2016-09-23 06:00

2016-09-23 06:00

Han har värsta bilstereon

BILLINGSFORS: Prisbelönade dalslänningen Tomas Nielsen tävlar i SM i billjud

Tomas Nielsen i Billingsfors har en udda hobby. Han ägnar sig åt höga bilstereoljud. Det går faktiskt att tävla i detta. I helgen avgörs svenska mästerskapen i Mantorp.

– Jag har alltid tyckt om att ha bra ljud i bilen, redan från det att jag var 20 år och åkte runt i en Volvo 240, säger Tomas Nielsen.

– Sedan köpte jag en Volvo 745 och började åka runt på småtävlingar. På en tävling spelade jag upp en låt med Torgny Melins på 140 decibel, men det är ju ingenting längre.

– I dag har jag en stereo som gör 157 decibel. Sverigerekordet är 162 decibel.

Bytte bil för basen

Nu har Tomas Nielsen också en annan bil, en Chevrolet Astro som han skaffade för att få in mer grejer, framför allt en stor baslåda som tar mycket plats. Baslådan drivs av fyra stationära batterier på 150 ampere per styck.

Och det är inte längre musik han spelar, utan rena tonljud.

En vibrerande ton

– Det går att köpa skivor som innehåller de här tonerna. De finns ju de som tycker att det är häftigt att spela musik så att rutorna skakar sönder, men det är bara för att demonstrera. Det är inte min grej. Men den här speciella tonen kan jag tycka är rent njutningsfull, säger Tomas Nielsen och drar upp stereon på högsta volym.

Effekten som uppstår är ett tonljud som får det att vibrera genom kroppen. Det är inte obehagligt, åtminstone inte under den korta tid Tomas Nielsen håller i gång tonen.

Insats för ungdomarna

Många störs av hög musik som dånar från bilar som åker förbi bostadshus.

– Jag har tänkt visa ungdomarna som kör a-traktorer hur man kan göra för att komma ifrån det där lite. I somras hade jag en samling med några av dem vid Skåpakorset. De fick dra på maxljud och jag mätte decibelnivåerna. Jag tänkte göra något liknande till våren.

Hur länge kommer du att fortsätta själv?

– Så länge jag går och orkar. Men jag är ju äldst bland dem som håller på med sådant här. Jag är 53 och de flesta andra är mellan 25 och 35. Här i Dalsland är jag ensam om att ägna mig åt det här.

I helgen väntar SM-final i Mantorp. Tomas Nielsen kommer förstås att vara på plats och tävla tillsammans med ett 30-tal likasinnade.

– Det är lika roligt varje gång. Innan tävlingen går man runt och utbyter erfarenheter. Men när det är dags för tävling är man bittra konkurrenter, säger han.

– Jag har alltid tyckt om att ha bra ljud i bilen, redan från det att jag var 20 år och åkte runt i en Volvo 240, säger Tomas Nielsen.

– Sedan köpte jag en Volvo 745 och började åka runt på småtävlingar. På en tävling spelade jag upp en låt med Torgny Melins på 140 decibel, men det är ju ingenting längre.

– I dag har jag en stereo som gör 157 decibel. Sverigerekordet är 162 decibel.

Bytte bil för basen

Nu har Tomas Nielsen också en annan bil, en Chevrolet Astro som han skaffade för att få in mer grejer, framför allt en stor baslåda som tar mycket plats. Baslådan drivs av fyra stationära batterier på 150 ampere per styck.

Och det är inte längre musik han spelar, utan rena tonljud.

En vibrerande ton

– Det går att köpa skivor som innehåller de här tonerna. De finns ju de som tycker att det är häftigt att spela musik så att rutorna skakar sönder, men det är bara för att demonstrera. Det är inte min grej. Men den här speciella tonen kan jag tycka är rent njutningsfull, säger Tomas Nielsen och drar upp stereon på högsta volym.

Effekten som uppstår är ett tonljud som får det att vibrera genom kroppen. Det är inte obehagligt, åtminstone inte under den korta tid Tomas Nielsen håller i gång tonen.

Insats för ungdomarna

Många störs av hög musik som dånar från bilar som åker förbi bostadshus.

– Jag har tänkt visa ungdomarna som kör a-traktorer hur man kan göra för att komma ifrån det där lite. I somras hade jag en samling med några av dem vid Skåpakorset. De fick dra på maxljud och jag mätte decibelnivåerna. Jag tänkte göra något liknande till våren.

Hur länge kommer du att fortsätta själv?

– Så länge jag går och orkar. Men jag är ju äldst bland dem som håller på med sådant här. Jag är 53 och de flesta andra är mellan 25 och 35. Här i Dalsland är jag ensam om att ägna mig åt det här.

I helgen väntar SM-final i Mantorp. Tomas Nielsen kommer förstås att vara på plats och tävla tillsammans med ett 30-tal likasinnade.

– Det är lika roligt varje gång. Innan tävlingen går man runt och utbyter erfarenheter. Men när det är dags för tävling är man bittra konkurrenter, säger han.