2015-12-07 08:57

2015-12-07 08:57

Staket runt Eds stationsområde

DALS-ED: Vill förbättra säkerheten

Stationsområdet i Ed ska omgärdas av staket. 620 meter långt, 2 meter högt och med 2 grindar. På så sätt ska det inte bli något spring över järnvägsspåren.

Saken gäller det som kallas ”otillåtet spårbeträdande”, vilket har ökat den senaste tiden, När Trafikverket nyligen var i Ed på sitt årliga kommunbesök diskuterades problemet. För ur säkerhetssynpunkt är det problematiskt att personer genar över spåren.

Stängsel ett skydd

Enligt stängsellagen, som Trafikverket och kommunen stöder sig på, ska stängsel finnas utmed järnvägen till skydd för personer som bor eller uppehåller sig där.

Efter besöket i Ed har Trafikverket lämnat ett förslag till avtal. Kostnaden på 536 000 kronor för stängslet ska delas lika mellan kommunen och Trafikverket. Dals-Eds kommun ska då betala 268 000 kronor.

Ett staket får även konsekvenser för det planerade bygget av bostadshus på ytan mellan Hotel Carl XII och Terrassenhuset. En ändring i detaljplanen för området är ute på samråd till och med den 14 december.

Skydd mot järnvägsbuller

Någon form av bullerskydd mot järnvägen från järnvägstunneln och väster ut fram till planområdet kan komma att krävas, enligt den bullerutredning som gjorts.

Kommunen kommer att titta på ett alternativt bullerskydd i samverkan med Trafikverket.

Saken gäller det som kallas ”otillåtet spårbeträdande”, vilket har ökat den senaste tiden, När Trafikverket nyligen var i Ed på sitt årliga kommunbesök diskuterades problemet. För ur säkerhetssynpunkt är det problematiskt att personer genar över spåren.

Stängsel ett skydd

Enligt stängsellagen, som Trafikverket och kommunen stöder sig på, ska stängsel finnas utmed järnvägen till skydd för personer som bor eller uppehåller sig där.

Efter besöket i Ed har Trafikverket lämnat ett förslag till avtal. Kostnaden på 536 000 kronor för stängslet ska delas lika mellan kommunen och Trafikverket. Dals-Eds kommun ska då betala 268 000 kronor.

Ett staket får även konsekvenser för det planerade bygget av bostadshus på ytan mellan Hotel Carl XII och Terrassenhuset. En ändring i detaljplanen för området är ute på samråd till och med den 14 december.

Skydd mot järnvägsbuller

Någon form av bullerskydd mot järnvägen från järnvägstunneln och väster ut fram till planområdet kan komma att krävas, enligt den bullerutredning som gjorts.

Kommunen kommer att titta på ett alternativt bullerskydd i samverkan med Trafikverket.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.