2016-01-04 09:47

2016-01-04 09:47

Intensivt lekfulla toner

BENGTSFORS: De lät musikaliska klassiker pånyttfödas i missionskyrkan

Den 51:a nyårskonserten med Arne Torger i Missionskyrkan i Bengtsfors bjöd på livliga toner ur Stravinskijs, Francks och Chopins skatter. Ola Karlsson och Arne Torger förvaltade dem väl och lät musiken återfödas i besökarnas huvuden.

Att låta musiken återfödas, är Arne Torgers eget uttryck. Han använde sig av det när han och Ola Karlsson som ett litet förord till konserten berättade om sin historia tillsammans, och om de verk de skulle framföra.

– Musiken pånyttföds alltid, men vi det påminner oss samtidigt om det förgängliga i tillvaron, sa Arne Torger.

– Det är en ära att få spela med Arne Torger, började Ola Karlsson, och berättade var i tioårsåldern och börjar spela med sin pappa i kyrkan, när Arne Torger höll sin första nyårskonsert i missionskyrkan 1965.

Lite historik ägnade sig missionsförsamlingens Kerstin Olsson åt också, när hon hälsade välkommen. Ett 60-tal besökare kom till konserten denna nyårsafton.

Som balett

De fick höra Igor Stravinskijs Suite Italienne, som ursprungligen skrevs som en balett, och nog dansade tonerna in i huvudena på oss som lyssnade på ett behagligt sätt.

Sedan var det dags för César Francks sonat, byggd på fyra skeenden i livet från födelse till ålderdom.

Det tredje verket som de två herrarna spelade upp var Frédéric Chopins Polonaise brilliante. I slutet av detta, kom Birger Kinhult in med bibelorden, som han hämtat ur Kärlekens väg från Första Korinterbrevet.

Att låta musiken återfödas, är Arne Torgers eget uttryck. Han använde sig av det när han och Ola Karlsson som ett litet förord till konserten berättade om sin historia tillsammans, och om de verk de skulle framföra.

– Musiken pånyttföds alltid, men vi det påminner oss samtidigt om det förgängliga i tillvaron, sa Arne Torger.

– Det är en ära att få spela med Arne Torger, började Ola Karlsson, och berättade var i tioårsåldern och börjar spela med sin pappa i kyrkan, när Arne Torger höll sin första nyårskonsert i missionskyrkan 1965.

Lite historik ägnade sig missionsförsamlingens Kerstin Olsson åt också, när hon hälsade välkommen. Ett 60-tal besökare kom till konserten denna nyårsafton.

Som balett

De fick höra Igor Stravinskijs Suite Italienne, som ursprungligen skrevs som en balett, och nog dansade tonerna in i huvudena på oss som lyssnade på ett behagligt sätt.

Sedan var det dags för César Francks sonat, byggd på fyra skeenden i livet från födelse till ålderdom.

Det tredje verket som de två herrarna spelade upp var Frédéric Chopins Polonaise brilliante. I slutet av detta, kom Birger Kinhult in med bibelorden, som han hämtat ur Kärlekens väg från Första Korinterbrevet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.