2016-02-09 06:00

2016-02-09 06:00

"Förenat med livsfara att återvända"

HÖGSÄTER: Kristen familj utvisas till Libanon

Hopplöst. Familjen Rizk har bott i Högsäter i tio år. På torsdag kan familjens utvisningsbeslut verkställas.
– Det är fruktansvärt, säger Conny Hansson, som nu gör ett sista försök att stoppa beslutet.

Dalslänningen har vid flera tillfällen skrivit om familjen Rizk som 2006 kom till Sverige från hemlandet Libanon. Familjen är kristen och känner en rädsla för att återvända till hembyn som den shiamuslimska organisationen Hizbollah styr.

Familjen har tre barn, Antonio, som är född i Sverige, Roy, 14 år och Elias 16 år.

– Antonio pratar knappt arabiska och Elias har gått hela grundskolan i Sverige.

Det säger Conny Hansson som genom åren har stöttat familjen. Han har överklagat utvisningsbeslutet tre gånger, utan resultat.

I sitt arbete har Conny Hansson bland annat haft stöd av Magnus Norell, expert med inriktning på internationell terrorism samt försvars- och säkerhetspolitik i bland annat Mellanöstern. En stor del av hans forskning är inriktad på just Libanon och den islamiska rörelsen Hizbollah.

Förvärrats

Han menar att det är förenat med stor fara för familjen att återvända till Libanon, där situationen har förvärrats ytterligare på senare tid.

– Att tvinga människor tillbaka till Libanon är liktydigt med att medvetet utsätta dem för ren livsfara, i synnerhet om det gäller den kristna minoriteten, säger han i ett uttalande om situationen.

På torsdag ska familjen inställa sig hos gränspolisen i Uddevalla. Conny Hansson, som då ska närvara, gör nu ett sista försök, med hjälp av Magnus Norell och en advokat, att påverka familjens framtid. I dag, tisdag, lämnar de in ett verkställighetshinder för att bevisa varför familjen inte kan återvända.

Samma scenario

Conny Hansson har bland annat tagit del av en dom i Migrationsdomstolen gällande en familj i Borås vars yngsta dotter var född i Sverige.

– De fick stanna på grund av att man ansåg att dottern inte hade något kontaktnät i sitt hemland. Fallet är identiskt med familjen Rizk. Det bryter mot barnkonventionen att bryta upp barnens trygghet på det här sättet.

Conny Hansson säger att familjen själva fortfarande hoppas att finna en lösning.

Dalslänningen har vid flera tillfällen skrivit om familjen Rizk som 2006 kom till Sverige från hemlandet Libanon. Familjen är kristen och känner en rädsla för att återvända till hembyn som den shiamuslimska organisationen Hizbollah styr.

Familjen har tre barn, Antonio, som är född i Sverige, Roy, 14 år och Elias 16 år.

– Antonio pratar knappt arabiska och Elias har gått hela grundskolan i Sverige.

Det säger Conny Hansson som genom åren har stöttat familjen. Han har överklagat utvisningsbeslutet tre gånger, utan resultat.

I sitt arbete har Conny Hansson bland annat haft stöd av Magnus Norell, expert med inriktning på internationell terrorism samt försvars- och säkerhetspolitik i bland annat Mellanöstern. En stor del av hans forskning är inriktad på just Libanon och den islamiska rörelsen Hizbollah.

Förvärrats

Han menar att det är förenat med stor fara för familjen att återvända till Libanon, där situationen har förvärrats ytterligare på senare tid.

– Att tvinga människor tillbaka till Libanon är liktydigt med att medvetet utsätta dem för ren livsfara, i synnerhet om det gäller den kristna minoriteten, säger han i ett uttalande om situationen.

På torsdag ska familjen inställa sig hos gränspolisen i Uddevalla. Conny Hansson, som då ska närvara, gör nu ett sista försök, med hjälp av Magnus Norell och en advokat, att påverka familjens framtid. I dag, tisdag, lämnar de in ett verkställighetshinder för att bevisa varför familjen inte kan återvända.

Samma scenario

Conny Hansson har bland annat tagit del av en dom i Migrationsdomstolen gällande en familj i Borås vars yngsta dotter var född i Sverige.

– De fick stanna på grund av att man ansåg att dottern inte hade något kontaktnät i sitt hemland. Fallet är identiskt med familjen Rizk. Det bryter mot barnkonventionen att bryta upp barnens trygghet på det här sättet.

Conny Hansson säger att familjen själva fortfarande hoppas att finna en lösning.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.