2015-11-27 06:00

2015-11-28 07:03

"Vi söker ett andra ungdomsboende i kommunen"

BENGTSFORS: Socialchefen Lena Mossberg

Till skillnad från Färgelanda anser sig grannkommunen Bengtsfors ha situationen under kontroll. Men socialchefen Lena Mossberg berättar att trycket är hårt och att man letar efter ett andra ungdomsboende.

– Det finns möjlighet att expandera på Torpvägens ungdomsboende (som är ett så kallat HVB-hem, hem för vård eller boende) i Bengtsfors, så jag tycker att vi har ordning på situationen, säger Lena Mossberg,

– Men det kommer hela tiden fler ensamkommande flyktingbarn och då är det vårt ansvar att se vad vi kan göra för att motsvara de behov som finns, fortsätter hon.

Så ni har ett bra boende att erbjuda i dag?

– Vi hade ett oanmält besök från Inspektionen för vård och omsorg i april på vårt HVB-hem på Torpvägen. Vi fick ett bra omdöme av dem. Hemmet hade inga brister, utan det var en god koll på boendet.

Men det har hänt mycket sedan april?

– Ja, visst, massor. Men vi ser att vårt tänk fungerar även när behovet ökar.

Hur många platser finns i dag?

– Det finns 38 platser och det är inte riktigt fullt. Vi har plats för några till. Men vi håller samtidigt på att leta efter ett nytt ställe. Det gäller att jobba fram ett alternativ innan det blir bekymmersamt.

Skulle du vilja säga att situationen är bekymmersam i dag?

– Just nu har vi har situationen under kontroll på HVB, men vi planerar som sagt ett nytt boende. Dessutom finns ju också möjligheten med familjehemsplaceringar och boende hos släktingar.

Hur ser det ut när det gäller bemanningen?

– Vi har en bemanning som vi anser lämplig på HVB-hemmet, men det är en utmaning och gäller att tänka framåt. Vi har en bra organisation och håller på att anställa en enhetschef för HVB.

– Det här är en helt ny situation för hela Sverige och det fanns ju ingen som kunde tänka sig att vi skulle få en sådant här situation. Därför måste vi möta upp volymökningen med personal, tolkar, gode män och insatser i vård, skola och omsorg.

Vad gör ni mer?

– Vi håller på att bygga upp ett team för mottagningen av ensamkommande i Dalsland. Teamet, som omfattar Bengtsfors, Dals-Ed, Mellerud och Åmål, kommer att sätta i gång med sitt arbete efter nyår. Vi ska rekrytera kompetenta socialsekreterare som enbart ska arbeta med de här frågorna och ägna sig åt att möta upp behovet, säger Lena Mossberg.

– Det finns möjlighet att expandera på Torpvägens ungdomsboende (som är ett så kallat HVB-hem, hem för vård eller boende) i Bengtsfors, så jag tycker att vi har ordning på situationen, säger Lena Mossberg,

– Men det kommer hela tiden fler ensamkommande flyktingbarn och då är det vårt ansvar att se vad vi kan göra för att motsvara de behov som finns, fortsätter hon.

Så ni har ett bra boende att erbjuda i dag?

– Vi hade ett oanmält besök från Inspektionen för vård och omsorg i april på vårt HVB-hem på Torpvägen. Vi fick ett bra omdöme av dem. Hemmet hade inga brister, utan det var en god koll på boendet.

Men det har hänt mycket sedan april?

– Ja, visst, massor. Men vi ser att vårt tänk fungerar även när behovet ökar.

Hur många platser finns i dag?

– Det finns 38 platser och det är inte riktigt fullt. Vi har plats för några till. Men vi håller samtidigt på att leta efter ett nytt ställe. Det gäller att jobba fram ett alternativ innan det blir bekymmersamt.

Skulle du vilja säga att situationen är bekymmersam i dag?

– Just nu har vi har situationen under kontroll på HVB, men vi planerar som sagt ett nytt boende. Dessutom finns ju också möjligheten med familjehemsplaceringar och boende hos släktingar.

Hur ser det ut när det gäller bemanningen?

– Vi har en bemanning som vi anser lämplig på HVB-hemmet, men det är en utmaning och gäller att tänka framåt. Vi har en bra organisation och håller på att anställa en enhetschef för HVB.

– Det här är en helt ny situation för hela Sverige och det fanns ju ingen som kunde tänka sig att vi skulle få en sådant här situation. Därför måste vi möta upp volymökningen med personal, tolkar, gode män och insatser i vård, skola och omsorg.

Vad gör ni mer?

– Vi håller på att bygga upp ett team för mottagningen av ensamkommande i Dalsland. Teamet, som omfattar Bengtsfors, Dals-Ed, Mellerud och Åmål, kommer att sätta i gång med sitt arbete efter nyår. Vi ska rekrytera kompetenta socialsekreterare som enbart ska arbeta med de här frågorna och ägna sig åt att möta upp behovet, säger Lena Mossberg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.