2015-11-16 17:00

2015-11-16 18:20

"Lämna komfortzonen"

BENGTSFORS: Stig Bertilsson (M)

Politikerna är för ängsliga och vågar inte ta strid för sina idéer. Tjänstemännen styr och ställer alltför mycket.

Det menar Stig Bertilsson (M) och presenterar en alternativ budget till den politiska majoritetens.

– De förtroendevalda måste stiga fram och ta ansvar, säger Bertilsson.

– Vi har kunniga tjänstemän som drivs av sin agenda, och det är inget fel med det. Men politikerna hinner inte med, är för ängsliga och är dåligt pålästa. Alla måste bli bättre på att syna de förslag som tjänstemännen lägger fram. Jag själv är inget undantag i det här fallet.

– Om politikerna väljer en komfortzon i stället för att våga ifrågasätta tjänstemännens förslag så blir resultatet sämre än om vi hade haft fler förslag att ta ställning till.

Han menar att det finns saker att spara på.

– Årets budgetarbete började med att tjänstemännen skulle ta fram besparingsförslag på olika håll och det enda område som tagits fasta på är, vad jag kan se, inom räddningstjänsten (där det ligger ett ospecificerat sparkrav på 300 000 kronor).

Ni vill sänka skatten med 50 öre. Hur ska ni finansiera det?

– Det handlar om att se över allting. Det kommer att göras en översyn på den tekniska sidan. Men det finns annat också. Dessutom gäller det nu att hantera det extra statsbidraget på 20 miljoner på ett klokt sätt.

Moderaterna vill att kommunens kostnadsökning ska hållas inom 2,5 procent, jämfört med majoritetens 4,0 och riktar kritik mot majoriteten satt ett utgiftstak på 542 miljoner kronor.

Partiet vill ha en 9 miljoner kronor lägre nivå.

– Den politiska majoriteten satte först upp en norm för god ekonomisk hushållning på 1,5 procents överskott. Sedan sänkte man den till 1,0 procent. Nu kommer man inte att klara den heller. Kommunens ekonomi urholkas av detta.

– Det är inte så länge sedan som Dagens samhälle hade en gravsten på Bengtsfors kommun. Vi har en låg skattekraft och är beroende av statsbidrag. Nu ger majoriteten avkall på sin målsättning om en resultatnivå på 1 procent, säger Bertilsson.

– De förtroendevalda måste stiga fram och ta ansvar, säger Bertilsson.

– Vi har kunniga tjänstemän som drivs av sin agenda, och det är inget fel med det. Men politikerna hinner inte med, är för ängsliga och är dåligt pålästa. Alla måste bli bättre på att syna de förslag som tjänstemännen lägger fram. Jag själv är inget undantag i det här fallet.

– Om politikerna väljer en komfortzon i stället för att våga ifrågasätta tjänstemännens förslag så blir resultatet sämre än om vi hade haft fler förslag att ta ställning till.

Han menar att det finns saker att spara på.

– Årets budgetarbete började med att tjänstemännen skulle ta fram besparingsförslag på olika håll och det enda område som tagits fasta på är, vad jag kan se, inom räddningstjänsten (där det ligger ett ospecificerat sparkrav på 300 000 kronor).

Ni vill sänka skatten med 50 öre. Hur ska ni finansiera det?

– Det handlar om att se över allting. Det kommer att göras en översyn på den tekniska sidan. Men det finns annat också. Dessutom gäller det nu att hantera det extra statsbidraget på 20 miljoner på ett klokt sätt.

Moderaterna vill att kommunens kostnadsökning ska hållas inom 2,5 procent, jämfört med majoritetens 4,0 och riktar kritik mot majoriteten satt ett utgiftstak på 542 miljoner kronor.

Partiet vill ha en 9 miljoner kronor lägre nivå.

– Den politiska majoriteten satte först upp en norm för god ekonomisk hushållning på 1,5 procents överskott. Sedan sänkte man den till 1,0 procent. Nu kommer man inte att klara den heller. Kommunens ekonomi urholkas av detta.

– Det är inte så länge sedan som Dagens samhälle hade en gravsten på Bengtsfors kommun. Vi har en låg skattekraft och är beroende av statsbidrag. Nu ger majoriteten avkall på sin målsättning om en resultatnivå på 1 procent, säger Bertilsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.