2016-02-23 12:01

2016-02-23 12:01

Said Abdu stöttar Rizk

HÖGSÄTER: "Borde kunna få arbetsvisum"

– Som politiker kan jag inte påverka enskilda fall. Däremot kan jag undersöka om lagstiftningen tillämpas på det sätt som vi avsett att den ska göra.
Det sa Said Abdu, riksdagsman för Liberalerna, som på plats i Högsäter tog del av utvisningshotade familjen Rizks öde,

Det blev ändå ett möte som kom att betyda mycket för Fadi Rizk och hans familj. Det visade sig efter en stunds samtal på både svenska och arabiska att de har gemensamma vänner i Sverige.

Said Abdu bjöd in Fadi Rizk till ett kommande möte i Trollhättan.

Engagerade vänner

Bakgrunden till träffen i Högsäter GF:s klubbstuga vid Genevi var att Said Abdu har vänner som engagerat sig i fallet.

Riksdagsmannen från Trollhättan ville därför få möjlighet att träffa dem.

Inte självklart

För eldsjälen Conny Hansson, idrottsledare i klubben och familjens språkrör de senaste åren, var det dock inte självklart att mötet skulle bli av. Han vill inte göra familjens öde till en partipolitisk fråga, men såg sedan en möjlighet till att få in en fot i maktens korridorer i riksdagshuset i Stockholm.

– Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: Det här är fel, det borde inte få gå till så här. Det vill jag att våra folkvalda politiker ska ta till sig.

Inför mötet sammanställde han en information om vad som hänt och de argument han menar talar för att familjen borde få stanna. Det blev fyra brev som Said Abdu lovade att förmedla till sina partikamrater Jan Björklund och Roger Haddad samt till statsminister Stefan Löven (S) och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Betalar skatt

Familjen Rizk, som flydde från Libanon, har hela tiden varit öppen med sin situation under sina tio år i Högsäter. Barnen går i skolan och den yngste sonen, åttaåriga Antonio, är till och med född i Sverige. Fadi är utbildad svetsare och har arbetat på ett företag mellan Bäckefors och Mellerud. Därmed har han också betalat skatt.

– Jag vill arbeta och jag vill göra rätt för mig. Jag förstår inte varför vi måste åka tillbaka efter så många år, sa Fadi Rizk.

Ologiskt med utvisning

Said Abdu tyckte att det var ologiskt med utvisning då familjen Rizk bär sina egna kostnader och på så sätt är inne i systemet. Han menade att det därför skulle kunna finnas möjlighet att få ett arbetsvisum.

– Jag ger mig själv i hemläxa att tränga in djupare i hur det fungerar. Vi är lagstiftare och ska ut i verkligheten och undersöka hur myndigheterna förhåller sig till lagstiftningen. Om den inte fungerar kan det bli aktuellt att ändra den, sa han.

Läget just nu är att den ansökan om verkställighetshinder som Conny Hansson lämnat in, ska behandlas i förvaltningsrätten. Än så länge lever hoppet.

– Det är djupt bekymmersamt att skicka tillbaka människor till en region där det råder fullständigt kaos, sa Conny Hansson.

Det blev ändå ett möte som kom att betyda mycket för Fadi Rizk och hans familj. Det visade sig efter en stunds samtal på både svenska och arabiska att de har gemensamma vänner i Sverige.

Said Abdu bjöd in Fadi Rizk till ett kommande möte i Trollhättan.

Engagerade vänner

Bakgrunden till träffen i Högsäter GF:s klubbstuga vid Genevi var att Said Abdu har vänner som engagerat sig i fallet.

Riksdagsmannen från Trollhättan ville därför få möjlighet att träffa dem.

Inte självklart

För eldsjälen Conny Hansson, idrottsledare i klubben och familjens språkrör de senaste åren, var det dock inte självklart att mötet skulle bli av. Han vill inte göra familjens öde till en partipolitisk fråga, men såg sedan en möjlighet till att få in en fot i maktens korridorer i riksdagshuset i Stockholm.

– Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: Det här är fel, det borde inte få gå till så här. Det vill jag att våra folkvalda politiker ska ta till sig.

Inför mötet sammanställde han en information om vad som hänt och de argument han menar talar för att familjen borde få stanna. Det blev fyra brev som Said Abdu lovade att förmedla till sina partikamrater Jan Björklund och Roger Haddad samt till statsminister Stefan Löven (S) och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Betalar skatt

Familjen Rizk, som flydde från Libanon, har hela tiden varit öppen med sin situation under sina tio år i Högsäter. Barnen går i skolan och den yngste sonen, åttaåriga Antonio, är till och med född i Sverige. Fadi är utbildad svetsare och har arbetat på ett företag mellan Bäckefors och Mellerud. Därmed har han också betalat skatt.

– Jag vill arbeta och jag vill göra rätt för mig. Jag förstår inte varför vi måste åka tillbaka efter så många år, sa Fadi Rizk.

Ologiskt med utvisning

Said Abdu tyckte att det var ologiskt med utvisning då familjen Rizk bär sina egna kostnader och på så sätt är inne i systemet. Han menade att det därför skulle kunna finnas möjlighet att få ett arbetsvisum.

– Jag ger mig själv i hemläxa att tränga in djupare i hur det fungerar. Vi är lagstiftare och ska ut i verkligheten och undersöka hur myndigheterna förhåller sig till lagstiftningen. Om den inte fungerar kan det bli aktuellt att ändra den, sa han.

Läget just nu är att den ansökan om verkställighetshinder som Conny Hansson lämnat in, ska behandlas i förvaltningsrätten. Än så länge lever hoppet.

– Det är djupt bekymmersamt att skicka tillbaka människor till en region där det råder fullständigt kaos, sa Conny Hansson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.