2016-01-21 15:49

2016-01-22 06:50

Vanligaste namnen 2015

SVERIGE: Namngivningsstatistiken färdig

Elsa hänger precis som förra året kvar som det vanligaste namnet för flickor som namngavs under 2015. För pojkar var det överlägset vanligaste namnet William, som tagit tillbaka tronen efter två år som nummer två.

Under fjolåret fick 872 flickor tilltalsnamnet Elsa. Därefter kommer namnen Alice och Maja på andra respektive tredje plats, precis som 2014. Först på fjärde plats hittar vi en överraskning: uppstickaren Saga, som klättrat raskt från plats 21.

De namn som har fått lämna flickornas topp tio är Agnes, Linnea och Molly.

William tar alltså hem förstaplatsen bland pojkarna med en jordskredsseger – hela 977 pojkar fick det namnet under 2014 – och lämnar tvåan Lucas och Liam bakom sig.

William är inte ny på tronen, namnet var vanligast bland pojkar 2003, 2004, 2007, 2011 och 2012.

Flickornas topp 100-lista befolkas bland annat av fem helt nya namn: Bianca, Hedvig, Julie, Lo och Mariam, som tryckte ut Elisa, Hedda, Lisa, Minna, Nicole och Victoria från listan.

Bland pojknamnen märks också fem nya namn på topp 100-listan. Algot, Folke, Kian, Levi och Ture etablerar sig på listan efter ännu ett år då våra far- och morföräldrars namn kommit att betraktas som hippa. Däremot fick Dante, Svante, Hampus, Mio och Neo ta ett steg tillbaka till förmån för de fem nykomlingarna.

Lo och Saga ökade mest bland flicknamnen, med 50 respektive 33 procent jämfört med föregående år. Kian och Henry ökade mest för pojkarna med 115 respektive 38 procent. Namnen som minskade mest i popularitet var Hilda, Linus och Elvin.

Under fjolåret fick 872 flickor tilltalsnamnet Elsa. Därefter kommer namnen Alice och Maja på andra respektive tredje plats, precis som 2014. Först på fjärde plats hittar vi en överraskning: uppstickaren Saga, som klättrat raskt från plats 21.

De namn som har fått lämna flickornas topp tio är Agnes, Linnea och Molly.

William tar alltså hem förstaplatsen bland pojkarna med en jordskredsseger – hela 977 pojkar fick det namnet under 2014 – och lämnar tvåan Lucas och Liam bakom sig.

William är inte ny på tronen, namnet var vanligast bland pojkar 2003, 2004, 2007, 2011 och 2012.

Flickornas topp 100-lista befolkas bland annat av fem helt nya namn: Bianca, Hedvig, Julie, Lo och Mariam, som tryckte ut Elisa, Hedda, Lisa, Minna, Nicole och Victoria från listan.

Bland pojknamnen märks också fem nya namn på topp 100-listan. Algot, Folke, Kian, Levi och Ture etablerar sig på listan efter ännu ett år då våra far- och morföräldrars namn kommit att betraktas som hippa. Däremot fick Dante, Svante, Hampus, Mio och Neo ta ett steg tillbaka till förmån för de fem nykomlingarna.

Lo och Saga ökade mest bland flicknamnen, med 50 respektive 33 procent jämfört med föregående år. Kian och Henry ökade mest för pojkarna med 115 respektive 38 procent. Namnen som minskade mest i popularitet var Hilda, Linus och Elvin.