2016-05-19 14:16

2016-05-19 14:16

Historiskt beslut för framtidstro

DALS-ED: 68,7 miljoner till skolombyggnader

Mycket pengar, men också en signal om framtidstro. Så vill kommunalrådet Martin Carling (C) se på beslutet att satsa 68,7 miljoner kronor för att bygga om Hagaskolan och Snörrumskolan.

Det var det heller ingen som hade några invändningar emot under kommunfullmäktiges sammanträde i onsdags. Klockan 19.26 slog Ingvar Johannesson, kommunfullmäktiges ordförande, klubban i bordet. Ett klubbslag som följdes av en liten applåd.

– Det är ett stort och historiskt beslut. Det är inte så ofta man som politiker får vara med och fatta ett sådant beslut. Det är högtidligt, sa Martin Carling.

Han ville också stoppa eventuella spekulationer om att skolbyggena kommer att påverka den planerade stora satsningen på äldreomsorgen.

– Vi har en del stora beslut framför oss. Det gäller till exempel äldreomsorgen. Dagens beslut kommer inte att äventyra den. Det är vår absoluta avsikt att genomföra den satsningen, sa han.

Beslutet att bygga om grundskolorna har tagit längre tid än beräknat. In i det sista förbereddes ärendet inför onsdagens sammanträde. Dels genom politiska gruppmöten i söndags, dels genom ett extra möte med kommunstyrelsen i måndags. Det fick Yvonne Simonsson (S) att höja ett varnade finger.

– Jag är glad och stolt över beslutet. Men nästa gång vi ska ta stora beslut vill jag inte att det ska vara så jättebråttom i slutet. Vi måste vara färdiga tidigare nästa gång, sa hon.

En anledning till fördröjningen var att det bara kom in ett anbud gällande ombyggnaden av Hagaskolan. För att veta att priset låg på rätt nivå tog kommunen hjälp av en utomstående konsult. Från början hade dessutom kommunen från början räknat med en totalkostnad på 30 miljoner. Nu några år senare hamnade slutnotan på mer än dubbelt så mycket pengar.

Per-Erik Norlin (S) och Anna Johansson (C) konstaterade var för sig att det handlar om stora pengar, men är nödvändiga investeringar och yrkade bifall.

Det var det heller ingen som hade några invändningar emot under kommunfullmäktiges sammanträde i onsdags. Klockan 19.26 slog Ingvar Johannesson, kommunfullmäktiges ordförande, klubban i bordet. Ett klubbslag som följdes av en liten applåd.

– Det är ett stort och historiskt beslut. Det är inte så ofta man som politiker får vara med och fatta ett sådant beslut. Det är högtidligt, sa Martin Carling.

Han ville också stoppa eventuella spekulationer om att skolbyggena kommer att påverka den planerade stora satsningen på äldreomsorgen.

– Vi har en del stora beslut framför oss. Det gäller till exempel äldreomsorgen. Dagens beslut kommer inte att äventyra den. Det är vår absoluta avsikt att genomföra den satsningen, sa han.

Beslutet att bygga om grundskolorna har tagit längre tid än beräknat. In i det sista förbereddes ärendet inför onsdagens sammanträde. Dels genom politiska gruppmöten i söndags, dels genom ett extra möte med kommunstyrelsen i måndags. Det fick Yvonne Simonsson (S) att höja ett varnade finger.

– Jag är glad och stolt över beslutet. Men nästa gång vi ska ta stora beslut vill jag inte att det ska vara så jättebråttom i slutet. Vi måste vara färdiga tidigare nästa gång, sa hon.

En anledning till fördröjningen var att det bara kom in ett anbud gällande ombyggnaden av Hagaskolan. För att veta att priset låg på rätt nivå tog kommunen hjälp av en utomstående konsult. Från början hade dessutom kommunen från början räknat med en totalkostnad på 30 miljoner. Nu några år senare hamnade slutnotan på mer än dubbelt så mycket pengar.

Per-Erik Norlin (S) och Anna Johansson (C) konstaterade var för sig att det handlar om stora pengar, men är nödvändiga investeringar och yrkade bifall.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.