2016-03-08 16:07

2016-03-08 20:32

"Utbildning är nyckeln"

BENGTSFORS: Stort engagemang för kvinnodagen

Nu har Internationella kvinnodagen firats i Bengtsfors. På lokalen Paletten hölls det tal på två språk, det sjöngs på svenska och det åts kakor på alla möjliga språk.

Det var många glada miner och mycket skratt under firandet. Anita Andrén, en av talarna, drog sig till minnes ett slagord från en kvinnlig kampsång från 1970-talet och avslutade sitt tal med orden ”aldrig aldrig aldrig ger vi upp”.

Anita Andrén, som jobbar ideellt med både vuxna och barn, kvinnor och män, hoppas att firandet ska bli tradition i Bengtsfors.

Konstnären Manal Jarmoukly från Syrien höll ett tal på arabiska, som lästes på svenska av Iréne Nygren så att de som inte förstår arabiska skulle hänga med. Hon menade att begreppet mänsklighet inte bara ska gälla det manliga könet.

Bengtsfors kommunchef Solveig Andersson, som snart går i pension, pratade om sin upplevelse av att hon inte fick välja träslöjd i skolan när hon växte upp på 1960-talet. Det var hon mycket missnöjd med, och hon sade i sitt tal att den känslan har följt med henne genom livet.

– Jag blir fortfarande arg när jag tänker på detta.

Hennes tal handlade mycket om möjligheten till studier, och att det är viktigt att uppmana ungdomar att studera. Hon tog fredspristagaren Malala Yousafzai som ett lysande exempel på var utbildning betyder för kvinnors möjligheter.

Efter några sånger av kören Sångfåglarna, var det dags för fika.

Både svenska kakor och kakor från andra länder samsades vid ett dignande kakbord, och deltagarna fikade med stor aptit.

En av besökarna var Marianne Danielsson, som ledde ett jämställdhetsprojekt i Bengtsfors 1989–1993. Hon var i allmänhet ganska pessimistisk när det gällde jämlikhet mellan könen.

– Jag kommer nog inte att få uppleva den dagen då det råder jämlikhet. Det är för starka krafter emot.

Däremot menar hon att projektet i Bengtsfors lyste upp en rad tomtebloss av goda idéer och bidrog till att både kvinnor och män reflekterade över det här med könsrollerna, och hur mycket de håller ner människor.

Kanske uttryckte kören Sångfåglarna budskapet till alla kvinnor i lokalen bäst, när de sjöng en gammal schlager av Lasse Dahlqvist:

– Gå upp och pröva dina vingar!

Det var många glada miner och mycket skratt under firandet. Anita Andrén, en av talarna, drog sig till minnes ett slagord från en kvinnlig kampsång från 1970-talet och avslutade sitt tal med orden ”aldrig aldrig aldrig ger vi upp”.

Anita Andrén, som jobbar ideellt med både vuxna och barn, kvinnor och män, hoppas att firandet ska bli tradition i Bengtsfors.

Konstnären Manal Jarmoukly från Syrien höll ett tal på arabiska, som lästes på svenska av Iréne Nygren så att de som inte förstår arabiska skulle hänga med. Hon menade att begreppet mänsklighet inte bara ska gälla det manliga könet.

Bengtsfors kommunchef Solveig Andersson, som snart går i pension, pratade om sin upplevelse av att hon inte fick välja träslöjd i skolan när hon växte upp på 1960-talet. Det var hon mycket missnöjd med, och hon sade i sitt tal att den känslan har följt med henne genom livet.

– Jag blir fortfarande arg när jag tänker på detta.

Hennes tal handlade mycket om möjligheten till studier, och att det är viktigt att uppmana ungdomar att studera. Hon tog fredspristagaren Malala Yousafzai som ett lysande exempel på var utbildning betyder för kvinnors möjligheter.

Efter några sånger av kören Sångfåglarna, var det dags för fika.

Både svenska kakor och kakor från andra länder samsades vid ett dignande kakbord, och deltagarna fikade med stor aptit.

En av besökarna var Marianne Danielsson, som ledde ett jämställdhetsprojekt i Bengtsfors 1989–1993. Hon var i allmänhet ganska pessimistisk när det gällde jämlikhet mellan könen.

– Jag kommer nog inte att få uppleva den dagen då det råder jämlikhet. Det är för starka krafter emot.

Däremot menar hon att projektet i Bengtsfors lyste upp en rad tomtebloss av goda idéer och bidrog till att både kvinnor och män reflekterade över det här med könsrollerna, och hur mycket de håller ner människor.

Kanske uttryckte kören Sångfåglarna budskapet till alla kvinnor i lokalen bäst, när de sjöng en gammal schlager av Lasse Dahlqvist:

– Gå upp och pröva dina vingar!

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.