2016-03-11 10:04

2016-03-11 10:04

Kontakterna har skapat unik filmstund

DALSLAND

... Jonny Andersson, film- och motorentusiast som förestår en av Sveriges äldsta biografer och som är med och arrangerar Filmfestivalen på Dal för 24:e gången.

I kväll är det premiär för filmfestivalen, vad har du för förväntningar på kvällen?

– Invigningen är alltid speciell och det är även enda gången som alla vi som arbetar på respektive biograf kan umgås med varandra, för annars arbetar vi på var sitt håll. Att vi sedan har lyckats bygga upp Sveriges tredje största filmfestival här i den dalsländska landsbygden genom ideellt arbete, det är helt otroligt.

Biografen i Dals Långed visar fortfarande 35-millimetersfilm, hur har ni fått fram dem?

– Via kontakter i och med att jag hållit på med filmfestivalen i 24 år och har arbetat inom filmbranschen. Den 104-åriga kulturbiografen Långeds bio är troligen den enda biografen i Europa där besökare kan se hela fem olika 35-millimetersfilmer på en vecka.

Kan du berätta något om årets göken?

– Där får jag återkomma nästa vecka.

Vad ser du själv mest fram emot under festivalveckan?

– Folkfesten med alla trevliga besökare.

Hur mycket film hinner du själv se under veckan?

– Inte så mycket. Jag är inte bara ansvarig för biografen i Långed utan har även delat ansvar för hela filmfestivalen att tänka på.

Dals Långed har mycket aktiviteter utanför biosalen under festivalen, varför?

– Långeds bio har alltid varit den biograf som har satsat på kringarrangemang. Det har med vårt uppdrag från Västra Götalands region och Svenska Filminstitutet att göra, de vill att filmfestivalen ska ha flera kringarrangemang tillsammans med våra filmvisningar. Det krävs lite arbete och en kreativ chef för att få till dem, men det ger samtidigt mycket tillbaka till biografen genom nöjda kunder och fler besökare.

I kväll är det premiär för filmfestivalen, vad har du för förväntningar på kvällen?

– Invigningen är alltid speciell och det är även enda gången som alla vi som arbetar på respektive biograf kan umgås med varandra, för annars arbetar vi på var sitt håll. Att vi sedan har lyckats bygga upp Sveriges tredje största filmfestival här i den dalsländska landsbygden genom ideellt arbete, det är helt otroligt.

Biografen i Dals Långed visar fortfarande 35-millimetersfilm, hur har ni fått fram dem?

– Via kontakter i och med att jag hållit på med filmfestivalen i 24 år och har arbetat inom filmbranschen. Den 104-åriga kulturbiografen Långeds bio är troligen den enda biografen i Europa där besökare kan se hela fem olika 35-millimetersfilmer på en vecka.

Kan du berätta något om årets göken?

– Där får jag återkomma nästa vecka.

Vad ser du själv mest fram emot under festivalveckan?

– Folkfesten med alla trevliga besökare.

Hur mycket film hinner du själv se under veckan?

– Inte så mycket. Jag är inte bara ansvarig för biografen i Långed utan har även delat ansvar för hela filmfestivalen att tänka på.

Dals Långed har mycket aktiviteter utanför biosalen under festivalen, varför?

– Långeds bio har alltid varit den biograf som har satsat på kringarrangemang. Det har med vårt uppdrag från Västra Götalands region och Svenska Filminstitutet att göra, de vill att filmfestivalen ska ha flera kringarrangemang tillsammans med våra filmvisningar. Det krävs lite arbete och en kreativ chef för att få till dem, men det ger samtidigt mycket tillbaka till biografen genom nöjda kunder och fler besökare.

  • Jessica Eriksson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.