2015-12-11 06:00

2015-12-11 06:00

2 570 protester mot avveckling

BENGTSFORS: Kommunen säger upp samverkansavtalet med polisen

2 556 privatpersoner skrev under protestuppropet mot avvecklingen av poliser på stationen i Bengtsfors.

Kommunstyrelsens ledamöter ställde sig också mangrant upp bakom uppropet och samtliga ledamöter skrev på dokumentet. Vidare väntas underskrifter från boende i Bäckefors.

Dokumentet kommer sedan att lämnas vidare till polisledningen i Fyrbodal, rikspolischefen och riksdagens justitieutskott.

Samtidigt som initiativtagaren Ingela Andrée och Jan Petersen överlämnade underskrifterna till kommunstyrelsen fattade kommunstyrelsen beslut om att säga upp samverksansavtalet med polisen.

Tandlöst dokument

– Det är markering från kommunens sida att samarbetet inte fungerar. Dokumentet är tandlöst, säger kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S).

Han tycker inte att polisledningen har levt upp till det som står skrivet i det nuvarande samverkansavtalet.

Samverkansavtalet har handlat om att polisen ska prioritera saker i Bengtsfors kommun – drogproblematik, trafiksituationen (för att motverka buskörningar bland annat) och arbete för att skapa allmän trygghet i samhället.

Saknar feedback

– Vi skulle få en årlig avstämning om vad som hänt inom de områden som ansetts viktiga att prioritera, men vi har inte fått någon feedback där. I ärlighetens namn så har vi från kommunens sida inte heller varit aktiva där.

– Inför varje år ska nya problemområden diskuteras och prioriteras. Det är något som åligger båda parter att göra. På polisen ligger att informera om droger och trafikfrågor på skolorna, vilket jag inte tror har gjorts. Däremot har man tillsammans med kommunen funnits på plats vid bildandet av olika grannsamverkansgrupper, vilket är bra.

När Bengtsfors kommun tecknade samverksansavtalet lovade chefen för polisen i Östra Fyrbodal, Claes Johansson, att det skulle bli bemanning på polisstationen.

Illa hanterat

– Det löftet har han ju hållit, även om det ju inte har blivit i någon större omfattning. Märkligt nog så är det Mellerud, den enda kommun i Fyrbodal som fram tills nu inte omfattats av samverksansavtalet som poliserna i Bengtsfors ska flytta till. Det känns väldigt konstigt.

Vad händer när ni säger upp avtalet?

– Vi vet inte det, men vi tycker att det är bättre att säga upp avtalet så får vi se vilken respons vi får. Jag kan ju inte sticka under stol med att det även är en markering från vår sida om hur illa vi tycker att det hela har hanterats från polisledningens sida, säger Per Eriksson.

Kommunstyrelsens ledamöter ställde sig också mangrant upp bakom uppropet och samtliga ledamöter skrev på dokumentet. Vidare väntas underskrifter från boende i Bäckefors.

Dokumentet kommer sedan att lämnas vidare till polisledningen i Fyrbodal, rikspolischefen och riksdagens justitieutskott.

Samtidigt som initiativtagaren Ingela Andrée och Jan Petersen överlämnade underskrifterna till kommunstyrelsen fattade kommunstyrelsen beslut om att säga upp samverksansavtalet med polisen.

Tandlöst dokument

– Det är markering från kommunens sida att samarbetet inte fungerar. Dokumentet är tandlöst, säger kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S).

Han tycker inte att polisledningen har levt upp till det som står skrivet i det nuvarande samverkansavtalet.

Samverkansavtalet har handlat om att polisen ska prioritera saker i Bengtsfors kommun – drogproblematik, trafiksituationen (för att motverka buskörningar bland annat) och arbete för att skapa allmän trygghet i samhället.

Saknar feedback

– Vi skulle få en årlig avstämning om vad som hänt inom de områden som ansetts viktiga att prioritera, men vi har inte fått någon feedback där. I ärlighetens namn så har vi från kommunens sida inte heller varit aktiva där.

– Inför varje år ska nya problemområden diskuteras och prioriteras. Det är något som åligger båda parter att göra. På polisen ligger att informera om droger och trafikfrågor på skolorna, vilket jag inte tror har gjorts. Däremot har man tillsammans med kommunen funnits på plats vid bildandet av olika grannsamverkansgrupper, vilket är bra.

När Bengtsfors kommun tecknade samverksansavtalet lovade chefen för polisen i Östra Fyrbodal, Claes Johansson, att det skulle bli bemanning på polisstationen.

Illa hanterat

– Det löftet har han ju hållit, även om det ju inte har blivit i någon större omfattning. Märkligt nog så är det Mellerud, den enda kommun i Fyrbodal som fram tills nu inte omfattats av samverksansavtalet som poliserna i Bengtsfors ska flytta till. Det känns väldigt konstigt.

Vad händer när ni säger upp avtalet?

– Vi vet inte det, men vi tycker att det är bättre att säga upp avtalet så får vi se vilken respons vi får. Jag kan ju inte sticka under stol med att det även är en markering från vår sida om hur illa vi tycker att det hela har hanterats från polisledningens sida, säger Per Eriksson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.