2015-11-14 14:34

2015-11-14 14:41

"En attack mot det fria samhället"

DALS-ED: Paula Holmqvist (S) i försvarsutskottet

– Vi har system som håller koll efter sådant här, men vi kan inte skydda oss fullt ut. De här grupperna är farliga.

Det säger Paula Holmqvist (S) från Dals-Ed i Dalsland, ledamot i riksdagens försvarsutskott.

Paula Holmqvist är på (S)-kvinnornas höstmöte i Trollhättan när NWT når henne på telefon under lördagen. Hon har ägnat sin dag åt helt andra frågor än terrordådet i Paris, men berättar att händelserna påverkat henne starkt och att de finns ständigt närvarande i hennes medvetande.

– Mina tankar har varit i Frankrike under hela dagen. Det är så fruktansvärt det som hänt, det är en attack mot det fria samhället. Jag känner mig oerhört illa berörd och frågar mig vad som händer med vår värld, säger hon.

Paula Holmqvist sitter i riksdagens försvarsutskott, men hon hänvisar de flesta av NWT:s frågor till utrikesdepartementet.

– Det är i huvudsak de, som tillsammans med Säpo, jobbar med den här typen av frågor. Försvarsutskottet hålls informerat, men är inte direkt inblandat.

Vad för slags beredskap skulle du säga att Sverige har för den här typen av händelser?

– Det är inte jag rätt person att svara på. De frågorna ligger på inrikesministern Anders Ygemans (S) bord.

Kommer den här attacken att påverka ert jobb i försvarsutskottet?

– Naturligtvis påverkar det oss som personer, och tillsammans med utrikesdepartementet kommer vi att diskutera framtiden och de insatser som görs. Med den här händelsen, och skolmorden i Trollhättan i nära minne, kommer vi självklart att diskutera trygghet och säkerhet. Mer än så kan jag inte säga i nuläget.

Är du orolig för ett liknande dåd i Sverige?

– Jag hörde en svensk tjej som bor i Paris på radion. Hon berättade om misstänksamheten och oron direkt efter attentatet mot Cherlie Hebdo i januari, men hur livet med tiden återgick till det normala. Vi kan inte gräva ner oss och gå runt och vara rädda och tro att det ska hända, då segrar de onda krafterna. Vi har system som håller koll efter sådant här, men vi kan inte skydda oss fullt ut. De här grupperna är farliga. Men vi kan inte vara ständigt oroliga.

Paula Holmqvist är på (S)-kvinnornas höstmöte i Trollhättan när NWT når henne på telefon under lördagen. Hon har ägnat sin dag åt helt andra frågor än terrordådet i Paris, men berättar att händelserna påverkat henne starkt och att de finns ständigt närvarande i hennes medvetande.

– Mina tankar har varit i Frankrike under hela dagen. Det är så fruktansvärt det som hänt, det är en attack mot det fria samhället. Jag känner mig oerhört illa berörd och frågar mig vad som händer med vår värld, säger hon.

Paula Holmqvist sitter i riksdagens försvarsutskott, men hon hänvisar de flesta av NWT:s frågor till utrikesdepartementet.

– Det är i huvudsak de, som tillsammans med Säpo, jobbar med den här typen av frågor. Försvarsutskottet hålls informerat, men är inte direkt inblandat.

Vad för slags beredskap skulle du säga att Sverige har för den här typen av händelser?

– Det är inte jag rätt person att svara på. De frågorna ligger på inrikesministern Anders Ygemans (S) bord.

Kommer den här attacken att påverka ert jobb i försvarsutskottet?

– Naturligtvis påverkar det oss som personer, och tillsammans med utrikesdepartementet kommer vi att diskutera framtiden och de insatser som görs. Med den här händelsen, och skolmorden i Trollhättan i nära minne, kommer vi självklart att diskutera trygghet och säkerhet. Mer än så kan jag inte säga i nuläget.

Är du orolig för ett liknande dåd i Sverige?

– Jag hörde en svensk tjej som bor i Paris på radion. Hon berättade om misstänksamheten och oron direkt efter attentatet mot Cherlie Hebdo i januari, men hur livet med tiden återgick till det normala. Vi kan inte gräva ner oss och gå runt och vara rädda och tro att det ska hända, då segrar de onda krafterna. Vi har system som håller koll efter sådant här, men vi kan inte skydda oss fullt ut. De här grupperna är farliga. Men vi kan inte vara ständigt oroliga.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.