2016-04-21 16:25

2016-04-21 17:42

Besiktning får inte strejka

DALSLAND: Juridiskt finlir var svårtolkat

Stefan Linerudt och hans kollegor på Besikta i Dalsland hade stått beredda i över en vecka. På torsdagen kom beskedet – de har inte rätt att strejka i pensionsfrågan.

För ett par veckor sedan varslade fackförbundet Unionen, där Besikta ingår, om strejk. Den stora tvistefrågan är flexpensionen och meningen var att strejken skulle ha brutit ut den 18 april, men arbetsgivarorganisationen Almega stoppade strejken genom att hävda att en strejk om pensionen var olaglig och ärendet hamnade i Arbetsdomstolen, AD.

På torsdagen kom beskedet från AD – men det vållade stor förvirring. Arbetsgivarorganisationen tolkade det direkt som att de hade rätt, medan fackförbunden tolkade det som att en strejk fortfarande var aktuell.

Efter en och en halv timme stod det dock klart att AD gått på Almegas linje. Pensionsavtalet är inte uppsagt och då råder fredsplikt. Det betyder att Stefan Linerudt och hans kollegor på Besikta inte får gå ut i strejk i dag, fredag.

Unionen meddelar via Twitter att de kommer att fortsätta kämpa för flexpension.

För ett par veckor sedan varslade fackförbundet Unionen, där Besikta ingår, om strejk. Den stora tvistefrågan är flexpensionen och meningen var att strejken skulle ha brutit ut den 18 april, men arbetsgivarorganisationen Almega stoppade strejken genom att hävda att en strejk om pensionen var olaglig och ärendet hamnade i Arbetsdomstolen, AD.

På torsdagen kom beskedet från AD – men det vållade stor förvirring. Arbetsgivarorganisationen tolkade det direkt som att de hade rätt, medan fackförbunden tolkade det som att en strejk fortfarande var aktuell.

Efter en och en halv timme stod det dock klart att AD gått på Almegas linje. Pensionsavtalet är inte uppsagt och då råder fredsplikt. Det betyder att Stefan Linerudt och hans kollegor på Besikta inte får gå ut i strejk i dag, fredag.

Unionen meddelar via Twitter att de kommer att fortsätta kämpa för flexpension.

  • Jessica Eriksson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.