2016-03-08 06:00

2016-03-08 10:28

Greger räddade livet på en lastbilschaufför

ÅMÅL: Han var nära att själv omkomma vid krock på E45:an

Det var nära att han själv omkom i den otäcka olyckan på E45 vid södra infarten till Åmål i fredags. I stället lyckades Greger Emilsson rädda livet på en av de lastbilschaufförer som kolliderade front mot front.

Greger Emilsson arbetar som begravningsentreprenör på Fonus i Bengtsfors och Åmål. Denna morgon var han på väg från hemmet i Dals Långed till jobbet i Åmål. Väglaget var moddigt.

– När jag kom fram till södra infarten till Åmål fick jag möte med en lastbil som kom emot mig i hög fart och var på väg att göra en omkörning. Det var dåligt väglag och jag tänkte att det här går åt helvete, säger Emilsson.

Emilsson svängde så mycket han kunde mot infarten och klarade sig med nöd och näppe undan smällen.

– Fem sekunder till och jag hade inte levt i dag. I stället krockade lastbilen med en lastbil som kom bakom mig. Det blev en fruktansvärd smäll och jag trodde ju först att de hade kört på mig. Det föll glas överallt, deras vindrutor flög över min bil.

Sedan agerade han bara instinktivt.

– Man hinner inte tänka. Men jag förstod att det gällde att agera snabbt så jag sprang till lastbilen som kom söderifrån, tog tag i chauffören och fick ut honom genom framrutan. Jag vet inte var jag fick krafter ifrån.

– Jag fick in honom i min bil samtidigt som jag såg att andra bilister hade stannat och fick ut den andre lastbilschauffören. Mannen som jag fick in i min bil var skadad i vänster sida och i huvudet, men hur allvarligt vet jag inte. Vi kunde föra en kommunikation på engelska och jag tror att jag räddade livet på honom.

Greger Emilsson har tidigare arbetat som brandman och genom sitt arbete på Fonus är han heller inte rädd att ingripa när nöden kräver.

– Men en sådan här händelse tar ändå oerhört mycket även jag inte själv fick några skador. Jag åkte till jobbet en stund, men orkade inte fortsätta utan åkte hem sedan, berättar han.

Greger Emilsson arbetar som begravningsentreprenör på Fonus i Bengtsfors och Åmål. Denna morgon var han på väg från hemmet i Dals Långed till jobbet i Åmål. Väglaget var moddigt.

– När jag kom fram till södra infarten till Åmål fick jag möte med en lastbil som kom emot mig i hög fart och var på väg att göra en omkörning. Det var dåligt väglag och jag tänkte att det här går åt helvete, säger Emilsson.

Emilsson svängde så mycket han kunde mot infarten och klarade sig med nöd och näppe undan smällen.

– Fem sekunder till och jag hade inte levt i dag. I stället krockade lastbilen med en lastbil som kom bakom mig. Det blev en fruktansvärd smäll och jag trodde ju först att de hade kört på mig. Det föll glas överallt, deras vindrutor flög över min bil.

Sedan agerade han bara instinktivt.

– Man hinner inte tänka. Men jag förstod att det gällde att agera snabbt så jag sprang till lastbilen som kom söderifrån, tog tag i chauffören och fick ut honom genom framrutan. Jag vet inte var jag fick krafter ifrån.

– Jag fick in honom i min bil samtidigt som jag såg att andra bilister hade stannat och fick ut den andre lastbilschauffören. Mannen som jag fick in i min bil var skadad i vänster sida och i huvudet, men hur allvarligt vet jag inte. Vi kunde föra en kommunikation på engelska och jag tror att jag räddade livet på honom.

Greger Emilsson har tidigare arbetat som brandman och genom sitt arbete på Fonus är han heller inte rädd att ingripa när nöden kräver.

– Men en sådan här händelse tar ändå oerhört mycket även jag inte själv fick några skador. Jag åkte till jobbet en stund, men orkade inte fortsätta utan åkte hem sedan, berättar han.