2016-06-14 13:37

2016-06-14 13:47

Barnen ropade till pappan: "Stanna"

BENGTSFORS: Man döms till fängelse – körde båt med 2,62 promille

Enligt vittnen var mannen så berusad att han hade problem med att komma i båten. I båten fanns fyra barn – ingen hade flytväst. Tingsrätten friade. Hovrätten är av en annan åsikt.

I juli förra året kallades polisen till en badplats i Bengtsfors kommun för ett misstänkt sjöfylleri. Ett vittne hade larmat om att en man i 40-årsåldern körde båt trots att han verkade vara full. Mannen hade bland annat stora problem med att ta sig i båten och vittnet upplevde honom som full när hon pratade med honom.

Han hade dessutom fyra barn, som inte hade någon flytväst på sig, med sig i båten.

”Pappa stanna”

När polisen kom till platsen körde mannen i väg, och trots att barnen enligt polisen ska ha ropat: ”Pappa, pappa, polisen. Pappa stanna”, stannade han inte.

Polisen åkte därför hem till mannens adress där de hittade honom samt hans familj, och han togs med för provtagning.

Ett blodprov visade att mannen hade en alkoholkoncentration på 2,62 promille. Ett urinprov en timme senare visade 3,40 promille.

Erkänner delvis

Mannen erkänner att han druckit alkohol, men först efter båtfärden. Han menar också att den höga alkoholkoncentrationen beror på att han opererat magsäcken för att gå ner i vikt, en så kallad gastric bypassoperation, och att operationen gör att kroppen tar upp alkohol mycket fortare än tidigare. Han har dessutom druckit mycket vatten, som han menar ska ha gett ett fallande resultat på proverna.

Däremot har han hela tiden nekat till att han körde båten, det gjorde hans dotter menar han.

Friades först

Tingsrätten friade mannen från grovt sjöfylleri eftersom den inte ansåg att åklagaren bevisat att mannen var straffbart onykter under båtfärden. Det gick heller inte att bevisa att mannen var så full att han inte kunde köra båten på ett betryggande sätt.

Hovrätten gör däremot en annan bedömning.

Den menar att mannens förklaring att han druckit vatten inte håller och hänvisar till Rättsmedicinalverket, Rättskemi Linköping, som menar att det finns vetenskapliga studier som visar att alkoholhalterna inte påverkas av att man dricker mycket vatten. Hovrätten menar därför att det går att bevisa att mannen varit så full när han körde båten, att det ska klassas som grovt sjöfylleri.

Minderåriga barn

Brott som grovt sjöfylleri, precis som grovt rattfylleri, kan innebära en fara för människors liv och hälsa och innebär normalt ett fängelsestraff. Och även om onykterhet till sjöss kan anses vara mindre farligt än vid rattfylleri, påpekar hovrätten i sin dom att det fanns fyra minderåriga barn utan flytväst i båten.

Därför döms mannen till en månads fängelse. Han ska också betala försvarskostnaderna vid både tingsrätten och hovrätten.

Mannen har till den 7 juli på sig att överklaga hovrättens dom.

I juli förra året kallades polisen till en badplats i Bengtsfors kommun för ett misstänkt sjöfylleri. Ett vittne hade larmat om att en man i 40-årsåldern körde båt trots att han verkade vara full. Mannen hade bland annat stora problem med att ta sig i båten och vittnet upplevde honom som full när hon pratade med honom.

Han hade dessutom fyra barn, som inte hade någon flytväst på sig, med sig i båten.

”Pappa stanna”

När polisen kom till platsen körde mannen i väg, och trots att barnen enligt polisen ska ha ropat: ”Pappa, pappa, polisen. Pappa stanna”, stannade han inte.

Polisen åkte därför hem till mannens adress där de hittade honom samt hans familj, och han togs med för provtagning.

Ett blodprov visade att mannen hade en alkoholkoncentration på 2,62 promille. Ett urinprov en timme senare visade 3,40 promille.

Erkänner delvis

Mannen erkänner att han druckit alkohol, men först efter båtfärden. Han menar också att den höga alkoholkoncentrationen beror på att han opererat magsäcken för att gå ner i vikt, en så kallad gastric bypassoperation, och att operationen gör att kroppen tar upp alkohol mycket fortare än tidigare. Han har dessutom druckit mycket vatten, som han menar ska ha gett ett fallande resultat på proverna.

Däremot har han hela tiden nekat till att han körde båten, det gjorde hans dotter menar han.

Friades först

Tingsrätten friade mannen från grovt sjöfylleri eftersom den inte ansåg att åklagaren bevisat att mannen var straffbart onykter under båtfärden. Det gick heller inte att bevisa att mannen var så full att han inte kunde köra båten på ett betryggande sätt.

Hovrätten gör däremot en annan bedömning.

Den menar att mannens förklaring att han druckit vatten inte håller och hänvisar till Rättsmedicinalverket, Rättskemi Linköping, som menar att det finns vetenskapliga studier som visar att alkoholhalterna inte påverkas av att man dricker mycket vatten. Hovrätten menar därför att det går att bevisa att mannen varit så full när han körde båten, att det ska klassas som grovt sjöfylleri.

Minderåriga barn

Brott som grovt sjöfylleri, precis som grovt rattfylleri, kan innebära en fara för människors liv och hälsa och innebär normalt ett fängelsestraff. Och även om onykterhet till sjöss kan anses vara mindre farligt än vid rattfylleri, påpekar hovrätten i sin dom att det fanns fyra minderåriga barn utan flytväst i båten.

Därför döms mannen till en månads fängelse. Han ska också betala försvarskostnaderna vid både tingsrätten och hovrätten.

Mannen har till den 7 juli på sig att överklaga hovrättens dom.

  • Jessica Eriksson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.