Från kortare instegstävlingar på strax över milen till den norska tävlingen Rockman, med 6 kilometer simning och 35 kilometer löpning med 2 500 meter höjdstigning.

Rockman ska vara en av de tuffaste konditionsutmaningarna över huvud taget.