2015-12-04 06:00

2015-12-04 06:00

"Har inte följt lagen fullt ut"

BENGTSFORS: Bengtsfors Energi har brustit

Bengtsfors Energi har inte dokumenterat sina direktupphandlingar, vilket gör att det inte går att se hur anbud från olika företag värderats och valts ut.
– Det finns en förbättringspotential, säger den nytillträdde vd:n Dick Larsson.

När Dalslänningen granskade kommunens inköpspolicy begärde vi att få se på de direktupphandlingar som överstigit 200 000 kronor de senaste två åren. Kommunens riktlinjer och lagen säger att den upphandlande myndigheten har dokumentationsplikt, men Bengtsfors Energi har inte dokumenterat sina direktupphandlingar.

I stället uppger bolaget att man har kontaktat tre–fyra leverantörer och gjort upp med den som erbjudit lägst pris. Det handlar om lokala företag som har utfört schakt- och grävarbeten, och nationella grossistleverantörer av elmaterial.

– Det saknas dock formella upphandlingsprotokoll och ramavtal, vilket det i slutändan ska mynna ut i, säger Dick Larsson, som tillträdde vd-posten för ett par veckor sedan.

Förre vd:n Bengt Sandegärd, säger att bolaget alltid har eftersträvat lägsta pris, men medger att upphandlingarna inte skötts på rätt sätt.

– Prismässigt har vi gjort bra avtal på det vi har köpt och vi har inte gynnat någon leverantör heller, säger han. Men vi har inte levt upp till lagen om offentlig upphandling fullt ut, det är vi medvetna om.

I fortsättningen kommer inköpen av elmaterial att samordnas med den så kallade Värmlandsgruppen, som består av flera samverkande elbolag. Dessutom ska det tecknas ett ramavtal vad gäller markarbeten som bolaget sedan ska använda för de arbeten som behöver köpas in.

– Det blir ett ramavtal med två till tre firmor, jag är inte helt klar över hur det kommer att se ut än, säger Dick Larsson. Fördelen att man inte behöver göra enskilda upphandlingar utan kan avropa ifrån ett färdigt avtal.

När Dalslänningen granskade kommunens inköpspolicy begärde vi att få se på de direktupphandlingar som överstigit 200 000 kronor de senaste två åren. Kommunens riktlinjer och lagen säger att den upphandlande myndigheten har dokumentationsplikt, men Bengtsfors Energi har inte dokumenterat sina direktupphandlingar.

I stället uppger bolaget att man har kontaktat tre–fyra leverantörer och gjort upp med den som erbjudit lägst pris. Det handlar om lokala företag som har utfört schakt- och grävarbeten, och nationella grossistleverantörer av elmaterial.

– Det saknas dock formella upphandlingsprotokoll och ramavtal, vilket det i slutändan ska mynna ut i, säger Dick Larsson, som tillträdde vd-posten för ett par veckor sedan.

Förre vd:n Bengt Sandegärd, säger att bolaget alltid har eftersträvat lägsta pris, men medger att upphandlingarna inte skötts på rätt sätt.

– Prismässigt har vi gjort bra avtal på det vi har köpt och vi har inte gynnat någon leverantör heller, säger han. Men vi har inte levt upp till lagen om offentlig upphandling fullt ut, det är vi medvetna om.

I fortsättningen kommer inköpen av elmaterial att samordnas med den så kallade Värmlandsgruppen, som består av flera samverkande elbolag. Dessutom ska det tecknas ett ramavtal vad gäller markarbeten som bolaget sedan ska använda för de arbeten som behöver köpas in.

– Det blir ett ramavtal med två till tre firmor, jag är inte helt klar över hur det kommer att se ut än, säger Dick Larsson. Fördelen att man inte behöver göra enskilda upphandlingar utan kan avropa ifrån ett färdigt avtal.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.