2016-05-11 06:00

2016-05-11 06:00

En specialbyggd cello med särskild historia

BENGTSFORS: Möbelsnickaren Ivan Carlssons skapelse

En vacker skapelse, men knappast användbar. Det är musikrektor Elon Berggrens skämtsamt stränga omdöme. Vad saken gäller? Jo, en cello. Men det ska visa sig att Elon Berggren har lite fel.

Det handlar om Bengtsforsbon Stig Carlsson och hans unika cello. Cellon är tillverkad någon gång på 1950-talet av Stig Carlssons farbror Ivan Carlsson, som tillsammans med sina tre bröder drev Carlssons möbelfabrik. En verksamhet som sedan Stig Carlsson själv tog över och drev vidare i många år.

Ett minne

Cellon hittades för ett antal år sedan i konstnären Olga Birkfeldts hem efter hennes bortgång.

– Jag fick ett samtal från Bengtsfors kommunkontor om att det fanns tre-fyra instrument hos Olga Birkfeldt som då hade gått bort och man undrade om jag kunde komma dit och hämta dem, säger Stig Carlsson.

Han ringde en dotter till Ivan Carlsson, som sa att han fick ta ett av instrumenten själv.

– Bland alla gitarrerna så valde jag den här cellon som ett minne efter Ivan. Jag är helt omusikalisk själv och har aldrig spelat på den själv utan den har stått här hemma. Men jag tycker om designen. Det är ett vackert instrument.

Ett litet unikum

Xtra hörde talas om cellon och tog med sig kommunala musikskolans mångårige rektor Elon Berggren för en visitation.

Elon Berggren gjorde snabbt en van granskning av cellon och förkunnade snabbt:

– Det är en vacker skapelse, men den är knappast användbar. Stallet (som håller upp strängarna ovanför ändstycket) ska ha en viss höjd, greppbrädan ska vara konkav och mensuren (måttet på strängarna) är lite för kort. Men det är ett litet unikum.

”Kul att folk chansar”

Cellon är byggd i falfanér i lager på lager efter Ivan Carlsson egen designidé.

– Det ser rätt ut, men cellon är byggd på djupen i stället för på bredden. Det är inte någon funktionell cello, men det är kul att folk chansar lite. Det är det som för utvecklingen framåt. Annars hade vi inte suttit här, säger Elon Berggren.

Ivan Carlsson var musikalisk och hade byggt cellon för eget bruk, men det var inte cello han brukade traktera.

– Han spelade själv mycket i kyrkorna, men då var det oftast piano och fiol och han kompade Olga Birkfeldt när hon sjöng, säger Stig Carlsson.

En som däremot har just cello som av sina huvudinstrument är Elon Berggren.

Vad kan man spela på en cello?

– Allt från pop till kammarmusik. Cello används som soloinstrument och i alla stråkkonserter är m cellon basinstrumentet, säger han.

Och så var det där med att Elon Berggren hade lite fel ja. På allmän uppmaning ombads han försöka spela upp ett litet stycke på cellon. Detta kan avlyssnas på nwt.se/bengtsfors.

Det handlar om Bengtsforsbon Stig Carlsson och hans unika cello. Cellon är tillverkad någon gång på 1950-talet av Stig Carlssons farbror Ivan Carlsson, som tillsammans med sina tre bröder drev Carlssons möbelfabrik. En verksamhet som sedan Stig Carlsson själv tog över och drev vidare i många år.

Ett minne

Cellon hittades för ett antal år sedan i konstnären Olga Birkfeldts hem efter hennes bortgång.

– Jag fick ett samtal från Bengtsfors kommunkontor om att det fanns tre-fyra instrument hos Olga Birkfeldt som då hade gått bort och man undrade om jag kunde komma dit och hämta dem, säger Stig Carlsson.

Han ringde en dotter till Ivan Carlsson, som sa att han fick ta ett av instrumenten själv.

– Bland alla gitarrerna så valde jag den här cellon som ett minne efter Ivan. Jag är helt omusikalisk själv och har aldrig spelat på den själv utan den har stått här hemma. Men jag tycker om designen. Det är ett vackert instrument.

Ett litet unikum

Xtra hörde talas om cellon och tog med sig kommunala musikskolans mångårige rektor Elon Berggren för en visitation.

Elon Berggren gjorde snabbt en van granskning av cellon och förkunnade snabbt:

– Det är en vacker skapelse, men den är knappast användbar. Stallet (som håller upp strängarna ovanför ändstycket) ska ha en viss höjd, greppbrädan ska vara konkav och mensuren (måttet på strängarna) är lite för kort. Men det är ett litet unikum.

”Kul att folk chansar”

Cellon är byggd i falfanér i lager på lager efter Ivan Carlsson egen designidé.

– Det ser rätt ut, men cellon är byggd på djupen i stället för på bredden. Det är inte någon funktionell cello, men det är kul att folk chansar lite. Det är det som för utvecklingen framåt. Annars hade vi inte suttit här, säger Elon Berggren.

Ivan Carlsson var musikalisk och hade byggt cellon för eget bruk, men det var inte cello han brukade traktera.

– Han spelade själv mycket i kyrkorna, men då var det oftast piano och fiol och han kompade Olga Birkfeldt när hon sjöng, säger Stig Carlsson.

En som däremot har just cello som av sina huvudinstrument är Elon Berggren.

Vad kan man spela på en cello?

– Allt från pop till kammarmusik. Cello används som soloinstrument och i alla stråkkonserter är m cellon basinstrumentet, säger han.

Och så var det där med att Elon Berggren hade lite fel ja. På allmän uppmaning ombads han försöka spela upp ett litet stycke på cellon. Detta kan avlyssnas på nwt.se/bengtsfors.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.