2015-11-06 06:00

2015-11-06 06:00

Staten satsar på Techroi

BENGTSFORS: Bolag investerar över 20 miljoner

Det statliga investmentbolaget Fouriertransform går in som delägare i Techroi Fuel Systems. Bolaget tar över 30 procent av bolaget och investerar över 20 miljoner kronor i bränsletanktillverkaren genom en nyemission.

– Det vi tyckte var intressant var den kompletta kompetensen från utveckling till provning och att de kan göra de viktiga delarna i produktionen. Det är någonting som är uppskattat av kunderna, och när denna kompetens finns integreras man tidigt in i utvecklingsprocessen, säger Christian Zeuchner, investment director på Fouriertransform.

Med en ägarandel på 30 procent hoppas Fouriertransform kunna hjälpa Techroi Fuel System med kommersialiseringen, alltså att omsätta bolagets innovationer till verkliga affärer, som utvecklingsprojekt och produktionsuppdrag. Det är där fokus kommer att ligga, vilket innebär att ägarförändringen kommer att märkas mer i Trollhättan än i Bengtsfors till en början.

Fler investeringar

Till en början handlar det om 20 miljoner kronor, men vid behov kommer fler investeringar att ske. Om kommersialiseringen lyckas kommer det att innebära produktionsstart och arbetstillfällen i Bengtsfors. Techroi har sedan tidigare affärer med olika fordonstillverkare som är i utvecklingsfasen, och man hoppas kunna lösa fler inom kort. Produktionsanläggningen i Bengtsfors ska då kunna användas direkt.

– Jag vill inte gå in på några tidpunkter, men det finns ett antal projekt som vi jobbar med att produktionssätta, säger Christian Zeuchner. Vi är positiva till att det kommer gå vägen, och då kommer det också att läggas produktion i Bengtsfors.

Har ni någon exitplan?

– Det har vi, men det är inte fokus nu, utan nu vill vi utveckla bolaget till att bli en stabil partner till fordonstillverkarna. Sedan får vi se vad som händer efteråt, säger Christian Zeuchner.

Det finns ingen plan att sälja vid ett visst värde?

– Nej, absolut inte.

– Det vi tyckte var intressant var den kompletta kompetensen från utveckling till provning och att de kan göra de viktiga delarna i produktionen. Det är någonting som är uppskattat av kunderna, och när denna kompetens finns integreras man tidigt in i utvecklingsprocessen, säger Christian Zeuchner, investment director på Fouriertransform.

Med en ägarandel på 30 procent hoppas Fouriertransform kunna hjälpa Techroi Fuel System med kommersialiseringen, alltså att omsätta bolagets innovationer till verkliga affärer, som utvecklingsprojekt och produktionsuppdrag. Det är där fokus kommer att ligga, vilket innebär att ägarförändringen kommer att märkas mer i Trollhättan än i Bengtsfors till en början.

Fler investeringar

Till en början handlar det om 20 miljoner kronor, men vid behov kommer fler investeringar att ske. Om kommersialiseringen lyckas kommer det att innebära produktionsstart och arbetstillfällen i Bengtsfors. Techroi har sedan tidigare affärer med olika fordonstillverkare som är i utvecklingsfasen, och man hoppas kunna lösa fler inom kort. Produktionsanläggningen i Bengtsfors ska då kunna användas direkt.

– Jag vill inte gå in på några tidpunkter, men det finns ett antal projekt som vi jobbar med att produktionssätta, säger Christian Zeuchner. Vi är positiva till att det kommer gå vägen, och då kommer det också att läggas produktion i Bengtsfors.

Har ni någon exitplan?

– Det har vi, men det är inte fokus nu, utan nu vill vi utveckla bolaget till att bli en stabil partner till fordonstillverkarna. Sedan får vi se vad som händer efteråt, säger Christian Zeuchner.

Det finns ingen plan att sälja vid ett visst värde?

– Nej, absolut inte.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.