2015-12-10 13:46

2015-12-10 15:39

Skrivare med öppna hjärtan

BENGTSFORS: Nobelnovellpriset på Bengtsgården

När jag öppnade mitt hjärta, stod som övergripande tema för årets Nobelnovelltävling på Bengtsgården som avgjordes i går, på Nobeldagen. Vinnare blev Sara Andersson i klass 8 A, men ytterligare fyra skolkamrater kan titulera sig Nobelnovellpristagare.

Som vanligt skedde utdelningen i Bengtsgårdens foajé, där hundratals elever och lärare väntade klockan 8 på morgonen.

Trumpetfanfar

Trumpetarna Jonny Rådén och Lars Wallin inledde med en fanfar som påkallade uppmärksamhet innan svenskalärare Birgitta Hellman hälsade välkomna. Hon kunde konstatera att intresset för skrivandet håller i sig.

– Vi har haft 33 inlämnade noveller, och de håller mycket hög klass. Dessutom är en tredjedel av dem skrivna av killar, berättade hon.

Bengtsfors Rotaryklubb företrädd av president Annica Larsson, juryordförande Kerstin Olsson och Thomas Wallin berättade sedan lite om sin verksamhet och varför klubben stödjer novelltävlingen sedan många år dels i juryarbetet, och dels med prispengar och diplom.

Rotary arbetar för samhällsutveckling såväl globalt som lokalt, och andan i novelltemat är att man ska bry sig om medmänniskor och sin omgivning stämmer med organisationens syften.

Utdelning

Efter inledningen presenterades de fem vinnarna med motiveringar och tillhörande fanfarer. Eleverna fick diplom och blommor.

Första pris gick till Sara Andersson, klass 8A för novellen När jag öppnade mitt hjärta:

”Att se honom må så här dåligt fick mig bara att vilja slå honom ännu mer. Jag sparkade honom ännu en gång i magen så att han vek sig igen. Sen gick jag förbi och pluggade snabbt in hörlurarna i öronen. Nu kunde jag äntligen känna mig fri för en stund.”

Motiveringen lyder: När den mänskliga ondskan tar överhanden får det förödande konsekvenser för omgivningen, vilket den här novellen inledningsvis vittnar om. Vi läser ur mobbarens perspektiv. Men den mänskliga godheten finns nära. Novellens inledning, in media res, dess oväntade vändning samt det överraskande abrupta slutet gör novellen till förstapristagare för Nobelnovelltävlingen 2015.

Andra till femte pris

Andra pris fick Mollie Lennartsson Erixon, 9A för När jag öppnade mitt hjärta:

Jag tror att mitt hjärta öppnades redan när jag föddes eller kanske till och med före ... eller så kom det med modersmjölken strax efter, för jag har alltid haft en positiv inställning till andra människor.

I motiveringen sägs bland annat: En viktig, välskriven och värdefull novell. En mycket aktuell spegelvänd novell med en personlig inledning.

Tredje pris gick till Julia Olsson, 8A för När jag öppnade mitt hjärta:

Att spela golf med sin glada familj är höjdpunkten på hela dagen. Jag slår till bollen så hårt jag kan med klubban. När jag ser hur långt bort den hamnar, ler jag lite nöjt för mig själv och slår till än en gång för nästa person som mobbar mig.

Motiveringen tar fasta på att efter en mörk inledning utvecklas novellen till en vardagsnära berättelse, som känns äkta och blir till verklighet.

Petter Söderberg, 8A fick fjärde pris för När jag öppnade mitt hjärta:

Han stod som förstenad, stenen for genom fönsterrutan med en öronbedövande smäll. Glassplitter flög och landade på marken. Smällen var så stor att hela skolan måste ha hört.

Motiveringen framhåller bland annat att den välskrivna novellen som börjar med en sönderslagen fönsterruta har en helhet som blir tydligare efter hand.

Femte pris fick Linn Waldenström, 7D för Tågresan:

Det jag ville med livet var att få berätta min historia för en speciell person, den jag valde var du.

Motiveringen tar bland annat fasta på en djup och gripande historia med ett överraskande dubbelslut.

Som vanligt skedde utdelningen i Bengtsgårdens foajé, där hundratals elever och lärare väntade klockan 8 på morgonen.

Trumpetfanfar

Trumpetarna Jonny Rådén och Lars Wallin inledde med en fanfar som påkallade uppmärksamhet innan svenskalärare Birgitta Hellman hälsade välkomna. Hon kunde konstatera att intresset för skrivandet håller i sig.

– Vi har haft 33 inlämnade noveller, och de håller mycket hög klass. Dessutom är en tredjedel av dem skrivna av killar, berättade hon.

Bengtsfors Rotaryklubb företrädd av president Annica Larsson, juryordförande Kerstin Olsson och Thomas Wallin berättade sedan lite om sin verksamhet och varför klubben stödjer novelltävlingen sedan många år dels i juryarbetet, och dels med prispengar och diplom.

Rotary arbetar för samhällsutveckling såväl globalt som lokalt, och andan i novelltemat är att man ska bry sig om medmänniskor och sin omgivning stämmer med organisationens syften.

Utdelning

Efter inledningen presenterades de fem vinnarna med motiveringar och tillhörande fanfarer. Eleverna fick diplom och blommor.

Första pris gick till Sara Andersson, klass 8A för novellen När jag öppnade mitt hjärta:

”Att se honom må så här dåligt fick mig bara att vilja slå honom ännu mer. Jag sparkade honom ännu en gång i magen så att han vek sig igen. Sen gick jag förbi och pluggade snabbt in hörlurarna i öronen. Nu kunde jag äntligen känna mig fri för en stund.”

Motiveringen lyder: När den mänskliga ondskan tar överhanden får det förödande konsekvenser för omgivningen, vilket den här novellen inledningsvis vittnar om. Vi läser ur mobbarens perspektiv. Men den mänskliga godheten finns nära. Novellens inledning, in media res, dess oväntade vändning samt det överraskande abrupta slutet gör novellen till förstapristagare för Nobelnovelltävlingen 2015.

Andra till femte pris

Andra pris fick Mollie Lennartsson Erixon, 9A för När jag öppnade mitt hjärta:

Jag tror att mitt hjärta öppnades redan när jag föddes eller kanske till och med före ... eller så kom det med modersmjölken strax efter, för jag har alltid haft en positiv inställning till andra människor.

I motiveringen sägs bland annat: En viktig, välskriven och värdefull novell. En mycket aktuell spegelvänd novell med en personlig inledning.

Tredje pris gick till Julia Olsson, 8A för När jag öppnade mitt hjärta:

Att spela golf med sin glada familj är höjdpunkten på hela dagen. Jag slår till bollen så hårt jag kan med klubban. När jag ser hur långt bort den hamnar, ler jag lite nöjt för mig själv och slår till än en gång för nästa person som mobbar mig.

Motiveringen tar fasta på att efter en mörk inledning utvecklas novellen till en vardagsnära berättelse, som känns äkta och blir till verklighet.

Petter Söderberg, 8A fick fjärde pris för När jag öppnade mitt hjärta:

Han stod som förstenad, stenen for genom fönsterrutan med en öronbedövande smäll. Glassplitter flög och landade på marken. Smällen var så stor att hela skolan måste ha hört.

Motiveringen framhåller bland annat att den välskrivna novellen som börjar med en sönderslagen fönsterruta har en helhet som blir tydligare efter hand.

Femte pris fick Linn Waldenström, 7D för Tågresan:

Det jag ville med livet var att få berätta min historia för en speciell person, den jag valde var du.

Motiveringen tar bland annat fasta på en djup och gripande historia med ett överraskande dubbelslut.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.