2016-06-14 06:00

2016-06-14 06:00

Noak är kalvarnas extrapappa

DALS-ED: Älgskötare ett annorlunda sommarjobb

Det räcker inte bara med att komma till världen. Man måste kunna umgås med tvåbenta varelser också. I älgparken i Ed har Noak Mossberg Thelander varit extrapappa till fyra nyfödda kalvar.

Han är älgskötare och under kalvarnas tre första veckor haft som specialuppgift att vara i dess närhet. Allt för att de ska lära sig umgås med människor lagom till att älgparken öppnade för säsongen den 13 juni.

I Dalslands Mooseranch i Ed brukar det födas kalvar i stort sett varje år. Den här gången födde Molly två tjurar och Hälga en tjur och en ko.

– Det är nog Eilert som är pappa till alla. Det är vi ganska säkra på. Han har varit med hela tiden hos oss under våra tolv säsonger, säger Conny Mossberg, som tillsammans med sin bror Thomas, driver älgparken.

Lär dem umgås

Men bara för att de vuxna älgarna är tama betyder det inte att deras avkommor blir det. Under kalvarnas tre första veckor krävs det en extrapappa. Den uppgiften har Noak Mossberg Thelander haft. Ett minst sagt annorlunda sommarjobb.

– Jag har gått runt och funnits där med dem i hägnet. Pratat lite med dem och klappat dem för att de ska vänja sig vid människor, säger Noak Mossberg Thelander.

Åtta timmar om dagen har han varit på plats måndag till söndag i tre veckors tid. Molly och hennes kalvar går i ett hägn och Hälga med sina i ett annat. Därför har Noak fått dela upp pappatiden på fyra timmar i vartdera hägnet.

Det är under de tre första veckorna som älgkalvarna lär sig mest. När det föds dröjer det normalt bara en timme innan de vinglar fram på skrangliga ben. Ett dygn senare spritter de runt som om de aldrig gjort något annat. Det är snabba ryck. Vid födseln väger de i genomsnitt tio kilo. Sedan äter de upp sig med cirka ett kilo per dygn.

– Det har hänt någon gång att vi fått mata med nappflaska, men normalt sett sköter älgkon detta själv. Först är det bara kons mjölk som är födan sedan börjar de att äta löv. Det går åt mycket mat om de ska kunna växa ett kilo per dygn, säger Conny Mossberg.

En god mor

Hälga födde sina kalvar den 28 maj och Molly sina några dagar tidigare. Precis som med människor har älgarna olika temperament. Conny Mossberg beskriver Hälga som en lugn och god mor.

Det är också Hälga vi får tillfälle att träffa. Molly är också en bra mor, men hon håller sig mest undan med sina kalvar. Till slut lyckas Noak locka fram henne till matplatsen genom att fresta med favoritfödan färska rönnlöv.

Han är älgskötare och under kalvarnas tre första veckor haft som specialuppgift att vara i dess närhet. Allt för att de ska lära sig umgås med människor lagom till att älgparken öppnade för säsongen den 13 juni.

I Dalslands Mooseranch i Ed brukar det födas kalvar i stort sett varje år. Den här gången födde Molly två tjurar och Hälga en tjur och en ko.

– Det är nog Eilert som är pappa till alla. Det är vi ganska säkra på. Han har varit med hela tiden hos oss under våra tolv säsonger, säger Conny Mossberg, som tillsammans med sin bror Thomas, driver älgparken.

Lär dem umgås

Men bara för att de vuxna älgarna är tama betyder det inte att deras avkommor blir det. Under kalvarnas tre första veckor krävs det en extrapappa. Den uppgiften har Noak Mossberg Thelander haft. Ett minst sagt annorlunda sommarjobb.

– Jag har gått runt och funnits där med dem i hägnet. Pratat lite med dem och klappat dem för att de ska vänja sig vid människor, säger Noak Mossberg Thelander.

Åtta timmar om dagen har han varit på plats måndag till söndag i tre veckors tid. Molly och hennes kalvar går i ett hägn och Hälga med sina i ett annat. Därför har Noak fått dela upp pappatiden på fyra timmar i vartdera hägnet.

Det är under de tre första veckorna som älgkalvarna lär sig mest. När det föds dröjer det normalt bara en timme innan de vinglar fram på skrangliga ben. Ett dygn senare spritter de runt som om de aldrig gjort något annat. Det är snabba ryck. Vid födseln väger de i genomsnitt tio kilo. Sedan äter de upp sig med cirka ett kilo per dygn.

– Det har hänt någon gång att vi fått mata med nappflaska, men normalt sett sköter älgkon detta själv. Först är det bara kons mjölk som är födan sedan börjar de att äta löv. Det går åt mycket mat om de ska kunna växa ett kilo per dygn, säger Conny Mossberg.

En god mor

Hälga födde sina kalvar den 28 maj och Molly sina några dagar tidigare. Precis som med människor har älgarna olika temperament. Conny Mossberg beskriver Hälga som en lugn och god mor.

Det är också Hälga vi får tillfälle att träffa. Molly är också en bra mor, men hon håller sig mest undan med sina kalvar. Till slut lyckas Noak locka fram henne till matplatsen genom att fresta med favoritfödan färska rönnlöv.