2016-03-31 09:44

2016-03-31 09:44

Gick med bruten handled i drygt två veckor

DALS-ED: Fick rätt mot sjukhuset

Först två och en halv vecka efter att kvinnan brutit handleden blev hon opererad. Då hade handleden först blivit gipsad och vid en efterkontroll bedömts som att ha ett bra läge. Nu får Uddevalla sjukhus kritik för brister i vården.

Det är IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som utrett klagomål enligt patientsäkerhetslagen.

I anmälan skriver kvinnan att hon fortfarande har besvär och räknar med framtida men. Så hade det inte behövt vara om hon blivit operarad direkt, påpekar hon. IVO ger henne rätt. De två läkare som hon träffade före operationen gjorde fel, eller som IVO uttrycker det på beslutssvenska:

”... patientens handledsfraktur inte handlags adekvat. IVO har inte för avsikt att granska namngivna läkare vidare i särskilda ärenden.”

Får utbildning

I samband med beslutet har verksamhetschefen på den aktuella avdelningen tagit initiativ till en extra utbildning av personalen.

Enligt kvinnan gjorde den första läkaren hon fick träffa en onödigt hårdhänt undersökning innan han fattade beslut om gipsning. Den andra läkaren tyckte att handleden låg i bra läge för läkning. Den 68-åriga patienten ordinerades arbetsterapi fram tills gipset skulle tas av. Inga fler läkarbesök planerades.

Svullnad och smärtor

Men av smärtorna förstod hon att det inte stod rätt till. Tolv dagar efter det första läkarbesöket kontaktade hon sjukhuset igen. Då fann man att skadan inte var läkt. Dagen efter opererades hon.

Det är IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som utrett klagomål enligt patientsäkerhetslagen.

I anmälan skriver kvinnan att hon fortfarande har besvär och räknar med framtida men. Så hade det inte behövt vara om hon blivit operarad direkt, påpekar hon. IVO ger henne rätt. De två läkare som hon träffade före operationen gjorde fel, eller som IVO uttrycker det på beslutssvenska:

”... patientens handledsfraktur inte handlags adekvat. IVO har inte för avsikt att granska namngivna läkare vidare i särskilda ärenden.”

Får utbildning

I samband med beslutet har verksamhetschefen på den aktuella avdelningen tagit initiativ till en extra utbildning av personalen.

Enligt kvinnan gjorde den första läkaren hon fick träffa en onödigt hårdhänt undersökning innan han fattade beslut om gipsning. Den andra läkaren tyckte att handleden låg i bra läge för läkning. Den 68-åriga patienten ordinerades arbetsterapi fram tills gipset skulle tas av. Inga fler läkarbesök planerades.

Svullnad och smärtor

Men av smärtorna förstod hon att det inte stod rätt till. Tolv dagar efter det första läkarbesöket kontaktade hon sjukhuset igen. Då fann man att skadan inte var läkt. Dagen efter opererades hon.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.