2016-05-11 15:35

2016-05-11 15:35

Unga nytänkare med framtidsidéer

FÄRGELANDA: Smarta elever på Valboskolan

Vad sägs om en hotellnatt i en trädkoja fyra meter över mark vid Ellenösjön och kanske först handla miljösmart mat i en lokal butik i Färgelanda? Det var många spännande idéer som kom fram när åttorna på Valboskolan hade entreprenörskap på schemat under en vecka.

Det handlar om en årlig tävling som skolan kallar Draknästet. Temat för i år var ”Sätt Färgelanda på kartan”.

– Jag är jättestolt över att få vara lärare för dessa elever och är imponerad över de idéer som kom fram, sa läraren Martin Rångeby när idéerna presenterades på en utställning i Centrumhuset.

Han har varit ansvarig för årets tävling där tolv projekt presenterades. Eleverna har jobbat utifrån idéer som kan tillföra saker till Färgelanda. Det kan handla om något som för kommunen framåt, annat som saknas i dag eller om nya arbetstillfällen. De har arbetat i grupper och som små företag med en bärande affärsidé.

Antal punkter

Den har de fått presentera för en jury som haft ett antal punkter för sin bedömning. Bland annat hur eleverna lyckades visualisera och presentera sin idé. Andra saker juryn tittade på har varit hur originella företagsidéer eleverna kommit med, marknadsföring av dem och om produkten redan finns.

Resultat blev idéer med allt från musikfestivaler, solcellsladdare för skolans datorer, innovativ toalett och mycket annat.

Juryn fastnade för två förslag som utsågs till vinnare. Det ena är ett nytänkande kring camping, det andra en butik med bara miljövänlig mat som också kan beställas via nätet. Priset är en resa till Göteborg med diverse aktiviteter.

Hotell på höjden

En grönare framtid inom hotell- och stugbranschen var den idé som Martina Dahlgren, Evelina Bemersten, Amelie Petersson, Isabelle Widén och Vikija Damberger kom på. De vill bygga ett hotell på höjden – det vill säga kojor fyra meter upp i träden med en reception och restaurang på marken.

– Vår idé är en ekologisk och miljövänlig trädkojeby i Färgelanda. Vi tror att någon plats runt Ellenösjön skulle fungera fint, säger tjejerna, som tycker att arbetet i Draknästet varit inspirerande och kul.

De erfarenheterna delas av kvartetten Sarah Karlsson, Sanna Nilsson, Per Larsson och Jonathan Kleibrant. De fick också pris för sin idé och en matvarubutik för specialmat med allt från glutenfira varor till vad vegetarianen efterfrågar.

– Då slipper man gå runt i flera affärer och leta, säger de.

Det handlar om en årlig tävling som skolan kallar Draknästet. Temat för i år var ”Sätt Färgelanda på kartan”.

– Jag är jättestolt över att få vara lärare för dessa elever och är imponerad över de idéer som kom fram, sa läraren Martin Rångeby när idéerna presenterades på en utställning i Centrumhuset.

Han har varit ansvarig för årets tävling där tolv projekt presenterades. Eleverna har jobbat utifrån idéer som kan tillföra saker till Färgelanda. Det kan handla om något som för kommunen framåt, annat som saknas i dag eller om nya arbetstillfällen. De har arbetat i grupper och som små företag med en bärande affärsidé.

Antal punkter

Den har de fått presentera för en jury som haft ett antal punkter för sin bedömning. Bland annat hur eleverna lyckades visualisera och presentera sin idé. Andra saker juryn tittade på har varit hur originella företagsidéer eleverna kommit med, marknadsföring av dem och om produkten redan finns.

Resultat blev idéer med allt från musikfestivaler, solcellsladdare för skolans datorer, innovativ toalett och mycket annat.

Juryn fastnade för två förslag som utsågs till vinnare. Det ena är ett nytänkande kring camping, det andra en butik med bara miljövänlig mat som också kan beställas via nätet. Priset är en resa till Göteborg med diverse aktiviteter.

Hotell på höjden

En grönare framtid inom hotell- och stugbranschen var den idé som Martina Dahlgren, Evelina Bemersten, Amelie Petersson, Isabelle Widén och Vikija Damberger kom på. De vill bygga ett hotell på höjden – det vill säga kojor fyra meter upp i träden med en reception och restaurang på marken.

– Vår idé är en ekologisk och miljövänlig trädkojeby i Färgelanda. Vi tror att någon plats runt Ellenösjön skulle fungera fint, säger tjejerna, som tycker att arbetet i Draknästet varit inspirerande och kul.

De erfarenheterna delas av kvartetten Sarah Karlsson, Sanna Nilsson, Per Larsson och Jonathan Kleibrant. De fick också pris för sin idé och en matvarubutik för specialmat med allt från glutenfira varor till vad vegetarianen efterfrågar.

– Då slipper man gå runt i flera affärer och leta, säger de.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.