2016-04-21 11:04

2016-04-21 11:04

Kvinna frias efter misstänkt punggrepp

FÄRGELANDA: Krävde skadestånd efter Färgelanda cup

En 27-årig kvinna som stod åtalad att i samband med Färgelanda cup i augusti förra året, ha misshandlat en då 17 årig man genom att ha greppat tag i hans pung frias i Vänersborgs tingsrätt.

Det var enligt stämningsansökan, i samband med Färgelanda cup på Dyrtorpsvallen i Färgelanda, som kvinnan ska ha greppat tag i mannens pung, eller genom att greppa tag i hans byxor ha dragit honom bakåt en sträcka vilket vållat smärta. Brottet bedömdes av åklagare som ringa misshandel där ett hänsynslöst beteende skulle ha uppvisats. Som bevisning fanns vittnen, foton och filminspelning från tillfället.

Mannen begärde skadestånd med 10 000 kronor för kränkning.

Kvinnan förnekade dock händelseförloppet. Av utredningen framgår att händelsen inträffade vid ett disko under kvällen där kvinnan var funktionär. I samband med en dans, så kallad battle ring, tog några killar av sig på överkroppen och dansade. Även kvinnan ska ha deltagit i dansen enligt mannens utsago, och vid det tillfället greppat mannens pung så hårt att hon nästan lyfte upp honom i 15-20 sekunder och drog honom bakåt 10-15 meter. Dagen efter kunde han spela fotboll, men hade ont. Han ska ha frågat kvinnan varför hon gjort som hon gjort, och fått svaret att hon tyckte att han hade förnedrat henne vid dansen.

Annan mening

Kvinnans beskrivning av händelsen är av annat slag. Hon hävdade att hon som funktionär skulle hålla ordning och reda, men hade anledning att tillrättavisa killarna med bar överkropp, och be dem klä sig. För att inte skada stämningen vid tillsägelsen tog hon några danssteg mot 17-åringen, som hon dock ändå tyckte uppträdde respektlöst efter anvisningen. Hon tog då ett tag i 17-åringens byxfickor för att flytta på honom endast ett par meter, utan att vare sig beröra pung eller hans överkropp.

Efter det ska 17-åringen och en kompis ha skrikit hora och fitta till henne.

Tingsrätten konstaterar de motstridiga uppgifterna, och anser att filmen som används som bevismaterial ger mer stöd åt kvinnans uppgifter än mannens. Mannen kan ha uppfattat draget i byxorna som smärtsamt för pungen, men kvinnans avsikt var inte att skada, enligt rätten.

Rätten anser att kvinnans agerande visserligen var olämpligt, men inte alls når upp till ett sådant hänsynslöst agerande som krävs för en dom för misshandel eller ofredande. Hon frikänns helt.

Det var enligt stämningsansökan, i samband med Färgelanda cup på Dyrtorpsvallen i Färgelanda, som kvinnan ska ha greppat tag i mannens pung, eller genom att greppa tag i hans byxor ha dragit honom bakåt en sträcka vilket vållat smärta. Brottet bedömdes av åklagare som ringa misshandel där ett hänsynslöst beteende skulle ha uppvisats. Som bevisning fanns vittnen, foton och filminspelning från tillfället.

Mannen begärde skadestånd med 10 000 kronor för kränkning.

Kvinnan förnekade dock händelseförloppet. Av utredningen framgår att händelsen inträffade vid ett disko under kvällen där kvinnan var funktionär. I samband med en dans, så kallad battle ring, tog några killar av sig på överkroppen och dansade. Även kvinnan ska ha deltagit i dansen enligt mannens utsago, och vid det tillfället greppat mannens pung så hårt att hon nästan lyfte upp honom i 15-20 sekunder och drog honom bakåt 10-15 meter. Dagen efter kunde han spela fotboll, men hade ont. Han ska ha frågat kvinnan varför hon gjort som hon gjort, och fått svaret att hon tyckte att han hade förnedrat henne vid dansen.

Annan mening

Kvinnans beskrivning av händelsen är av annat slag. Hon hävdade att hon som funktionär skulle hålla ordning och reda, men hade anledning att tillrättavisa killarna med bar överkropp, och be dem klä sig. För att inte skada stämningen vid tillsägelsen tog hon några danssteg mot 17-åringen, som hon dock ändå tyckte uppträdde respektlöst efter anvisningen. Hon tog då ett tag i 17-åringens byxfickor för att flytta på honom endast ett par meter, utan att vare sig beröra pung eller hans överkropp.

Efter det ska 17-åringen och en kompis ha skrikit hora och fitta till henne.

Tingsrätten konstaterar de motstridiga uppgifterna, och anser att filmen som används som bevismaterial ger mer stöd åt kvinnans uppgifter än mannens. Mannen kan ha uppfattat draget i byxorna som smärtsamt för pungen, men kvinnans avsikt var inte att skada, enligt rätten.

Rätten anser att kvinnans agerande visserligen var olämpligt, men inte alls når upp till ett sådant hänsynslöst agerande som krävs för en dom för misshandel eller ofredande. Hon frikänns helt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.