2016-03-10 15:00

2016-03-10 15:00

Hundra tysta tioåringar

BENGTSFORS: Schackfyran övar koncentrationsförmågan

I tisdags spelades norra Dalsland uttagning till riksfinalen i tävlingen Schackfyran, i restaurangdelen i Folkparken Valhall. Efter matcherna, stod det klart att Bäckeskolans klass 4 går till riksfinalen i Västerås.

När 104 tioåringar ska spela schack i samma lokal, krävs en del förberedelser. Men Björn Wiklund från Säffle schackklubb, en av sportens missionärer, har gjort det här förr. Tillsammans med två kollegor riggar han lokalen med van hand. De lägger brädena på borden, åt rätt håll, och placerar ut pjäserna.

Sedan informeras lärarna från Ekhagsskolan, Bäckeskolan, Hagaskolan och Franserudsskolan. Därefter pratade lärarna med eleverna om vad som gällde under förmiddagen.

Lottningen var gjord, så det var bara att leta upp sin grupp och sätta sig ner. Alla segrar noteras för klassen, och så räknar man poängen.

När starten gick hälsade man på sin motspelare, och satte igång. Schack är ett svårt spel med oändligt antal möjligheter när det gäller speluppbyggnad, anfall och försvar. Men eleverna var snabbtänkta. De flesta hade spelat färdigt sitt parti långt före de 20 minuter som var bortre gräns.

– Det är fantastiskt att se det här, säger Tapio Tikkanen från Tolita schackklubb, som är med och arrangerar uttagningen i Bengtsfors, när han blickar ut över 104 koncentrerade tioåringar. Det är konstaterat att schack är bra för skolarbete. De lär sig koncentrera sig på en sak i taget.

Riksfinalen spelas i Västerås i början av juni. Åtta klasser deltog i den här uttagningen.

Vinnare och representant i riksfinalen blev Bäckeskolan från Bäckefors.

När 104 tioåringar ska spela schack i samma lokal, krävs en del förberedelser. Men Björn Wiklund från Säffle schackklubb, en av sportens missionärer, har gjort det här förr. Tillsammans med två kollegor riggar han lokalen med van hand. De lägger brädena på borden, åt rätt håll, och placerar ut pjäserna.

Sedan informeras lärarna från Ekhagsskolan, Bäckeskolan, Hagaskolan och Franserudsskolan. Därefter pratade lärarna med eleverna om vad som gällde under förmiddagen.

Lottningen var gjord, så det var bara att leta upp sin grupp och sätta sig ner. Alla segrar noteras för klassen, och så räknar man poängen.

När starten gick hälsade man på sin motspelare, och satte igång. Schack är ett svårt spel med oändligt antal möjligheter när det gäller speluppbyggnad, anfall och försvar. Men eleverna var snabbtänkta. De flesta hade spelat färdigt sitt parti långt före de 20 minuter som var bortre gräns.

– Det är fantastiskt att se det här, säger Tapio Tikkanen från Tolita schackklubb, som är med och arrangerar uttagningen i Bengtsfors, när han blickar ut över 104 koncentrerade tioåringar. Det är konstaterat att schack är bra för skolarbete. De lär sig koncentrera sig på en sak i taget.

Riksfinalen spelas i Västerås i början av juni. Åtta klasser deltog i den här uttagningen.

Vinnare och representant i riksfinalen blev Bäckeskolan från Bäckefors.