2015-11-24 06:00

2015-11-24 06:00

120 års energihistoria

BENGTSFORS: Kraftstationen visades upp för allmänheten

Alla har sett den, men ändå inte. I fredags höll de nya ägarna till Bengtsfors kraftstation öppet hus så att Bengtsforsborna skulle få se insidan av vattenkraftverket.

– Det är roligt att komma hit igen, säger Lars Kihlberg, som arbetade på kraftstationen fram till 1982. En och annan sak känner man igen, men det mesta är nytt.

Tillsammans med Sven Johansson gick han omkring bland maskinerna i det gamla tegelbygget. I 120 år har stationen producerat förnybar energi, och sedan i våras drivs den av Västeråsbolaget Mälarenergi. Satsningen på öppet hus var en chans för dem att visa upp sig.

– Vi är okända här, men vi har Lennartsfors kraftverk också i samma vattendrag, säger Göran Algroth, samordnare för vattenkraften i bolaget. Det här är ett bra sätt att visa upp sig och knyta kontakter.

Stort vattenmagasin

Flera faktorer bidrog till deras köp av kraftverket.

– Vi såg synergieffekter med Lennartsfors. Och det är bra med kraftverk som har stora vattenmagasin, som Lelång. Då kan man köra verket året runt, säger Göran Algroth.

På plats fanns även förre vd:n Göran Lilljeqvist, vars farfar Rudolf var med och byggde kraftverket, som svarade på frågor kring verkets historia och kapacitet. Kraftverket hade funnits i släkten länge innan beslutet att sälja fattades.

– Det är såklart blandade känslor att vara här igen. Men när man väl bestämt sig så går det bra. Det är alltid värst innan, säger han.

Vad är det folk vill veta när de kommer fram och pratar med dig?

– De vill veta hur gamla maskinerna är, hur mycket vatten stationen klarar och hur mycket den producerar.

– Det är roligt att komma hit igen, säger Lars Kihlberg, som arbetade på kraftstationen fram till 1982. En och annan sak känner man igen, men det mesta är nytt.

Tillsammans med Sven Johansson gick han omkring bland maskinerna i det gamla tegelbygget. I 120 år har stationen producerat förnybar energi, och sedan i våras drivs den av Västeråsbolaget Mälarenergi. Satsningen på öppet hus var en chans för dem att visa upp sig.

– Vi är okända här, men vi har Lennartsfors kraftverk också i samma vattendrag, säger Göran Algroth, samordnare för vattenkraften i bolaget. Det här är ett bra sätt att visa upp sig och knyta kontakter.

Stort vattenmagasin

Flera faktorer bidrog till deras köp av kraftverket.

– Vi såg synergieffekter med Lennartsfors. Och det är bra med kraftverk som har stora vattenmagasin, som Lelång. Då kan man köra verket året runt, säger Göran Algroth.

På plats fanns även förre vd:n Göran Lilljeqvist, vars farfar Rudolf var med och byggde kraftverket, som svarade på frågor kring verkets historia och kapacitet. Kraftverket hade funnits i släkten länge innan beslutet att sälja fattades.

– Det är såklart blandade känslor att vara här igen. Men när man väl bestämt sig så går det bra. Det är alltid värst innan, säger han.

Vad är det folk vill veta när de kommer fram och pratar med dig?

– De vill veta hur gamla maskinerna är, hur mycket vatten stationen klarar och hur mycket den producerar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.