2016-02-09 06:00

2016-02-09 06:00

Savic gav sin bild av krigskonflikten

BENGTSFORS: Välbesökt föreläsning i församlingshemmet

Journalisten Vladislav Savic gav sig i torsdags in på ett nästan hopplöst uppdrag: att förklara konflikten i Mellanöstern. Med lång erfarenhet av rapportering från området gav han en detaljerad bild av läget.

– Det här kommer att bli en besvärlig resa.

Så inledde Vladislav Savic kvällen i församlingshemmet i Bengtsfors. Han hade en komplicerad uppgift framför sig. Att ge de cirka 70 besökarna en uppfattning om vad som händer, vad som har hänt och vad som kan hända i Mellanöstern.

Vladislav Savic redogjorde för vilka terrorgrupper som finns aktiva i området och hur de strider och påverkar varandra.

Makt över oljan

Han berättade också om de olika grenar och värderingar som finns inom islam – en av anledningarna bakom konflikterna, men långt ifrån den enda.

Vladislav Savic påpekade att mycket handlar om makten över oljan.

– Lokalt, regionalt och globalt. Alla är intresserade av området.

Vladislav Savic har i flera decennier rapporterat om krig och konflikter som bland annat utrikeskorrespondent för Sveriges Radio. Han var verksam ibland annat Ryssland, Irak, Afghanistan och Syrien. Savic började som nyhetsreporter på Radio Väst på sent 1970-tal och arbetar i dag främst som föreläsare.

– Det är så mycket som händer i världen, men vi här i Sverige har så svårt att förstå och ta till oss vad som sker.

Det säger Lena Hesselroth vid Studieförbundet Vuxenskolan, som arrangerade föreläsningen tillsammans med Svenska kyrkan och Bengtsfors kommun.

– Genom att erbjuda den här föreläsningen vill vi försöka att öka förståelsen, säger hon.

Vladislav Savic gav också en bild av ett eventuellt framtida scenario.

”Risk att EU splittras”

– Sedan terrorattentatet i Paris har flyktingfrågan totalt exploderat i Europa. Gränser stängs, asylfrågan står på spel och det finns till och med en risk att EU splittras. Allt är mycket lyckosamt för IS. Det gynnar extrema krafter. Om Europa stänger gränserna, kan konflikterna öka i Mellanöstern. Då påverkas oljetillgången, vilket i slutändan drabbar oss alla.

– Finns det några som helst tecken på hopp?

En man i publiken ställde frågan när det efter föreläsningen var dags för frågestund.

Vladislav Savic hade inget rakt svar, men han var inte heller hoppfull.

– Det här kommer att bli en besvärlig resa.

Så inledde Vladislav Savic kvällen i församlingshemmet i Bengtsfors. Han hade en komplicerad uppgift framför sig. Att ge de cirka 70 besökarna en uppfattning om vad som händer, vad som har hänt och vad som kan hända i Mellanöstern.

Vladislav Savic redogjorde för vilka terrorgrupper som finns aktiva i området och hur de strider och påverkar varandra.

Makt över oljan

Han berättade också om de olika grenar och värderingar som finns inom islam – en av anledningarna bakom konflikterna, men långt ifrån den enda.

Vladislav Savic påpekade att mycket handlar om makten över oljan.

– Lokalt, regionalt och globalt. Alla är intresserade av området.

Vladislav Savic har i flera decennier rapporterat om krig och konflikter som bland annat utrikeskorrespondent för Sveriges Radio. Han var verksam ibland annat Ryssland, Irak, Afghanistan och Syrien. Savic började som nyhetsreporter på Radio Väst på sent 1970-tal och arbetar i dag främst som föreläsare.

– Det är så mycket som händer i världen, men vi här i Sverige har så svårt att förstå och ta till oss vad som sker.

Det säger Lena Hesselroth vid Studieförbundet Vuxenskolan, som arrangerade föreläsningen tillsammans med Svenska kyrkan och Bengtsfors kommun.

– Genom att erbjuda den här föreläsningen vill vi försöka att öka förståelsen, säger hon.

Vladislav Savic gav också en bild av ett eventuellt framtida scenario.

”Risk att EU splittras”

– Sedan terrorattentatet i Paris har flyktingfrågan totalt exploderat i Europa. Gränser stängs, asylfrågan står på spel och det finns till och med en risk att EU splittras. Allt är mycket lyckosamt för IS. Det gynnar extrema krafter. Om Europa stänger gränserna, kan konflikterna öka i Mellanöstern. Då påverkas oljetillgången, vilket i slutändan drabbar oss alla.

– Finns det några som helst tecken på hopp?

En man i publiken ställde frågan när det efter föreläsningen var dags för frågestund.

Vladislav Savic hade inget rakt svar, men han var inte heller hoppfull.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.