2015-12-18 07:57

2015-12-18 07:57

Arbetar med giftfria förskolor

FÄRGELANDA: "Vi vet inte hur kemikalierna påverkar oss"

Dockan, leksaksbilen, badringen, läsplattan. I många av barnens leksaker finns det giftiga kemikalier. Med hjälp av enkla tips har Dalslands miljökontor inlett ett arbete med målet att göra förskolorna giftfria.

– Mängden kemikalier vi använder har ökat explosionsartat de senaste 50 åren. 10 procent av dem har vi kunskap om, men inte de övriga 90 procenten. Kombinationen av dem, cocktaileffekten, vet vi inte heller något om, säger miljösamordnaren Malin Sairio.

Det är hon, tillsammans med hälsoskyddsinspektionen, som under hösten har inlett ett arbete med målet att få giftfria förskolor. Initiativet till satsningen har tagits av Dalslands miljönämnd.

Malin Sairio menar att vi måste börja tänka till kring hur mycket kemikalier vi utsätts för och att det främst gäller barnen.

– Barn påverkas fortare. De har tunnare hud, de andas och äter mer i förhållande till kroppsvikten, och eftersom organen inte är fullt utvecklade kan de inte hantera miljögifter lika väl som en vuxen person.

Hormonstörningar, reproduktionsstörningar, ökad risk för cancer och allergi samt astma. Konsekvenserna av kemikalierna är lömska.

Men Malin Sairio menar att det finns enkla sätt för att för att minska barns exponering av kemikalier.

Trygg märkning

Att börja rensa bland leksakerna är ett första enkelt steg. Plastleksaker kan vara fullproppade av gifter.

– Det finns plaster som är ok. Om leksaken är tillverkad efter år 2007 inom EU, och är CE-märkt, kan man känna sig ganska trygg, säger Malin Sairio.

År 2007 infördes ett strängare regelverk inom EU, kallat leksaksdirektivet. Enligt det får kemiska ämnen i leksaker aldrig innebära någon risk för människors hälsa. År 2013 genomfördes en skärpning av regelverket.

Att lukta på leksakerna är också ett tips.

– Om de luktar starkt bör de inte användas, säger Malin Sairio.

Tvätta händerna

Många barn tycker att det är roligt att leka med telefoner och liknande elektroniska prylar, men det är enligt Sairio ingen bra idé.

– Elektronik innehåller massor av kemikalier. Oftast kanske man som förälder tänker att det är ok för barnen att leka med någon gammal avlagd mobiltelefon, men det skulle inte jag rekommendera. Om det trots allt händer, kan barnet tvätta händerna efter användning, säger hon.

Snabbast att hänga på satsningen var Färgelanda kommun. Under två kurstillfällen har förskolepersonal fått insikt i problematiken och verktyg för att på bästa sätt undvika att barnen utsätts för kemikalier.

– Vi har länge försökt komma i gång med ett sådant här arbete så det är jättespännande. Vi vill bli mer medvetna om vad vi kan göra. Nu ska vi inleda en inventering och börja kasta. Vi kommer också att tänka till en gång extra när vi köper nytt, säger förskolechef Marie-Louise Forsberg.

Malin Sairio säger att viljan finns bland all personal, men att kompetensen brister.

– Personal jobbar hårt och bra med att ta hand om barnen, men kanske tappar att tänka giftfritt. Om några år hoppas jag att det här kommer att bli en naturlig sak, säger Malin Sairio.

– Mängden kemikalier vi använder har ökat explosionsartat de senaste 50 åren. 10 procent av dem har vi kunskap om, men inte de övriga 90 procenten. Kombinationen av dem, cocktaileffekten, vet vi inte heller något om, säger miljösamordnaren Malin Sairio.

Det är hon, tillsammans med hälsoskyddsinspektionen, som under hösten har inlett ett arbete med målet att få giftfria förskolor. Initiativet till satsningen har tagits av Dalslands miljönämnd.

Malin Sairio menar att vi måste börja tänka till kring hur mycket kemikalier vi utsätts för och att det främst gäller barnen.

– Barn påverkas fortare. De har tunnare hud, de andas och äter mer i förhållande till kroppsvikten, och eftersom organen inte är fullt utvecklade kan de inte hantera miljögifter lika väl som en vuxen person.

Hormonstörningar, reproduktionsstörningar, ökad risk för cancer och allergi samt astma. Konsekvenserna av kemikalierna är lömska.

Men Malin Sairio menar att det finns enkla sätt för att för att minska barns exponering av kemikalier.

Trygg märkning

Att börja rensa bland leksakerna är ett första enkelt steg. Plastleksaker kan vara fullproppade av gifter.

– Det finns plaster som är ok. Om leksaken är tillverkad efter år 2007 inom EU, och är CE-märkt, kan man känna sig ganska trygg, säger Malin Sairio.

År 2007 infördes ett strängare regelverk inom EU, kallat leksaksdirektivet. Enligt det får kemiska ämnen i leksaker aldrig innebära någon risk för människors hälsa. År 2013 genomfördes en skärpning av regelverket.

Att lukta på leksakerna är också ett tips.

– Om de luktar starkt bör de inte användas, säger Malin Sairio.

Tvätta händerna

Många barn tycker att det är roligt att leka med telefoner och liknande elektroniska prylar, men det är enligt Sairio ingen bra idé.

– Elektronik innehåller massor av kemikalier. Oftast kanske man som förälder tänker att det är ok för barnen att leka med någon gammal avlagd mobiltelefon, men det skulle inte jag rekommendera. Om det trots allt händer, kan barnet tvätta händerna efter användning, säger hon.

Snabbast att hänga på satsningen var Färgelanda kommun. Under två kurstillfällen har förskolepersonal fått insikt i problematiken och verktyg för att på bästa sätt undvika att barnen utsätts för kemikalier.

– Vi har länge försökt komma i gång med ett sådant här arbete så det är jättespännande. Vi vill bli mer medvetna om vad vi kan göra. Nu ska vi inleda en inventering och börja kasta. Vi kommer också att tänka till en gång extra när vi köper nytt, säger förskolechef Marie-Louise Forsberg.

Malin Sairio säger att viljan finns bland all personal, men att kompetensen brister.

– Personal jobbar hårt och bra med att ta hand om barnen, men kanske tappar att tänka giftfritt. Om några år hoppas jag att det här kommer att bli en naturlig sak, säger Malin Sairio.

Tips på kemikaliefri vardag:

Använd miljömärkta produkter

Kolla om produkterna är CE-märkta

Använd porslin och glas vid matbordet.

Låt inte barnen leka med elektroniska produkter, som gamla mobiltelefoner.