2015-12-11 06:00

2015-12-11 06:00

Rekordartad folkökning

BENGTSFORS: Senaste året

Befolkningen i Bengtsfors kommun ökar mer än någonsin tidigare. Under det senaste året har antalet invånare ökat med mer än 90 personer, vilket är 15 fler än kommunen budgeterat för.

– Det är den största ökningen sedan 1971 då kommunen bildades. Mycket glädjande, säger kommunchef Solveig Andersson.

Bengtsfors kommun hade den 1 november 2015 en befolkning på 9 605 personer.

Många av de 90 nya (vilket väntas ge ett plus på 700 000 kronor i skatteintäkter och statsbidrag) som flyttat till kommunen är nyligen invandrade, men kommunen noterar också en ökning av andra inflyttade.

– En fantastisk möjlighet, men också en utmaning. För att klara det ökande lokalbehovet krävs god planering, samtidigt som det måste till snabba ryck, säger Solveig Andersson.

För närvarande är Bengtsfors kommun i gång med att leta moduler till skolorna och söker med ljus och lykta efter lämplig personal på en del enheter.

– Det råder brist på lärare och socialsekreterare och på personal inom vård och omsorg. Men vi jobbar aktivt med att vara en attraktiv kommun som vi hoppas ska attrahera många nya människor. Och att vi nu ökar så här mycket är en fantastisk möjlighet för kommunen, säger Solveig Andersson.

På vilket sätt är det det?

– Fler människor sätter fart på allting i ett samhälle, det blir fler som handlar och det kommer att ge fler jobb. Många av de som kommer hit vill starta egna företag och där jobbar redan nu vår integrationsenhet för fullt för att hjälpa till.

– Samtidigt måste vi hålla koll på kostnaden i allt detta. Men på sikt så kommer det att bli väldigt bra. Tänk bara på kollektivtrafiken som kommer att öka, folk behöver ta sig mellan olika platser. Vi ser nu också hur fler elever är i behov av förskole- och skolplatser. Allt detta kommer att vara oss till godo, menar Solveig Andersson.

En person anställs

Kommunstyrelsens ordförande, Per Eriksson (S), betonar betydelsen av att få ut folk i egen försörjning.

– Här kommer vi att tillföra resurser i form av att vi kommer att anställa en person som ska arbeta med de här frågorna i det nya servicebolaget (som ersätter Bengtsfors Utvecklings AB).

– Sedan har vi samarbetet mellan kommunen och arbetsförmedlingen som är väldigt viktigt, säger han.

– Det är den största ökningen sedan 1971 då kommunen bildades. Mycket glädjande, säger kommunchef Solveig Andersson.

Bengtsfors kommun hade den 1 november 2015 en befolkning på 9 605 personer.

Många av de 90 nya (vilket väntas ge ett plus på 700 000 kronor i skatteintäkter och statsbidrag) som flyttat till kommunen är nyligen invandrade, men kommunen noterar också en ökning av andra inflyttade.

– En fantastisk möjlighet, men också en utmaning. För att klara det ökande lokalbehovet krävs god planering, samtidigt som det måste till snabba ryck, säger Solveig Andersson.

För närvarande är Bengtsfors kommun i gång med att leta moduler till skolorna och söker med ljus och lykta efter lämplig personal på en del enheter.

– Det råder brist på lärare och socialsekreterare och på personal inom vård och omsorg. Men vi jobbar aktivt med att vara en attraktiv kommun som vi hoppas ska attrahera många nya människor. Och att vi nu ökar så här mycket är en fantastisk möjlighet för kommunen, säger Solveig Andersson.

På vilket sätt är det det?

– Fler människor sätter fart på allting i ett samhälle, det blir fler som handlar och det kommer att ge fler jobb. Många av de som kommer hit vill starta egna företag och där jobbar redan nu vår integrationsenhet för fullt för att hjälpa till.

– Samtidigt måste vi hålla koll på kostnaden i allt detta. Men på sikt så kommer det att bli väldigt bra. Tänk bara på kollektivtrafiken som kommer att öka, folk behöver ta sig mellan olika platser. Vi ser nu också hur fler elever är i behov av förskole- och skolplatser. Allt detta kommer att vara oss till godo, menar Solveig Andersson.

En person anställs

Kommunstyrelsens ordförande, Per Eriksson (S), betonar betydelsen av att få ut folk i egen försörjning.

– Här kommer vi att tillföra resurser i form av att vi kommer att anställa en person som ska arbeta med de här frågorna i det nya servicebolaget (som ersätter Bengtsfors Utvecklings AB).

– Sedan har vi samarbetet mellan kommunen och arbetsförmedlingen som är väldigt viktigt, säger han.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.