2016-01-29 19:26

2016-01-29 19:26

Ja till sex vindkraftverk vid Holmevattnet

DALS-ED/FÄRGELANDA: Mark- och miljödomstolen

Rabbalshede Kraft AB får rätt att bygga en vindpark med sex vindkraftverk i Holmevattnet i Dals-Eds och Färgelanda kommuner. Det slår mark- och miljödomstolen vid Vänersorgs tingsrätt fast i en dom som kom i fredags eftermiddag.

Det handlar om tillstånd för fem vindkraftverk inom Dals-Eds kommun och ett i Färgelanda kommun.

Det första beslutet av länsstyrelsen i Västra Götaland överklagades av privatpersoner från båda kommuner enskilt och i grupper. Nu går mark- och miljödomstolen på länsstyrelsens linje utom på en punkt.

Begränsad tid

Det gäller tidsbegränsning av anläggningsarbeten och skogsavverkning. Sådan verksamhet får inte ske mellan den 1 april och den 31 augusti. Villkoret gäller för hela vindkraftparken med undantag av en första del av en infartsväg.

Detta för att skydda fågellivet medfrämst nattskärra och tjäder.

Sammanträdde i Gesäter

I november höll mark- och miljödomstolen förhandlingar i Gesäters gamla skola med syn på platsen, det vill säga domstolens ledamöter besökte två utsiktspunkter där tänkta vindkraftverk kommer att synas i en förändrad landskapsbild.

Fredagens dom kan överklagas fram till och med den 19 februari.

Det handlar om tillstånd för fem vindkraftverk inom Dals-Eds kommun och ett i Färgelanda kommun.

Det första beslutet av länsstyrelsen i Västra Götaland överklagades av privatpersoner från båda kommuner enskilt och i grupper. Nu går mark- och miljödomstolen på länsstyrelsens linje utom på en punkt.

Begränsad tid

Det gäller tidsbegränsning av anläggningsarbeten och skogsavverkning. Sådan verksamhet får inte ske mellan den 1 april och den 31 augusti. Villkoret gäller för hela vindkraftparken med undantag av en första del av en infartsväg.

Detta för att skydda fågellivet medfrämst nattskärra och tjäder.

Sammanträdde i Gesäter

I november höll mark- och miljödomstolen förhandlingar i Gesäters gamla skola med syn på platsen, det vill säga domstolens ledamöter besökte två utsiktspunkter där tänkta vindkraftverk kommer att synas i en förändrad landskapsbild.

Fredagens dom kan överklagas fram till och med den 19 februari.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.