2015-12-18 06:00

2015-12-18 06:00

Färre svenskar i Norge under 2015

NORGE: Inte längre lika attraktivt

Svenskarna flyr Norge. Det är åtminstone ordvalet tidningen Aftenposten väljer när de uppmärksammar att det efter 2015 kan bli fler svenskar som lämnar Norge än det är som flyttar dit.

Under tio år har många svenskar sökt sig till grannlandet i väst för att bo och arbeta, men nu kan ett trendbrott ha skett. Mellan april och september i år lämnade mer än 2 000 svenskar Norge, medan bara 1 800 flyttade dit. Fortsätter det på samma sätt kan 2015 vara första året på den här sidan millennieskiftet som antalet svenskar i Norge minskar, skriver den norska tidningen.

En av förklaringarna sägs vara att den svenska ekonomin blir allt starkare, samtidigt som BNP i både Danmark och Finland sjunker och ekonomin fortsätter att bromsa in i Norge. Detta framgick i en rapport som Statistiska centralbyrån släppte i fredags förra veckan.

Dessutom stiger arbetslösheten i Norge, och efterfrågan på arbetskraft i landet sjunker. Detta i kombination med att de norska lönerna blivit mindre värda omräknat i svenska kronor i takt med att den norska kronan fallit bidrar också till att Norge blivit mindre attraktivt för svenskar.

Under tio år har många svenskar sökt sig till grannlandet i väst för att bo och arbeta, men nu kan ett trendbrott ha skett. Mellan april och september i år lämnade mer än 2 000 svenskar Norge, medan bara 1 800 flyttade dit. Fortsätter det på samma sätt kan 2015 vara första året på den här sidan millennieskiftet som antalet svenskar i Norge minskar, skriver den norska tidningen.

En av förklaringarna sägs vara att den svenska ekonomin blir allt starkare, samtidigt som BNP i både Danmark och Finland sjunker och ekonomin fortsätter att bromsa in i Norge. Detta framgick i en rapport som Statistiska centralbyrån släppte i fredags förra veckan.

Dessutom stiger arbetslösheten i Norge, och efterfrågan på arbetskraft i landet sjunker. Detta i kombination med att de norska lönerna blivit mindre värda omräknat i svenska kronor i takt med att den norska kronan fallit bidrar också till att Norge blivit mindre attraktivt för svenskar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.