2016-09-09 10:36

2016-09-09 10:36

Skyddsjakt efter varg

KYNNEFJÄLL

Länsstyrelsen i Västra Götaland beslutade idag om skyddsjakt efter den varg som i augusti angripit och dödat får i Bullaren i Tanums kommun.

Länsstyrelsen bedömer att det är samma varg som vid upprepade tillfällen angripit och dödat får i Bullaren, Tanums kommun. Vargen har utvecklat ett beteende att försöka ta sig in i fårhagar och angripa djuren. Det är inte sannolikt att detta beteende ändras. Länsstyrelsen menar därför att skyddsjakt är enda sättet att förhindra ytterligare angrepp på får från denna varg.

För att inte riskera att någon annan varg än den skadegörande avlivas vid skyddsjakten, kommer jakten att bedrivas med spårhund från slagna byten. Länsstyrelsen ber allmänheten och fårägare att snarast rapportera slagna får eller vilda byten, så att besiktning kan genomföras. Den skadegörande vargen misstänks ha en skada på underkäken, vilket gör att besiktningsmannen känner igen de skador som vargen orsakar.

Skyddsjakten får endast bedrivas av särskilt utsedda jägare.

Länsstyrelsen bedömer att det är samma varg som vid upprepade tillfällen angripit och dödat får i Bullaren, Tanums kommun. Vargen har utvecklat ett beteende att försöka ta sig in i fårhagar och angripa djuren. Det är inte sannolikt att detta beteende ändras. Länsstyrelsen menar därför att skyddsjakt är enda sättet att förhindra ytterligare angrepp på får från denna varg.

För att inte riskera att någon annan varg än den skadegörande avlivas vid skyddsjakten, kommer jakten att bedrivas med spårhund från slagna byten. Länsstyrelsen ber allmänheten och fårägare att snarast rapportera slagna får eller vilda byten, så att besiktning kan genomföras. Den skadegörande vargen misstänks ha en skada på underkäken, vilket gör att besiktningsmannen känner igen de skador som vargen orsakar.

Skyddsjakten får endast bedrivas av särskilt utsedda jägare.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.