2016-09-16 16:16

2016-09-16 16:16

Döms för knarkbrott

DALS-ED: Besk sprit dolde cannabissmak

En man född 1999 döms av Vänersborgs tingsrätt för ringa narkotikabrott till dagsböter efter en händelse som inträffat i Dals-Ed.

Mannen ska olovligen ha använt hasch eller cannabis den 19 mars i Dals-Eds kommun. Han erkände de faktiska omständigheterna men har bestritt ansvar för brott då han saknat uppsåt.

Vid en promenad en timmas väg utanför Ed träffade han en man som tidigare försökt sälja alkohol och cigaretter till honom och hans vänner.

På teckenspråk frågade han mannen om han kunde få köpa sprit och cigaretter. Han gav mannen 300 kronor och denne visade på klockan att han skulle leverera om 30 minuter. Efter ett tag kom mannen tillbaka med en plastpåse där det låg en mindre petflaska med sprit och ett paket med cigaretter.

Starka cigaretter

Cigarettpaketet innehöll 10–12 cigaretter som såg ut att vara fyllda för hand. Mannen drack spriten och rökte 5–6 cigaretter som var starka, men han kände inte smaken så noga på då spriten smakade beskt. Därför förstod han inte att det kunde vara cannabis, som han säger sig inte ha rökt tidigare.

Tingsrätten anser dock att mannen måste ha förstått att det inte var vanliga cigaretter mot bakgrund av utseende, pris och smak.

Mannen, som är medborgare i okänt land, döms därför till 20 dagsböter à 50 kronor. Mannen ska även betala en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden. Advokaten tillerkänns ersättning av allmänna medel med 6 633 kronor.

Mannen ska olovligen ha använt hasch eller cannabis den 19 mars i Dals-Eds kommun. Han erkände de faktiska omständigheterna men har bestritt ansvar för brott då han saknat uppsåt.

Vid en promenad en timmas väg utanför Ed träffade han en man som tidigare försökt sälja alkohol och cigaretter till honom och hans vänner.

På teckenspråk frågade han mannen om han kunde få köpa sprit och cigaretter. Han gav mannen 300 kronor och denne visade på klockan att han skulle leverera om 30 minuter. Efter ett tag kom mannen tillbaka med en plastpåse där det låg en mindre petflaska med sprit och ett paket med cigaretter.

Starka cigaretter

Cigarettpaketet innehöll 10–12 cigaretter som såg ut att vara fyllda för hand. Mannen drack spriten och rökte 5–6 cigaretter som var starka, men han kände inte smaken så noga på då spriten smakade beskt. Därför förstod han inte att det kunde vara cannabis, som han säger sig inte ha rökt tidigare.

Tingsrätten anser dock att mannen måste ha förstått att det inte var vanliga cigaretter mot bakgrund av utseende, pris och smak.

Mannen, som är medborgare i okänt land, döms därför till 20 dagsböter à 50 kronor. Mannen ska även betala en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden. Advokaten tillerkänns ersättning av allmänna medel med 6 633 kronor.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.