2015-12-18 15:58

2015-12-18 15:58

Tidigare politiker döms till tio månaders fängelse

LAXARBY: Vänersborgs tingsrätt

Den tidigare M-politikern och innehavaren av Laxarby Taxi, Helena Johannesson, döms till tio månaders fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Johannesson döms också till näringsförbud under tre års tid.

Laxarby Taxi AB åläggs en företagsbot på 400 000 kronor.

Helena Johannessons sambo, som driver ett eget bolag, får en villkorlig dom för bokföringsbrott och dagsböter.

Systematiska brott

Den utdragna juridiska processen mot Helena Johannesson (som inleddes i och med att förvaltningsrätten 2011 beslutat frysa 2,2 miljoner av hennes och sambons tillgångar och till följd av detta lämnade hon sina politiska uppdrag i kommunen för Moderaterna) har till sist avgjorts av Vänersborgs tingsrätt.

Tingsrätten menar att Helena Johannesson medvetet orsakat att olika intäkter kommit att bokföras fel och dömer henne för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

– Syftet med brottsligheten kan inte rimligen ha varit annat än att undkomma skatt. Det har också varit fråga om ett systematiskt förfarande som sammantaget avsett mycket betydande belopp, skriver tingsrätten.

Angav egna kontot

Helena Johannesson har medgett att hon sålt Laxarby Taxi AB:s fakturafordringar till ett annat bolag för att få snabbare betalning och förbättrad likvidet.

Men i stället för det egna bolaget Laxarby Taxi AB angav Helena Johannesson sitt eget privata bankkonto för utbetalningar.

Senare kom också sambons bolag att teckna avtal om försäljning av fakturafordringar på samma sätt. Också i detta avtal kom Helena Johannessons privata konto att anges för utbetalningar, i stället för bolagets konto.

Vidare har kontanta medel som flutit in i Laxarby Taxi Aktiebolags verksamhet, i form av egenavgifter vid utförda körningar för offentliga kunder inte bokförts.

Felaktig bokföring

Helena Johannesson har uppgett att hon trott att dessa kontanta medel omfattats av den avräkning som skett med den delägda ”beställningscentral” Taxi Norra Dal AB, som formellt haft avtal om dessa resor. Helena Johannesson var ledamot av styrelsen i Taxi Norra Dal AB.

– Därmed har bolagens respektive bokföring kommit att bli felaktiga och det framstår som uppenbart att avvikelserna är väsentliga, skriver tingsrätten som anser att Johannesson har gjort sig skyldig till samtliga brott som åklagaren åtalat henne för.

Överklagan oklar

Dalslänningen har inte lyckats nå Helena Johannesson för en kommentar.

Hennes advokat Lars Andersson vill inte kommentera om man kommer att överklaga domen förrän han har varit i kontakt med sin klient.

Ett eventuellt överklagande ska vara framställt senast den 8 januari.

Johannesson döms också till näringsförbud under tre års tid.

Laxarby Taxi AB åläggs en företagsbot på 400 000 kronor.

Helena Johannessons sambo, som driver ett eget bolag, får en villkorlig dom för bokföringsbrott och dagsböter.

Systematiska brott

Den utdragna juridiska processen mot Helena Johannesson (som inleddes i och med att förvaltningsrätten 2011 beslutat frysa 2,2 miljoner av hennes och sambons tillgångar och till följd av detta lämnade hon sina politiska uppdrag i kommunen för Moderaterna) har till sist avgjorts av Vänersborgs tingsrätt.

Tingsrätten menar att Helena Johannesson medvetet orsakat att olika intäkter kommit att bokföras fel och dömer henne för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

– Syftet med brottsligheten kan inte rimligen ha varit annat än att undkomma skatt. Det har också varit fråga om ett systematiskt förfarande som sammantaget avsett mycket betydande belopp, skriver tingsrätten.

Angav egna kontot

Helena Johannesson har medgett att hon sålt Laxarby Taxi AB:s fakturafordringar till ett annat bolag för att få snabbare betalning och förbättrad likvidet.

Men i stället för det egna bolaget Laxarby Taxi AB angav Helena Johannesson sitt eget privata bankkonto för utbetalningar.

Senare kom också sambons bolag att teckna avtal om försäljning av fakturafordringar på samma sätt. Också i detta avtal kom Helena Johannessons privata konto att anges för utbetalningar, i stället för bolagets konto.

Vidare har kontanta medel som flutit in i Laxarby Taxi Aktiebolags verksamhet, i form av egenavgifter vid utförda körningar för offentliga kunder inte bokförts.

Felaktig bokföring

Helena Johannesson har uppgett att hon trott att dessa kontanta medel omfattats av den avräkning som skett med den delägda ”beställningscentral” Taxi Norra Dal AB, som formellt haft avtal om dessa resor. Helena Johannesson var ledamot av styrelsen i Taxi Norra Dal AB.

– Därmed har bolagens respektive bokföring kommit att bli felaktiga och det framstår som uppenbart att avvikelserna är väsentliga, skriver tingsrätten som anser att Johannesson har gjort sig skyldig till samtliga brott som åklagaren åtalat henne för.

Överklagan oklar

Dalslänningen har inte lyckats nå Helena Johannesson för en kommentar.

Hennes advokat Lars Andersson vill inte kommentera om man kommer att överklaga domen förrän han har varit i kontakt med sin klient.

Ett eventuellt överklagande ska vara framställt senast den 8 januari.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.