2016-04-04 15:00

2016-04-04 15:00

Inga nya löften från Stefan Löfven

BENGTSFORS: Kommunalråden träffade statsministern

Kommunalråden Per Eriksson och Michael Karlsson fick under Socialdemokraternas distriktskongress i Trollhättan i helgen tillfälle att träffa statsminister Stefan Löfven som var inbjuden som huvudtalare. Ämnet var givet.

– Det var inte lång tid vi fick med statsministern, men under de få minuter det handlade om tog vi förstås upp den problematik vi har i Dalsland med att den statliga närvaron minskar, att arbetsförmedling, polis, skattekontor lägger ner, säger Per Eriksson (S), kommunalråd i Bengtsfors.

Och vad sa Stefan Löfven?

– Löfven berättade att han var medveten om den problematiken och talade om att civilminister Ardalan Shekarbi jobbar mycket med det här. Därför kommer jag och Michael att försöka få till ett möte med honom också.

Fick ni några nya besked eller löften från statsministern?

– Egentligen inte. Men det är viktigt att visa att vi är engagerade. Det är bra att statsministern lyssnar, men han kom ju inte med några besked eller löften till oss.

Nu har ni har träffat ett antal höjdare, landsbygdsministern, inrikesministern, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen och nu statsministern. Ger det något?

– Det är lätt att misströsta, men frågan om statlig närvaro på landsbygden är så pass högt prioriterad på dagordningen att det ändå känns som att regeringen tar den på allvar. Politikerna behöver återta makten från generaldirektörerna, säger Per Eriksson.

Vad blir nästa steg?

– För min och Michaels del blir det att försöka få till ett möte med Ardalan Shekarbi. Sedan måste vi börja förbereda oss för hur vi ska klara av situationen när arbetsförmedlingen lämnar Bengtsfors, vilket de gör i maj.

Hur gör ni det?

– Det blir en väldigt ovanlig situation. Om ett företag med femton anställda lämnat Bengtsfors hade kommun och arbetsförmedling stått tillsammans med andra aktörer för att ha en dialog om hur vi kan göra saker tillsammans, säger Per Eriksson.

Tillsammans med Michael Karlsson hade han också skrivit en motion på temat statlig närvaro på landsbygden till Socialdemokraternas distriktskongress.

Den bifölls delvis. Kongressen ställde sig bakom kravet om att återinföra politiska styrelser i myndigheter och verk och att fördelningen av resurser ska komma hela landet till godo. Däremot avslogs satsen om att det ska tas fram ett trovärdigt och långsiktigt regelverk för statlig närvaro i hela landet.

– Det var inte lång tid vi fick med statsministern, men under de få minuter det handlade om tog vi förstås upp den problematik vi har i Dalsland med att den statliga närvaron minskar, att arbetsförmedling, polis, skattekontor lägger ner, säger Per Eriksson (S), kommunalråd i Bengtsfors.

Och vad sa Stefan Löfven?

– Löfven berättade att han var medveten om den problematiken och talade om att civilminister Ardalan Shekarbi jobbar mycket med det här. Därför kommer jag och Michael att försöka få till ett möte med honom också.

Fick ni några nya besked eller löften från statsministern?

– Egentligen inte. Men det är viktigt att visa att vi är engagerade. Det är bra att statsministern lyssnar, men han kom ju inte med några besked eller löften till oss.

Nu har ni har träffat ett antal höjdare, landsbygdsministern, inrikesministern, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen och nu statsministern. Ger det något?

– Det är lätt att misströsta, men frågan om statlig närvaro på landsbygden är så pass högt prioriterad på dagordningen att det ändå känns som att regeringen tar den på allvar. Politikerna behöver återta makten från generaldirektörerna, säger Per Eriksson.

Vad blir nästa steg?

– För min och Michaels del blir det att försöka få till ett möte med Ardalan Shekarbi. Sedan måste vi börja förbereda oss för hur vi ska klara av situationen när arbetsförmedlingen lämnar Bengtsfors, vilket de gör i maj.

Hur gör ni det?

– Det blir en väldigt ovanlig situation. Om ett företag med femton anställda lämnat Bengtsfors hade kommun och arbetsförmedling stått tillsammans med andra aktörer för att ha en dialog om hur vi kan göra saker tillsammans, säger Per Eriksson.

Tillsammans med Michael Karlsson hade han också skrivit en motion på temat statlig närvaro på landsbygden till Socialdemokraternas distriktskongress.

Den bifölls delvis. Kongressen ställde sig bakom kravet om att återinföra politiska styrelser i myndigheter och verk och att fördelningen av resurser ska komma hela landet till godo. Däremot avslogs satsen om att det ska tas fram ett trovärdigt och långsiktigt regelverk för statlig närvaro i hela landet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.