2015-12-14 14:49

2015-12-14 14:49

Inför högre lägstalön för lärare

FÄRGELANDA: Kommunen satsar offensivt

Färgelanda kommun går i bräschen i frågan om lärarnas löner. Kommunen har beslutat om en lägstalön för legitimerade lärare på 30 000 kronor i månaden.

Ingen annan kommun har fattat ett liknande beslut. I bakgrunden finns konkurrens från andra kommuner som lockat lärare med högre löner.

– Det här är vårt sätt att behålla de vi har och också att attrahera andra, säger personalchefen Per Wahlén till Bohusläningen.

Lönerevision

Den nya lägstalönen fastställdes under kommunens årliga lönerevision. Varje år prioriteras en yrkesgrupp, och i år var det lärarnas tur. Beslutet ligger i linje med Lärarnas riksförbunds egna lönepolicy, som säger att nyutexaminerade lärare ska ha en ingångslön på 30 000 kronor. Och på facket är man nöjda med Färgelandas beslut.

– Vi tycker att det är bra att Färgelanda markerar att de värderar utbildade lärare. Det är rätt väg att gå, det sätter press på andra kommuner, säger Bo Jansson, förbundsordförande för Lärarnas riksförbund till Bohusläningen. Man måste göra det här för att locka fler ungdomar att utbilda sig, få fler att stanna kvar och kanske locka lärare som slutat att återvända.

Men lönehöjningen är inte det enda kommunen vill göra för att locka lärare till kommunen. Man har påbörjat ett arbete med att se över hur arbetmiljön kan förbättras. Ett känt problem sedan tidigare är att många lärare känner att de har för hög arbetsbelastning.

Ingen annan kommun har fattat ett liknande beslut. I bakgrunden finns konkurrens från andra kommuner som lockat lärare med högre löner.

– Det här är vårt sätt att behålla de vi har och också att attrahera andra, säger personalchefen Per Wahlén till Bohusläningen.

Lönerevision

Den nya lägstalönen fastställdes under kommunens årliga lönerevision. Varje år prioriteras en yrkesgrupp, och i år var det lärarnas tur. Beslutet ligger i linje med Lärarnas riksförbunds egna lönepolicy, som säger att nyutexaminerade lärare ska ha en ingångslön på 30 000 kronor. Och på facket är man nöjda med Färgelandas beslut.

– Vi tycker att det är bra att Färgelanda markerar att de värderar utbildade lärare. Det är rätt väg att gå, det sätter press på andra kommuner, säger Bo Jansson, förbundsordförande för Lärarnas riksförbund till Bohusläningen. Man måste göra det här för att locka fler ungdomar att utbilda sig, få fler att stanna kvar och kanske locka lärare som slutat att återvända.

Men lönehöjningen är inte det enda kommunen vill göra för att locka lärare till kommunen. Man har påbörjat ett arbete med att se över hur arbetmiljön kan förbättras. Ett känt problem sedan tidigare är att många lärare känner att de har för hög arbetsbelastning.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.