2016-07-29 17:12

2016-07-29 17:12

Värsta nybörjarna i DKM

BENGTSFORS: Bengtsforsprofilerna Coffe och Besnik paddlar för Barncancerfonden

De har aldrig paddlat tidigare. De har inte ens suttit i en kajak. De har för övrigt ingen kajak. De har dåligt om tid att hinna träna.
– Men vi är vinnarskallar båda två, så det ska allt gå! Det säger vännerna Christoffer ”Coffe” Johansson och Besnik Dautaj som bestämt sig för att paddla årets Kanotmaraton, DKM, till förmån för Barncancerfonden.

De båda profilerna, Besnik välkänd entreprenör, fotbollsspelare och numer även politiker, och Coffe som alla känner från AxelP samt sociala medier fick det plötsliga infallet att de skulle fixa kanotmaran på 55 kilometer den 13 augusti.

– Vi satt på verandan och såg flera kanoter, och jag sade, ska vi inte testa? berättar Coffe.

En vecka

Detaljer som att ha tränat, paddlat sig samman och liknande tar de ganska lätt på trots att det när Dalslänningen träffar dem bara är ett par veckor kvar till tävlingen. Besnik reser därtill på semester första veckan, så ska killarna hinna träna något då får det bli enskilt.

Men de brinner för sin sak:

– Vi fixar det med en veckas hårdträning. Det här är årets event i Bengtsfors och så många har klarat det. Det är en tjusning att testa något nytt, säger Besnik.

Genomtänkt

Tanken på att paddla för att samla in pengar till Barncancerfonden var dock inget de grep ur luften. Båda känner av personliga skäl för att stötta den insamlingsverksamheten, och Besnik är dessutom nybliven far till sitt andra barn.

– Barncancerfonden är viktig. Ingen kan göra allt, men alla kan göra litet. Det man bidar med kan vara hur litet eller stort som helst, säger Besnik, och pekar på det fina resultatet som insamlingen i samband med Erik Bergers 90-årsfirande tillsammans med framlidne racingprofilen Picko Troberg gav.

De har redan börjat marknadsföra sig och ragga företag som ska skänka pengar till insamlingen. Likaså hoppas de att privatpersoner ska stötta. Ett bankkonto till Dalslands Sparbank är ordnat liksom ett Swish-konto. Målet är högt satt, men vi kan avvakta att avslöja något förrän närmare Kanotmaraton.

Kanske, är förhoppningen, att det ska gå att livesända tävlingen från kajaken.

– Vi betalar givetvis allt själva, så bidragen går till 100 procent till Barncancerfonden, poängterar Coffe.

Taktik

Besnik 32 år och Coffe 30 år har anmält sig till maran och har plats 824 Dkm 2016 med namnet Fond Besnik Dautaj och Christoffer Johansson K2 herrar 55 km.

Har de då någon taktik inför den 13 augusti?

– Vi får ta till oss alla råd vi kan, och träna så mycket det går. Sedan kör vi en mjukstart från Baldersnäs. Vi hoppas såklart på medvind och stilla vatten. Vi kommer inte att gå in för att få en speciellt bra tid. Målet är att vi ska ta oss runt, säger Coffe.

Dalslänningen kommer givetvis att följa de båda nybörjarna, som av erfarenhet från tidigare bevakning av DKM gavs tipset att ta med en visselpipa om något händer. Kanske får de även lite råd och tips av Besniks grannar Christian och Christiane Dietz som är proffs i kajaksammanhang.

De båda profilerna, Besnik välkänd entreprenör, fotbollsspelare och numer även politiker, och Coffe som alla känner från AxelP samt sociala medier fick det plötsliga infallet att de skulle fixa kanotmaran på 55 kilometer den 13 augusti.

– Vi satt på verandan och såg flera kanoter, och jag sade, ska vi inte testa? berättar Coffe.

En vecka

Detaljer som att ha tränat, paddlat sig samman och liknande tar de ganska lätt på trots att det när Dalslänningen träffar dem bara är ett par veckor kvar till tävlingen. Besnik reser därtill på semester första veckan, så ska killarna hinna träna något då får det bli enskilt.

Men de brinner för sin sak:

– Vi fixar det med en veckas hårdträning. Det här är årets event i Bengtsfors och så många har klarat det. Det är en tjusning att testa något nytt, säger Besnik.

Genomtänkt

Tanken på att paddla för att samla in pengar till Barncancerfonden var dock inget de grep ur luften. Båda känner av personliga skäl för att stötta den insamlingsverksamheten, och Besnik är dessutom nybliven far till sitt andra barn.

– Barncancerfonden är viktig. Ingen kan göra allt, men alla kan göra litet. Det man bidar med kan vara hur litet eller stort som helst, säger Besnik, och pekar på det fina resultatet som insamlingen i samband med Erik Bergers 90-årsfirande tillsammans med framlidne racingprofilen Picko Troberg gav.

De har redan börjat marknadsföra sig och ragga företag som ska skänka pengar till insamlingen. Likaså hoppas de att privatpersoner ska stötta. Ett bankkonto till Dalslands Sparbank är ordnat liksom ett Swish-konto. Målet är högt satt, men vi kan avvakta att avslöja något förrän närmare Kanotmaraton.

Kanske, är förhoppningen, att det ska gå att livesända tävlingen från kajaken.

– Vi betalar givetvis allt själva, så bidragen går till 100 procent till Barncancerfonden, poängterar Coffe.

Taktik

Besnik 32 år och Coffe 30 år har anmält sig till maran och har plats 824 Dkm 2016 med namnet Fond Besnik Dautaj och Christoffer Johansson K2 herrar 55 km.

Har de då någon taktik inför den 13 augusti?

– Vi får ta till oss alla råd vi kan, och träna så mycket det går. Sedan kör vi en mjukstart från Baldersnäs. Vi hoppas såklart på medvind och stilla vatten. Vi kommer inte att gå in för att få en speciellt bra tid. Målet är att vi ska ta oss runt, säger Coffe.

Dalslänningen kommer givetvis att följa de båda nybörjarna, som av erfarenhet från tidigare bevakning av DKM gavs tipset att ta med en visselpipa om något händer. Kanske får de även lite råd och tips av Besniks grannar Christian och Christiane Dietz som är proffs i kajaksammanhang.