2015-11-17 13:59

2015-11-17 13:59

Simon räddade livet på Mickel

BILLINGSFORS: Han brukar slussa båtar – nu fick han slussa en räv

Simon Bjaaland, slussvaktmästare vid Dalslands kanal mellan Billingsfors och Bengtsfors, fick en annorlunda slussning på måndagen.

Du räddade en räv i slussen i dag. Hur gick det till?

– Det var min kollega på 18:e slussen som ringde mig och berättade att det var en vandrare som hade sett att en räv fanns i slussen. Då sprang jag ner och tittade och den satt där på en liten sten och frös och skakade.

Varför satt han kvar?

– Han satt nere i slussbassängen mellan två slussportar och det var så höga kanter att han inte kom upp därifrån.

Vad gjorde du?

– Då öppnade jag en av slussportarna, och gick och satte fart på honom, så då hoppade han ner i vattnet och simmade ut genom slussen. Det var en tuff räv, som simmade i det kalla vattnet, och sedan klättrade han upp på kanten. När han kom upp gav han mig en blick – det var riktigt som att han tackade mig. Sedan ruskade han på sig och stack iväg.

– Det var ju tur att jag studerar, jag var hemma och läste i dag. Portarna brukar stå öppna, men nu var de stängda.

Hur har räven hamnat där nere, tror du?

– Jag vet inte, men det händer aldrig egentligen. Det här var första gången som något djur hamnade där, åtminstone sedan jag flyttade hit 2009.

Du räddade en räv i slussen i dag. Hur gick det till?

– Det var min kollega på 18:e slussen som ringde mig och berättade att det var en vandrare som hade sett att en räv fanns i slussen. Då sprang jag ner och tittade och den satt där på en liten sten och frös och skakade.

Varför satt han kvar?

– Han satt nere i slussbassängen mellan två slussportar och det var så höga kanter att han inte kom upp därifrån.

Vad gjorde du?

– Då öppnade jag en av slussportarna, och gick och satte fart på honom, så då hoppade han ner i vattnet och simmade ut genom slussen. Det var en tuff räv, som simmade i det kalla vattnet, och sedan klättrade han upp på kanten. När han kom upp gav han mig en blick – det var riktigt som att han tackade mig. Sedan ruskade han på sig och stack iväg.

– Det var ju tur att jag studerar, jag var hemma och läste i dag. Portarna brukar stå öppna, men nu var de stängda.

Hur har räven hamnat där nere, tror du?

– Jag vet inte, men det händer aldrig egentligen. Det här var första gången som något djur hamnade där, åtminstone sedan jag flyttade hit 2009.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.