2016-02-22 12:30

2016-02-22 12:30

Gränsforskning har blivit ett kall

BENGTSFORS: Stenebybon Marcus Haraldsson höll föredrag för föreningen Norden

När Föreningen Norden höll sitt årsmöte i Bengtsfors i söndags, hade de bjudit in journalisten och författaren Marcus Haraldsson från Steneby. En globetrotter som hittat hem, och som idag ägnar sig åt att utforska gränser av olika slag.

Marcus Haraldsson är idag projektledare för Europe Grand Central, som är ett EU-projekt som syftar till att visa likheter mellan människor, genom att resonera kring olika typer av gränser.

Under föreläsningen på Café Strömmen i Bengtsfors berättade han vad han har sysslat med sedan uppväxten i Steneby. Och det gick enkelt att se att han egentligen alltid varit fascinerad av det här med gränser. Och han är ingen person som har låtit sig stoppas av gränser.

Ville ut i världen

Med 70 meter från hemmet till den lilla, nu nedlagda, Kyrkskolan i Steneby, var Marcus Haraldssons barndom en ganska liten värld.

Men han längtade tidigt ut, och efter att ha pluggat kinesiska i Göteborg åkte han till Kina 1999. Det var där idén föddes att ge sig ut på en cykeltur över Kina.

Den följdes av en ny resa 2006 när han sökte upp människor han träffat förra gången. Då hade det hänt oerhört mycket. En by han besökte hade gått från att elda vårdkasar för att meddela sig med omvärlden, till modern telekomteknik.

– De hade gjort hela resan från europeiskt 1500-tal till nutid på sju år, konstaterar Marcus Haraldsson.

Efter att boken kom ut 2007 har Marcus Haraldsson arbetat med olika projekt som handlar om gränser. Senast manifesterades det i en stor utställning i New York, som bland annat hade lite Dals Långed i sig.

– Den stora drömmen och idén är att se alla likheter mellan människor i hela världen, berättade Marcus Haraldsson.

Efter föreläsningen var det ordinarie årsmöte. Patrik Högfeldt, Dals-Ed, omvaldes som ordförande.

Marcus Haraldsson är idag projektledare för Europe Grand Central, som är ett EU-projekt som syftar till att visa likheter mellan människor, genom att resonera kring olika typer av gränser.

Under föreläsningen på Café Strömmen i Bengtsfors berättade han vad han har sysslat med sedan uppväxten i Steneby. Och det gick enkelt att se att han egentligen alltid varit fascinerad av det här med gränser. Och han är ingen person som har låtit sig stoppas av gränser.

Ville ut i världen

Med 70 meter från hemmet till den lilla, nu nedlagda, Kyrkskolan i Steneby, var Marcus Haraldssons barndom en ganska liten värld.

Men han längtade tidigt ut, och efter att ha pluggat kinesiska i Göteborg åkte han till Kina 1999. Det var där idén föddes att ge sig ut på en cykeltur över Kina.

Den följdes av en ny resa 2006 när han sökte upp människor han träffat förra gången. Då hade det hänt oerhört mycket. En by han besökte hade gått från att elda vårdkasar för att meddela sig med omvärlden, till modern telekomteknik.

– De hade gjort hela resan från europeiskt 1500-tal till nutid på sju år, konstaterar Marcus Haraldsson.

Efter att boken kom ut 2007 har Marcus Haraldsson arbetat med olika projekt som handlar om gränser. Senast manifesterades det i en stor utställning i New York, som bland annat hade lite Dals Långed i sig.

– Den stora drömmen och idén är att se alla likheter mellan människor i hela världen, berättade Marcus Haraldsson.

Efter föreläsningen var det ordinarie årsmöte. Patrik Högfeldt, Dals-Ed, omvaldes som ordförande.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.