2016-04-29 11:49

2016-04-29 11:49

Djup snö i början av maj för precis femtio år sedan

DALS-ED/BENGTSFORS: Det var värre förr

Många tycker att väderleken känns vintrig för att vara i slutet av april. Med facit i hand var det mer snö och vinter för precis 50 år sedan.

Att det var kallt berättade vi om härom dagen, då John Karlsson på Kårslätt i Ed kunde rapportera historien om att det den 18 april var 16 minusgrader och 65 centimeter snö i Edsbygden.

Nu har vi även fått en bild från den sena vintern av Anna-Brita Karlsson i Bengtsfors. Hon hittade ett foto av maken Erling vid en tur med en ny Volvo Amazon.

– Jag tror att bilden är tagen i Håbolstrakten. Jag minns att det var mycket snö en vinter, och hemma låg den fläckvis kvar ända till midsommarafton på norrsidan av vårt hus i Mörrenäset, berättar Anna-Brita Karlsson.

Baktill på fotot står 1 maj 1966, eller möjligen i maj 1966. Att det var mycket snö var alltså utom allt tvivel. I gamla Dalslänningen står inget specifikt om snömängderna, men tjällossningen var besvärlig och en bild från den 3 maj visar mycket snö invid Torrskogsvägen.

Att det var kallt berättade vi om härom dagen, då John Karlsson på Kårslätt i Ed kunde rapportera historien om att det den 18 april var 16 minusgrader och 65 centimeter snö i Edsbygden.

Nu har vi även fått en bild från den sena vintern av Anna-Brita Karlsson i Bengtsfors. Hon hittade ett foto av maken Erling vid en tur med en ny Volvo Amazon.

– Jag tror att bilden är tagen i Håbolstrakten. Jag minns att det var mycket snö en vinter, och hemma låg den fläckvis kvar ända till midsommarafton på norrsidan av vårt hus i Mörrenäset, berättar Anna-Brita Karlsson.

Baktill på fotot står 1 maj 1966, eller möjligen i maj 1966. Att det var mycket snö var alltså utom allt tvivel. I gamla Dalslänningen står inget specifikt om snömängderna, men tjällossningen var besvärlig och en bild från den 3 maj visar mycket snö invid Torrskogsvägen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.