2015-11-17 06:00

2015-11-17 06:00

Energibolaget fyller hundra

BENGTSFORS: Ett sekel av spänning

Den 19 november fyller det kommunala elbolaget Bengtsfors Energi 100 år. Den sekelslånga verksamheten firas med fika och företaget visar upp några av sina äldre såväl som modernare delar.

– Det blir ett litet och pittoreskt firande på Café Sensus, säger Bengtsfors Energis vd Dick Larsson.

Mycket vatten har flutit under den gamla stenbron sedan Bengtsfors Belysningsbolag AB bildades den 19 november 1915. Kronolänsman K Lundgren var ordförande och Ingenjör E W Malmqvist sekreterare på mötet där 45 aktier tecknades av 76 personer.

1 000 lampor

Året därpå skrev man kontrakt med Elektrokemiska AB, det som i dag är Bengtsfors Kraft och Industri AB, om 1 000 lampor. Enligt Bengtsfors Energis hemsida beräknades det kosta ”för metalltrådslampa om 25 normalljus 2 kronor per år samt en avgift för varje uppmätt kilowattimme av 20 öre, samt en årshyra på 4 kronor” för konsumenterna.

Sedan dess har det hänt en del. 1923 var elförbrukningen 90 000 kW per år, vilket kan jämföras med strax innan Lear och Segerström försvann från Bengtsfors år 2000, då förbrukningen var uppe i 43 000 000 kWh per år.

1942 tog Bengtsfors köping över bolaget, som då hette Belysningsbolaget AB, till ett pris av 150 kronor per aktie. Bolaget lades då ner, och drevs vidare som kommunal förvaltning. 1994 fick bolaget sin nuvarande form, med Bengtsfors kommun som helägare.

Visar verksamheten

Under firandet på torsdag kommer bolaget att visa upp sin belysningslift, som används när de underhåller belysningen i kommunen. Dessutom visar de hur fibersvetsningen för bredband går till.

Besökare får också tillfälle att se den nya elbil som köpts in av bolaget.

– Det passar bra att vi som elbolag också kör elfordon, säger Dick Larsson. Sedan blir det kaffe och tårta också.

Det kommer att visas bilder från bolagets historia, och det finns också en upptryckt berättelse över historien att läsa för den som känner sig hugad. Företagets förra vd, Bengt Sandegärd, kommer också finnas på plats och kan berätta om historiken.

– Det blir ett litet och pittoreskt firande på Café Sensus, säger Bengtsfors Energis vd Dick Larsson.

Mycket vatten har flutit under den gamla stenbron sedan Bengtsfors Belysningsbolag AB bildades den 19 november 1915. Kronolänsman K Lundgren var ordförande och Ingenjör E W Malmqvist sekreterare på mötet där 45 aktier tecknades av 76 personer.

1 000 lampor

Året därpå skrev man kontrakt med Elektrokemiska AB, det som i dag är Bengtsfors Kraft och Industri AB, om 1 000 lampor. Enligt Bengtsfors Energis hemsida beräknades det kosta ”för metalltrådslampa om 25 normalljus 2 kronor per år samt en avgift för varje uppmätt kilowattimme av 20 öre, samt en årshyra på 4 kronor” för konsumenterna.

Sedan dess har det hänt en del. 1923 var elförbrukningen 90 000 kW per år, vilket kan jämföras med strax innan Lear och Segerström försvann från Bengtsfors år 2000, då förbrukningen var uppe i 43 000 000 kWh per år.

1942 tog Bengtsfors köping över bolaget, som då hette Belysningsbolaget AB, till ett pris av 150 kronor per aktie. Bolaget lades då ner, och drevs vidare som kommunal förvaltning. 1994 fick bolaget sin nuvarande form, med Bengtsfors kommun som helägare.

Visar verksamheten

Under firandet på torsdag kommer bolaget att visa upp sin belysningslift, som används när de underhåller belysningen i kommunen. Dessutom visar de hur fibersvetsningen för bredband går till.

Besökare får också tillfälle att se den nya elbil som köpts in av bolaget.

– Det passar bra att vi som elbolag också kör elfordon, säger Dick Larsson. Sedan blir det kaffe och tårta också.

Det kommer att visas bilder från bolagets historia, och det finns också en upptryckt berättelse över historien att läsa för den som känner sig hugad. Företagets förra vd, Bengt Sandegärd, kommer också finnas på plats och kan berätta om historiken.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.