2015-11-23 15:26

2015-11-23 15:26

Möte om tryggheten

GUSTAVSFORS: Grannsamverkan bjöd in polis, räddningstjänst och kommunföreträdare

I fredags samlades Gustavsforsborna i Folkets hus för att tillsammans med representanter från polisen, räddningstjänsten och kommunen diskutera den nya grannsamverkanssatsningen. Det blev ett konstruktivt möte.

Grannsamverkansgruppen hade samlat ihop en bred panel bestående av kommunpolisen Peter Torstensson, kommunens räddningschef Anders Olsson, folkhälsosamordnare Catarina Åsberg, S-politikern Besnik Dautaj, kommunchefen Solveig Andersson och säkerhetschefen Per-Evert Granlund.

Mötet inleddes med frågan om polisens nya organisation och den planerade flytten av resurser från Bengtsfors till Mellerud. Frågan, som väckt så mycket känslor på olika håll, tog dock aldrig riktigt fart.

– Vi har ingen motsatt uppfattning här, sa polisen Peter Torstensson. Jag skulle vilja ha poliser överallt, men det är inte jag som bestämmer.

Mängdbrott

I stället diskuterades polisens möjligheter att rycka ut på mindre brott, och den upplevda bristen på respons när saker händer på landsbygden. Peter Torstensson berättade om hur den nya gränskontrollen och förhöjda terrorhotnivån påverkar polisens vanliga arbete.

– I region Syd får mängdbrotten läggas undan, allt går åt till terrorhotet och flyktingströmmen. Där är vi snart här också.

Både Peter Torstensson och Per-Evert Granlund lade stor vikt vid att den som utsätts för brott ska anmäla det till polisen.

– Det är det första polisledningen tar upp i våra samtal, att vi inte har några anmälningar, sa Per-Evert Granlund.

– Det går att anmäla på internet, via vår facebooksida. Ni kan dränka oss i sådana anmälningar, sa Peter Torstensson.

Ett uppskattat stycke information kom från räddningschefen Anders Olsson. Han berättade att en satsning på ”sms-livräddare” ska dras i gång. Det innebär att personer som gått en hjärt- och lungräddningskurs ska kunna få ett sms-larm när något händer i närheten och då kunna komma först till platsen för att ge akuthjälp innan ambulans kommer. Tanken är att systemet ska utvidgas till brandsläckning också.

– Det här var mycket viktig information, det tror jag alla här inne tyckte, sa Jan Petersen ur grannsamverkansgruppen.

Grannsamverkansgruppen hade samlat ihop en bred panel bestående av kommunpolisen Peter Torstensson, kommunens räddningschef Anders Olsson, folkhälsosamordnare Catarina Åsberg, S-politikern Besnik Dautaj, kommunchefen Solveig Andersson och säkerhetschefen Per-Evert Granlund.

Mötet inleddes med frågan om polisens nya organisation och den planerade flytten av resurser från Bengtsfors till Mellerud. Frågan, som väckt så mycket känslor på olika håll, tog dock aldrig riktigt fart.

– Vi har ingen motsatt uppfattning här, sa polisen Peter Torstensson. Jag skulle vilja ha poliser överallt, men det är inte jag som bestämmer.

Mängdbrott

I stället diskuterades polisens möjligheter att rycka ut på mindre brott, och den upplevda bristen på respons när saker händer på landsbygden. Peter Torstensson berättade om hur den nya gränskontrollen och förhöjda terrorhotnivån påverkar polisens vanliga arbete.

– I region Syd får mängdbrotten läggas undan, allt går åt till terrorhotet och flyktingströmmen. Där är vi snart här också.

Både Peter Torstensson och Per-Evert Granlund lade stor vikt vid att den som utsätts för brott ska anmäla det till polisen.

– Det är det första polisledningen tar upp i våra samtal, att vi inte har några anmälningar, sa Per-Evert Granlund.

– Det går att anmäla på internet, via vår facebooksida. Ni kan dränka oss i sådana anmälningar, sa Peter Torstensson.

Ett uppskattat stycke information kom från räddningschefen Anders Olsson. Han berättade att en satsning på ”sms-livräddare” ska dras i gång. Det innebär att personer som gått en hjärt- och lungräddningskurs ska kunna få ett sms-larm när något händer i närheten och då kunna komma först till platsen för att ge akuthjälp innan ambulans kommer. Tanken är att systemet ska utvidgas till brandsläckning också.

– Det här var mycket viktig information, det tror jag alla här inne tyckte, sa Jan Petersen ur grannsamverkansgruppen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.