2016-01-04 17:14

2016-01-04 17:31

Inflyttare med eget mål

NÖSSEMARK: Emma satsar på företagare som hästcoach

Från Dalarna till Nössemark – och ett nytt liv. För ett halvår sedan lämnade Emma Blad Malung och flyttade till sin pojkvän med fyra hästar i bagaget och målet att starta ett eget företag.

– Många skaffar sig häst, men av olika anledningar blir det inte som man tänkte och hoppades. Då kan jag hjälpa till, säger Emma Blad.

Det är i korthet den affärsidé hon bygger sitt företag där samspel, säkerhet, respekt och relation mellan människa och häst är nyckelorden. Hon har en bakgrund inom vården, men var vid sidan om hästcoach när hon bodde i Malung. Nu är drömmen att kunna leva på att lära ut säker och naturlig hästhantering.

För tillfället hyr hon ett stall vid Bottnarne, men tanken är att hon och sambon så småningom ska köpa en egen gård.

Trots att hon bara har bott i Nössemark kort tid har hon redan haft en del kunder och även lett en kurs. Själv har hon läst en privat utbildning till hästcoach.

Född i hästfamilj

Emma Blad har umgåtts med hästar i hela livet. Redan som tvååring fick hon den då ettåriga ponnyn Bella av sina föräldrar. Sedan dess har de två varit oskiljaktiga. Bella blev den bästa barnvakt och kamrat hon kunde ha och självklart har Bella flyttat med till Nössemark.

Efter en period inom ponnytravet, hoppning och dressyr var det dags för en större häst. Och det var med Lady, i dag elva år, som inriktningen mot hästcoach startade. Anledningen var att det inte började så bra. Samspelet dem emellan fungerade inte och det fanns stunder då Emma Blad upplevde rädsla och olust.

– Jag förstod att jag måste gå utanför de traditionella metoderna och hitta en träningsform där vi båda kände oss tillfreds. Där väcktes mitt intresse för säker hästhantering. Under den resan har Lady lärt mig mycket,

Stolt dam

Hon beskriver Lady som en stolt dam som kräver ödmjukhet och respekt av sin omgivning.

– Hon är dominant och ger inget gratis. Hon är en stark personlighet.

Hennes andra två hästar är Salsa, en fjording på sex år, och Lykkeli, 15-årig nordsvensk travare.

Det är när något går fel i kommunikationen mellan människa och häst som Emma Blad har sitt fält. Vanliga problem hon hjälper till med är lastträning då hästen inte vill gå in transportvagnen, aggressivitet och brist på respekt. Hon kan också jobba med inridning och lägga en grund för fortsatt kommunikation mellan häst och ägare.

Det gäller att se det individuella hos sin häst. Människans uppgift är att öka medvetenheten genom att reflektera över sig själv. Det kan umgänget med hästen bidra till, menar hon.

Att må bra och fungera i samspel med andra människor är viktigt. Emma Blad är även certifierad NLP-coach som hon ser som ett komplement till hästhanteringen.

– Jag vill hjälpa både häst och människa för att få en helhet, säger hon.

– Många skaffar sig häst, men av olika anledningar blir det inte som man tänkte och hoppades. Då kan jag hjälpa till, säger Emma Blad.

Det är i korthet den affärsidé hon bygger sitt företag där samspel, säkerhet, respekt och relation mellan människa och häst är nyckelorden. Hon har en bakgrund inom vården, men var vid sidan om hästcoach när hon bodde i Malung. Nu är drömmen att kunna leva på att lära ut säker och naturlig hästhantering.

För tillfället hyr hon ett stall vid Bottnarne, men tanken är att hon och sambon så småningom ska köpa en egen gård.

Trots att hon bara har bott i Nössemark kort tid har hon redan haft en del kunder och även lett en kurs. Själv har hon läst en privat utbildning till hästcoach.

Född i hästfamilj

Emma Blad har umgåtts med hästar i hela livet. Redan som tvååring fick hon den då ettåriga ponnyn Bella av sina föräldrar. Sedan dess har de två varit oskiljaktiga. Bella blev den bästa barnvakt och kamrat hon kunde ha och självklart har Bella flyttat med till Nössemark.

Efter en period inom ponnytravet, hoppning och dressyr var det dags för en större häst. Och det var med Lady, i dag elva år, som inriktningen mot hästcoach startade. Anledningen var att det inte började så bra. Samspelet dem emellan fungerade inte och det fanns stunder då Emma Blad upplevde rädsla och olust.

– Jag förstod att jag måste gå utanför de traditionella metoderna och hitta en träningsform där vi båda kände oss tillfreds. Där väcktes mitt intresse för säker hästhantering. Under den resan har Lady lärt mig mycket,

Stolt dam

Hon beskriver Lady som en stolt dam som kräver ödmjukhet och respekt av sin omgivning.

– Hon är dominant och ger inget gratis. Hon är en stark personlighet.

Hennes andra två hästar är Salsa, en fjording på sex år, och Lykkeli, 15-årig nordsvensk travare.

Det är när något går fel i kommunikationen mellan människa och häst som Emma Blad har sitt fält. Vanliga problem hon hjälper till med är lastträning då hästen inte vill gå in transportvagnen, aggressivitet och brist på respekt. Hon kan också jobba med inridning och lägga en grund för fortsatt kommunikation mellan häst och ägare.

Det gäller att se det individuella hos sin häst. Människans uppgift är att öka medvetenheten genom att reflektera över sig själv. Det kan umgänget med hästen bidra till, menar hon.

Att må bra och fungera i samspel med andra människor är viktigt. Emma Blad är även certifierad NLP-coach som hon ser som ett komplement till hästhanteringen.

– Jag vill hjälpa både häst och människa för att få en helhet, säger hon.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.